7óra7

Premier7

Premier7

2016. december 19 - 25.

2016. 12. 14. | 7óra7

Premierajánlónkban nemcsak mi beszélünk a bemutatókról, de alkotókat is megszólaltatunk.

premier7_logo.PNG

Időfutár / debreceni Csokonai Nemzeti Színház / december 19. 14 óra

A Gimesi Dóra–Jeli Viktória–Tasnádi István–Vészits Andrea szerzőnégyes 2012-ben hatalmas hallgatottságot elérő ifjúsági rádiójátékából hatkötetes regénysorozat született, ebből készül most színpadi verzió, mely az egyik legszínesebb és legfordulatosabb epizódot ragadja ki a gazdag cselekményből és formálja önálló, kerek egész történetté.

Az Időfutár sikerének egyik titka, hogy az internet-generációs kamaszok mindennapi közegében játszódik, a digitalizált világban felvett szokások természetes módon jelennek meg. A kalandok, barátságok, szerelemek, érzelmi viharok és a vicces iskolai helyzetek egy időutazásról szóló krimibe ágyazódnak bele: a főszereplő Hanna egy időre a XVIII. században ragad, a visszajutásban barátai – akikkel a különleges féreglyuk-telefonon keresztül tudja tartani a kapcsolatot – minden találékonyságukkal igyekeznek neki segíteni. A több száz éves időeltolódás kiváló alkalmat ad néhány történelmi és művészettörténeti tény izgalmassá tételére: Kempelen Farkas sakkautomatájáról, a felvilágosodásról, Mozart Varázsfuvolájáról szinte észrevétlenül, gyorsan pörgő kalandokon keresztül szereznek ismereteket a kamaszok.

idofutar_arokszallasiroland.jpg

A történet főszereplőjét a kamasz Hannát Mészáros Ibolya (képünk, fotó: Árokszállási Ronald), a társulat legfiatalabb színésznője  játssza. – Szerintem mindenkiben van egy kis „Kalász Hanna” valahol – mondja Mészáros Ibolya –, aki szívesen elbújna a „dementor Bujdosóné” elől, gyakorolná a „kiskacajt”, Varázsfuvolát próbálna Wolfival, egyszerű „humanoidként” vitába szállna Bulcsúval a „citronyád” fogalmáról és még sorolhatnám. Ha most egy pillanatra megállok és elképzelem egy felnőtt arcát, ahogy az előbbi mondatomat olvassa, huncut vigyor van az arcomon, hiszen én pontosan értem, mit jelentenek ezek a szavak vagy kifejezések. És a legjobb, hogy elképesztő szuperhős-érzésem van, ha arra gondolok, hány ezer cinkosom van még ebben az országban, akik szintén tudják, hogy miről beszélek!

Az Időfutár december 19-én, 20-án, 21-én és 22-én szerepel a debreceni színház műsorán.

Bádogdob / Katona József Színház, Kamra / december 22. 19 óra

Günter Grass regényének főhőse egy hároméves kisfiú, Oskar, aki úgy dönt, hogy a maga részéről nem fog felnőni. A 700 oldalas regényből Mikó Csaba készített színpadi változatot, amelyet Hegymegi Máté rendez. A színlap szerint Oskart Dér Zsolt e. h. játssza, Nagy Oskart pedig Elek Ferenc. Őt kérdeztük a feladat minéműségéről. – A regényben is váltakozik az elbeszélő – mondta Elek Ferenc –, a színen pedig ketten vagyunk Oskarként, végig egymás mellett. A Mahabharata jutott eszembe az egészről – ez is egy szenvedéstörténet. Mondjuk én eleve a regényt is szeretem.

badogdob_elekf_horvathjudit.jpgElek Ferenc a Bádogdob olvasópróbáján (fotó: Horváth Judit)

A Katonában debütáló Hegymegi Máté rendező kapcsán arról is érdeklődtünk, hogy olyan lesz-e a produkció, mint amit fizikai színháznak szoktunk nevezni. – Mind azt hittük, hogy lesz majd 20 oldal szöveg, a többit pedig mozogjuk – felelte Elek Ferenc. – De rögtön mondta Hegymegi Máté, hogy nem, ez nem olyan. Szövegre épülő, prózai előadás, bár ötletes mozgások lesznek benne. Külön örülök annak, hogy a komolyabb hangjaimra kíváncsi a rendező, úgy dolgoztat, hogy karcosabb, tárgyilagosabb legyek. Mindig jó, ha egy színésztől mást akarnak, mint amit megszoktak tőle. Remek kis meló ez. Hegymegi Máté tudja, mit akar, ugyanakkor bízik bennünk – ez a lehető legjobb verzió.

