7óra7

A körön kívül belül maradni – Kortárs Drámafesztivál, negyedik nap

A körön kívül belül maradni – Kortárs Drámafesztivál, negyedik nap

2016. 12. 05. | SoósAndrás

A Kortárs Drámafesztivál a független csapatokról szól, amelyek kívülről reformálják meg a színházi életet.

Az idén 13. alkalommal megrendezett Kortárs Drámafesztivál eredeti célkitűzése jelentősen kibővült: az 1997-ben létrejött fesztivál kezdetekben a magyar kortárs dráma eredményeinek áttekintésére alakult, ez azóta már a teljes európai kortárs dráma figyelmére és a kortárs színház progresszív irányzatainak bemutatására bővült ki. Nem véletlen tehát, hogy idén a programsorozat fókuszában a fiatal színházcsinálók állnak.

Hallott ön a Hólyagcirkusz társulatról? Nem véletlen, hiszen már meg is szűnt pár éve. A társulattal kapcsolatban minden 21. századi észérv szétporlad: a társulat létezik, illetve létezett, bár alig található meg vele kapcsolatban bármi az interneten. Facebook-oldala egy-két évente frissül, weboldala nem működik. Előadásaikról kósza információkat lehet fellelni az interneten: „A Hólyagcirkusz Társulatot komolyzenei, színházi és képzőművészeti múlttal rendelkező független művészek alapították 1997-ben. A Társulat tagjai ez idő alatt egyedülálló próbamódszert dolgoztak ki. Ennek a módszernek a legfontosabb eleme: a rendező szerepkörének kiiktatása a próbafolyamatból. A szövegkönyvek a kiválasztott zenei és irodalmi anyagok alapján csak az adott előadásra jellemző dramaturgiai szerkesztéssel készülnek. Az így létrehozott bemutatók anyaga elidegeníthetetlen az alkotók személyétől, vagyis darabjaik kizárólag csak a Társulat nyelvén előadható produkciók.”

holyag_zenecirkusz.jpgRácz Attila és Szőke Szabolcs a Hólyagcirkusz Társulat Zenekatasztrófa című előadása

A társulat egyik ex-tagja maga Rácz Attila, aki az Auróra fesztiválklubjában tart majd előadást a Hólyagcirkuszról 16 órától, tőle megtudhatjuk: Létezik a kudarcnak művészete? Ha igen, akkor a Hólyagcirkusz – mellesleg már nem létező – társulata szüntelenül ezt gyakorolja.”

A Trafóban nézhetjük meg 20 órától a Forte társulat előadásában a Tar Sándor fanyar-tragikus írásaiból Keresztury Tibor közreműködésével színpadra adaptált A te országodat. Az előadást mi is nagyon szerettük: „Horváth Csaba előadása olyan briliánsan használja a Tar-Keresztury szövegek kétféleségét, hogy kedvére játszik az érzéseinkkel; a hatáskeltés olyan profi könnyedséggel zajlik, hogy egyik pillanatban jóízűen nevetünk az ízes, frappáns dialógusokon és a színészi játékon, a másikban meg döbbent csöndben ülve nézzük, ahogyan a rendszerváltás keresztülhúzza Sipos számításait.”

Az előadást a Pécsi Országos Színházi Találkozón is díjazták, Horváth Csaba különös, mozgásra és fizikalitásra építő színháza a legjobb rendezésért járó díjat zsebelte be. Az előadás azonban nemcsak meglepő formanyelve, hanem merész és sikeres vállalása miatt is figyelemreméltó, hisz a rendszerváltás után huszonhat évvel elsők között beszélt a rendszerváltás tragédiájáról: „Az első lépés az volt, hogy a gyárakat bezárták és privatizálták. Ennek a bizonyos munkásosztálynak, a gyári munkásoknak tényleg elfelejtettek szólni, hogy megtörtént a rendszerváltás” – nyilatkozta korábban lapunknak Horváth Csaba.

te_orszagod_monus_marton.jpgA te országod (fotó: Mónus Márton)

Az Átrium Színházban nézhetjük a k2 színház legújabb előadását, a Cájtstükköt. Fiatal, úttörő csapatról van szó: egy olyan alkotói műhelyről, ahol a merész energiák nagy szakmai alázattal és lelkesedéssel párosulnak. Bulgakov Színházi regényén alapuló Züfec című darabjukat mi is nagyon szerettük, be is került a hét legjobb színházi regényadaptációt felsoroló toplistánkba: „a fiatal író első drámájának egy nagy ’moszkvai’ színházban való bemutatásáért folytatott küzdelmét kikacsintások, színházi és társulati önreflexív utalások teszik még izgalmasabbá. A jobbnál jobb színházi megoldások mellett a színészek a legkülönbözőbb szerepekben mutatják meg sokoldalúságukat.”

A Cájtstükk szintén erősen a színházi életből merít: A Zeitstück, a mára reflektáló és manapság Magyarországon is népszerű színpadi műfaj apropóján járja körül a színház szerepkör-kérdéseit. Az előadás a k2 életében is fontos mérföldkő: Bíró Kriszta vendégművészként  közreműködik a produkcióban. Ha kíváncsiak vagyunk, hogyan olvas be Csáki Tamásnak (Csáki Judit és Jászay Tamás egybeolvasztása), a rettegett kritikusnak a k2 csapata, 19 órakor legyünk az Átrium Színházban.

Kapcsolódó

Fejhallgató és bekötött szemű néző – Kortárs Drámafesztivál, harmadik nap
Mai polihisztorok - Kortárs Drámafesztivál, második nap
Jézus slmam poetry hegyi beszéde - Kortárs Drámafesztivál, első nap

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr5612024693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása