Twitter Facebook
A magyar kultúra napja

Ádámok és Évák Ünnepe Veszprémben


2013. január 15., 17:00

Ádámok és Évák Ünnepe – Emberek az embertelenségben címmel a 20. század első felének veszprémi és megyei vonatkozású történeteit idézi meg 150 középiskolás vasárnap a magyar kultúra napja alkalmából a Petőfi Színházban.

Images_17113
Veszprémi Petőfi Színház
Az Ádámok és Évák ünnepe című szolnoki kezdeményezéshez csatlakozva a Veszprémi Petőfi Színház ismét átadja a színpadot a város és a megye középiskolásainak, hogy egy nagyszabású előadáson bemutatkozhassanak a közönségnek – közölte a teátrum sajtófőnöke az MTI-vel.

Varga Róbert elmondta, hogy ezúttal nyolc Veszprém megyei iskola tanulói lépnek színpadra: helyi naplók, visszaemlékezések, dokumentumok alapján a város és a megye mozgalmas és sok esetben tragikus időszakát szeretnék egy színházi előadás keretében eljátszani, feleleveníteni. A megjelenített történetek és a korabeli fotográfiák összegyűjtésében és háttéranyagának bemutatásában a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára és a Hét Domb Egyesület segítette a diákokat és tanáraikat.

Az előkészítés fázisában a fiataloknak lehetőségük nyílt a történetek túlélőivel, szemtanúival való találkozásra, beszélgetésre. Mindezek megvalósítását a Veszprém integrált városfejlesztés-belváros funkcióbővítő rehabilitációja I. ütem, Veszprém háborús veszteségei – négy tételben című program pénzügyi támogatása biztosította.

A rendezvény egyik fontos célja, hogy a résztvevők, előadók és a nézők megismerjék a megyeszékhely és környéke történelmét, fontosabb eseményeit, közelebb kerüljenek egy korszak megértéséhez, találkozhassanak olyan eseményekkel, emberi történetekkel, amelyek hozzájárulnak a múlt megértéséhez, őrzik a helyi emlékeket, elősegítik a környezet, a közösség, a város, a megye értékeinek megóvását, a lokálpatriotizmus kialakulását a fiatalságban – magyarázta Varga Róbert.

A Petőfi Színház színészei (Halas Adelaida, Módri Györgyi, Palásthy Beáta, Csarnóy Zsuzsanna, Szeles József) szakmai segítséget nyújtanak az iskolák csoportjainak az előadás létrehozásában. A vasárnap öt órakor kezdődő produkciót Kéri Kitty színművész állítja színpadra.

A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

Címkék

0 hozzászólás