A Bádogdobot a december 22-i bemutató után 30-án játsszák a Kamrában.

Házassági leckék középhaladóknak / Centrál Színház / december 23. 19 óra

Karácsony előtt egy kortárs francia színdarabbal áll elő a Centrál Színház, Puskás Tamás rendezésében. A színlapból annyi kiderül, hogy házastársi hűtlenségről lesz szó és az ebből eredő hazugságlavináról. A Laurence szerepét játszó Balsai Mónitól azt kérdeztük, hogy afféle modern Feydeau-bohózat-e ez, valamint hogy ő kicsoda benne. – Nem olyan a mű, mintha Feydeau lenne – válaszolta Balsai Móni –, bár kétségtelenül van némi franciás humora. Jobbféle bulvárdarabnak mondanám. Keserédes, szórakoztató, ugyanakkor gondolkodnivalót is kínál. Tulajdonképpen azt tükrözi, hogy nagyon magányos világban élünk. A főszereplő Stohl András feleségét játszom.

hazassagi_leckek_kozephaladoknak_central_szinhaz_7_ora_7.jpgMegemlítettük Balsai Móninak, hogy először szerepel a Centrál Színházban, olyan kollégák – Stohl András, Kovács Patrícia, Schmied Zoltán – társaságában, akikkel eddig valószínűleg csak filmekben találkozott partnerként. – Valóban így van, sőt most sem találkozom velük, csupán Stohl Andrással. Ő ugyanis a fősodor, mindannyiunknak kizárólag vele van jelenete, egymással nem keveredünk a színen. Nagyon élvezem a Stohl Andrással való játékot, pontos, precíz ember. Nehéz a dolga, sok a szövege, ráadásul nehéz szöveg. Úgy hat, mintha nem lenne nehéz, de az.

A Házassági leckék középhaladóknak a bemutató után december 26-án látható a Centrál Színházban.

Nyolckor a bárkán / RS9 Színház / december 23. 16 óra

Családi mesedarab készül az RS9-ben, a szerző a német Ulrich Hub, a fordító és a rendező Koleszár Bazil Péter. Őt kérdeztük arról, hogyan találkozott a művel. – Ajándéknak szántam a könyvecskét és beleolvastam. Annyira megtetszett, az egyszerűsége, a naivsága és humora miatt, hogy arra gondoltam, ezt előadásként is be kellene mutatni. A témája olyan gyermeki filozófia, amellyel bizony nem csak kisemberként találkozunk, hanem tulajdonképpen végig kíséri életünket – felnőttként is, akár bevalljuk ezt, akár nem. Ezután derült ki számomra, hogy ezt a történetet eredetileg színpadra írta Ulrich Hub, és megjelent a színdarab változata is. Amikor elkészültem a fordítással, több rendezőnek, színháznak is ajánlottam. A magyarországi első bemutató a Békéscsabai Jókai Színházban volt.

nyolcanabarkan_telegdyistvan.jpgA Nyolckor a bárkán alkotógárdája (fotó: Telegdy István)

Az RS9 Színházat igazgató Lábán Katalin bizonyára örömmel fogadta a produkció ötletét – kockáztatjuk meg. – Igen, lehetőséget adott arra, hogy megcsináljuk, mondanom sem kell, hogy nagyon örültem – mondja Koleszár Bazil Péter. – Aztán elkezdtünk beszélni a hogyanról, szereposztás, díszlet, jelmez, stb. És persze a gyerekelőadások nélkülözhetetlen eleméről, a zenéről. Elmondtam, hogy én egy szál zongorával képzelem el a dalokat, ami végül is az egész előadás világát, stílusát meghatározza. Így merült föl Darvas Ferenc zeneszerző neve, akit miután beavattunk a történetbe, elolvasta a darabot. Majd örömmel vállalta a feladatot, és mondhatom, remek dalokat komponált az előadáshoz.

A Nyolckor a bárkán pingvinjeit Álmosd Phaedra, Ficzere Béla és Szávai Katalin játsszák. Az előadás december 27-én, 28-án, 29-én és 30-án többször is látható.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr2912045227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása