7óra7

Az előadásról még nincs írás. Premier: 2008. augusztus 8.
7óra7: (0/10)
Közösség: (0/10)

Az előadásról még nincs írás. Premier: 2008. augusztus 8.

2010. 10. 03. | 7óra7

A Le Phun, a rendkívül gazdag és jelentős francia utcaszínházi műfaj vezető együttese. Alapítója, Phéraille, a világhírű Royal de Luxe tagjaként tett szert évtizedes tapasztalatra.
Kurázsi papa, a vándor ló történetét 2008-2009 során Románia, Szlovákia és Magyarország felkeresésével, helyi művészeti csoportok bevonásával alakítja ki a francia társulat, a rájuk jellemző és általuk professzionálisan használt vizuális, installációs és a szabadtéren működő narratív eszközökkel.
Magyarországi partnerként a Schilling Árpád vezette Krétakör csatlakozott a kezdeményezéshez. A két társulat művészeti vezetője 2006. novemberében egy utcaszínházi konferencián ismerkedett meg, s azóta építik a szakmai kapcsolatot. Több kölcsönös látogatás után elérkezettnek látszott az idő, hogy a nyáron a gyakorlatban is kipróbálják az előkészített együttműködést. A találkozás érdekessége mindkét fél számára, hogy a markánsan eltérő művészeti tapasztalatokat miként lehet egymástól eltanulni, illetve azokat elegyítve új minőséget létrehozni. Különösen aktuálissá teszi a közös munkát, hogy mindkét társulat átalakulóban van, a projektben az új formák keresésére legnyitottabb munkatársak vesznek részt mindkét oldalról.
A magyarországi munka partnerének a két társulat a Szentendrei Nyár fesztivált nyerte meg. A fesztivál jelentős szabadtéri színházi múltja alapján ideális befogadója lehet ennek az itthon újszerű, nemzetközi kezdeményezésnek. A város adottságai pedig nagyszerű díszletként használhatóak a vonulós, a parton kezdődő és a szigeten folytatódó performance-hoz. Phéraille eredeti történetet írt a helyi közeg és inspirációk alapján, amit a szentendrei műhelymunka során az alkotók közösen dolgoznak fel és öntenek végső formába.
Az előadás központi figurája Kurázsi Papa, egy életnagyságú, mechanikus vasló és gazdája Andrej, akik vándorlásaik során a Duna partjára, majd onnan a Szigetre kerülnek, s az ottani elhagyott úttörőtáborban találnak új otthonra.
Augusztus második felében a stáb Franciaországba utazik, ahol az egyik legjelentősebb utcaszínházi fesztiválon, Aurillac-ban mutatkozik be az ún. Francia Szezon keretében amely az EU soros elnöki tisztét betöltő Franciaország hivatalos kulturális programsorozata. A féléves fesztivál során minden tagállammal megvalósítanak egy Tandem projektet, amelyben egy francia és egy más nemzetiségű művészeti csoport hoz létre közös produkciót. Magyarország esetében ez a Kurázsi papa lesz, tehát egyúttal hazánkat is képviseljük ezzel a projekttel, melynek partnerei – a Szentendrei és Aurillaci Fesztivál mellett – a Cultures France, a Francia Intézet és a Nemzeti Kulturális Alap is.
-- forrás: http://www.szentendreprogram.hu/teatrum/ --

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr808003677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása