7óra7

Elfostosodva
7óra7: (5/10)
Közösség: (0/10)

Elfostosodva

Molière: A képzelt beteg / Budapest Bábszínház

2016. 12. 02. | B. Kiss Csaba

Az előadás szinte minden pillanatát a hatáskeltés kényszere uralja.

Alföldi Róbert tud Molière-t rendezni – ezt már bizonyította a még a Nemzeti Színházban készült Tartuffe-fel, mely először használta fel Parti Nagy Lajos azóta többször színpadra került átiratát. Amennyire emlékezetesre sikerült az az előadás, olyannyira vált a Budapest Bábszínházban bemutatott A képzelt beteg az értelmetlen hatásvadászat áldozatává.

edv_1594_foto_eder_vera.jpgÁcs Norbert és Spiegl Anna (fotó: Éder Vera)

Az előadás szinte minden pillanatát a hatáskeltés kényszere uralja. Ha a hipochonder Argan ráül a vödörre elvégezni a dolgát, akkor lehetőleg halljuk az ehhez társuló hangokat; ha éppen becsinál, folyassunk szét barna lét a színpadon; ha a vőlegényjelöltnek a férfiasságát kell bizonyítania, vessünk be hatalmas lufipéniszt, és így tovább. Az altest lehetőségeinek szinte teljes tárháza felsorakozik: mintha csak az Amerikai pite n-edik folytatását látnánk, ezúttal Molière apropóján. Nem a prüdéria mondatja velem – a színpad mindent elbír, aminek van helye, értelme, funkciója. Itt nincs, ha csak a nagykamasz korosztály vélt vagy valós igényeinek kiszolgálását nem tartjuk annak.

A vicceskedés, a hatásvadászat mögött elvész Molière: egysíkú, szélsőségesen eltúlzott és kifigurázott alakokat látunk, akik mögül alig kívánkozik ki a legjobb Molière-ekben mindig meglévő drámaiság és – rossz szóval mondva – „üzenet”. Sok mindent lehetne kezdeni ezzel a drámával, lehetne értelmezni például, bemutatni, mi az az elvakultság, az elvakultak kihasználása és az igaz szeretet – ha van még értelme ennek a kifejezésnek.

edv_1743_foto_eder_vera.jpgA képzelt beteg (fotó: Éder Vera)

Vannak azért jó dolgok is. A három oldalról körülült színpad – melyet Zöldy Z Gergely díszlettervező nagy ágynak képzel el dunyhákkal és párnákkal –  jó teret teremt az előadásnak; igaz, időnként a színpad szélére kerülő színészek zavaróan takarják a hátul-középen zajló fő cselekménysort. A színészek általában az elvárható szintet hozzák, kivéve a mindig fantasztikus Spiegl Annát, aki a szobalány szerepében gyakorlatilag hátán viszi az előadást. Ami kell is, nagyon.

Argan úr diagnózisa egyébként: elfostosodás. Ezt csak úgy mondom.

(2016. november 21.)

A képzelt beteg adatlapja itt olvasható.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr3812005726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása