7óra7

Hét érdekesség az idei POSZT-válogatásról

Hét érdekesség az idei POSZT-válogatásról

2017. 03. 27. | DicsukD

Nyilvános a 2017-es POSZT versenyprogramja, mi pedig ismét összegyűjtöttük első megfigyeléseinket.

Korrektség

Nem tudjuk, hogy a válogatók, Árkosi Árpád rendező és Kovács Dezső kritikus közötti megegyezés volt-e az, hogy idén egy társulattól és egy rendezőtől csak egy előadást választottak ki a válogatók, mindenesetre tény, hogy a végeredmény így alakult. Ezzel együtt is korrekt, sőt több mint korrekt versenyprogram született, egyetlen előadás kapcsán sem érezzük azt, hogy „kilóg a lóláb”, és bár néhány általunk is látott kiválasztott produkciót (Bűn és bűnhődés, Látszatélet) nem szerettünk annyira, mint a válogatók, ez alighanem csupán ízlés, és nem minőség kérdés.

8.jpgStohl András és Orosz Ákos a Bűn és bűnhődésben (fotó: Dömölky Dániel)

A Nemzeti másfélszer

Bár a III. Richárdot az első bemutatónak otthont adó Gyulai Várszínház jelölte, így a lista alapján a Gyulai Várszínház neve alatt fut majd az előadás, az előadásnak január óta már a versenyprogramba a Részegeket is delegáló Nemzeti Színház ad otthont. A Nemzeti honlapján található színlapon pedig közös produkcióként szerepel a III. Richárd, ily módon a Nemzeti az egyetlen, amelyik mégsem csak egy előadással méretteti meg magát a POSZT versenyprogramjában.

Nagy hiányzók

Idén sem Ascher Tamás, sem Zsótér Sándor, sem Vidnyánszky Attila előadása nem kapott meghívást, bár mindnyájuknak lett volna rá esélye: Aschernek leginkább a József és testvéreivel, Zsótérnak a Galilei életével, Vidnyánszkynak pedig, mint az elmúlt években láthattuk, gyakorlatilag bármivel. Az elmúlt négy POSZT-ot követően ezúttal Bérczes László is kimaradt.

20160603_mnsz_kivilagos_kivirradatig_proba_21.JPGGáspár Tibor a Kivilágos kivirradtigban (fotó: Gálos Mihály Samu)

Velük ellentétben Mohácsi János és Rusznyák Gábor egy-egy rendezése immár zsinórban negyedik éve került a versenyprogramba.

Duplák

Tavaly mindössze két színész léphetett színpadra a POSZT versenyprogramjának két különböző előadásában, idén azonban, elsősorban a III. Richárd és a Részegek szereposztás-átfedéseinek köszönhetően többen vannak ilyenek: Trill Zsolt, Szűcs Nelli, Barta Ágnes, Berettyán Sándor, Bordás Roland, Szabó Sebestyén László. Jéger Zsombor szintén két versenyelőadás részese: az örkényes Mesél a bécsi erdő és a Mundruczó Kornél-féle Látszatélet szereplőgárdájának is a tagja.

Szabó Sebestyén László viszont egymást követő két évben is duplázik: tavaly A Bernhardi-ügy és a Liliomfi, idén pedig a már említett III. Richárd és a Részegek révén érte ezt el.

Polgár Csaba

Rengetegen mondják a POSZT-tal kapcsolatban, hogy szinte hazajárnak Pécsre, Polgár Csaba esetében azonban lassan tényleg jobban járnának a szervezők, ha szállodai szobák helyett albérletet vennének ki a számára. Az Örkény Színésze ugyanis 2009 óta folyamatosan színpadra léphet valamelyik versenyelőadásban, olykor többen is. Csak az archívum kedvéért: Jógyerekek képeskönyve (2009), Kasimir és Karoline (2010), Arturo Ui feltartóztatható felemelkedése (2010), Chicago (HOPPart, 2011), János király (2012), Peer Gynt (2013), A képzelt beteg (2014), Hamlet* (2015), A Bernhardi-ügy (2016), Mesél a bécsi erdő (2017).

13.JPGFür Anikó és Polgár Csaba a Mesél a bécsi erdőben (fotó: Toldy Miklós)

Znamenák István is hosszú, 2011 óta tartó sorozattal büszkélkedhet, hiszen bár ő 2012-ben nem léphetett színpadra, abban az évben rendezése, az Egy lócsiszár virágvasárnapja (Nemzeti Színház) kapott meghívót. Für Anikó és Gálffi László hat-hat, Bíró Kriszta és Vajda Milán 5-5 éve részesei a versenyprogramnak. Az Örkény színészeihez hasonlóan Kocsis Pál is egyhuzamban ötödik éve térhet vissza Pécsre, ám ő ezt három különböző színház előadásaival (Miskolci Nemzeti Színház, Örkény István Színház, Kecskeméti Katona József Színház) teheti meg.

* Bár a Hamlet később visszalépett a versenytől, mi a meghívásokat vettük figyelembe, ráadásul a Hamlet, versenyen kívül ugyan, de színpadra kerül Pécsett.

Amerikai bojkott és orosz nyitás

A tavalyi év egyértelműen az amerikai drámáké volt a fesztiválon: nem csak azért, mert a Zsótér Sándor által rendezett Williams-darab, a Macska a forró bádogtetőn nyerte el a POSZT fődíját, de azért is, mert ezen kívül még további három huszadik századi amerikai színmű szerepelt versenyelőadásként. Idén azonban a POSZT is igazodik a nemzeti politikához, és a hanyatló nyugat helyett keletre emeli a tekintetét.

A Bűn és bűnhődés (Dosztojevszkij), A mélyben (Gorkij), az Apátlanul (Csehov) és a Részegek (Viripajev) révén ugyanis négy orosz szerző műve is megjelenik a POSZT versenyprogramjában.

Operett az egész világ

A klasszikus kőszínházi előadások mellett idén sem túl sok tér jutott a független társulatoknak, amatőr színházaknak, színházi nevelési programoknak, stb. Üde színfoltként jelenik azonban meg a versenyprogramban a Budapesti Operettszínház általunk is agyondicsért, sőt az év negyven legfontosabb előadása közé is bekerült A chicagói hercegnője. Érdekes látni Csehov, Ibsen, Móricz és Shakespeare neve mellett Kálmán Imréét is feltűnni a POSZT szerzői között – és kíváncsian várjuk az operetteket elvből nem kedvelők reakcióit.

chicagoi1k.jpgA chicagói hercegnő (fotó: Budapesti Operettszínház)

+1. És egy kis kötelező hőzöngés a hiányzók miatt

Illetve az most nem nagyon van. Az idei nem csak az utóbbi évek legkiegyensúlyozottabb, de a legkevesebb vitára okot adó, és a legkevesebb méltánytalan hiányzót felsorakoztató versenyprogramja is. A már említett Galilei élete és József és testvérei mellett talán a fővárosi Katonából (A bajnok, Terror) Miskolcról (Bakkhánsnők, A mi osztályunk) és Szombathelyről (Kísértetek, Mágnás Miska) kerülhetett volna be több előadás is – de ezek egyikének távolmaradása sem veri ki annyira a biztosítékot, mint tavaly az Ernelláék Farkaséknál és a Kohlhaas, vagy korábban a kecskeméti Hosszú út az éjszakába és a Titkaink mellőzése.


A 2017-es POSZT versenyprogramját Árkosi Árpád rendező és Kovács Dezső kritikus válogatták. A versenyprogram ide kattintva érhető el.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr412374241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása