7óra7

Ugyanúgy
7óra7: (7/10)
Közösség: (0/10)

Ugyanúgy

Anyám tyúkja (2) / Örkény Színház

2017. 01. 25. | SoósAndrás

Az elégedettség dacára bennünk marad a „mi lett volna, ha”  érzése.

Baj van a folytatásokkal: nem a mindenséggel mérik magukat, hanem az előző résszel, ami pedig jó esetben még a mindenséggel mérte magát. Az Örkény Színház új vers-estje, az Anyám tyúkja (2.) ebből a szemszögből nézve még csak folytatásnak sem nevezhető, legfeljebb egy megkésett következő felvonásnak, habár annak kétségtelenül kiváló.

_dep9865.jpgMácsai Pál, Pogány Judit (fotó: Dudás Ernő)

Ugyanaz a díszlet, ugyanaz a forma: az Örkény társulatának tagjai játékosan át- és újraértelmezve, megzenésítve adják elő a magyar költészet régi és új klasszikusait, hogy mellettük pár, a kánonból mára kipotyogott szerző is figyelmet kapjon. Jó és kevésbé jó versmondások, izgalmas és kevésbé izgalmas átértelmezések, s ugyanúgy nagyon tudatos szerkesztői munka: Bornemisza Péter híres „Valljon s mikor leszön jó Budában lakásom!” fájdalmas refrénje után Ady Párizs az én Bakonyom című verse önelégült pöffeszkedéssé alakul, s a versek az egész előadás során így rímelnek egymásra.

Ugyanúgy kétrészes előadás, ugyanúgy érezhető tematikai határvonallal, ugyanúgy a versmondó színészek megválasztásának néhol kézenfekvő, néhol meg pont karakteridegen lehetőségeivel játszva: Petri Hogy elérjek a napsütötte sávig című pokoljáró klasszikusát Polgár Csaba teljesen autentikusan hozza, vele szemben Epres Attila szájából egészen komikusan szól az, hogy „hajamat turkáltam”.

_dep9779.jpgAz Örkény társulata (fotó: Dudás Ernő)

Ugyanúgy, ugyanúgy. Ez az azonosság a magas színvonalat is magába foglalja. Nem egy katartikus pillanat némítja el a megmagyarázhatatlan köhögőrohamtól zajongó nézőteret: a  frissen végzett fiatalok szájából (Dóra Béla, Jéger Zsombor, Kókai Tünde, Novkov Máté, Patkós Márton, Zsigmond Emőke) hallani az Egy mondat a zsarnokságrólt nem nehéz húsbavágó aktuálpolitikai fricskának értelmezni.

_dep9819.jpgDóra Béla, Zsigmond Emőke, Novkov Máté, Kókai Tünde, Jéger Zsombor, Patkós Márton (fotó: Dudás Ernő)

Az elégedettség dacára bennünk marad a „mi lett volna, ha” érzése. Ez a friss, szerethető, családias forma több kísérletezést, újítást és meglepetést elbírt volna: hogy kockáztasson, hogy a korábbi előadás meghosszabbítása helyett valódi folytatássá váljon.

(2017. január 21.)

Az Anyám tyúkja (2) adatlapja itt olvasható.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr5712151877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása