7óra7

SŐT7 – Hét nap, ami (nem) csak a táncról szól

SŐT7 – Hét nap, ami (nem) csak a táncról szól

2016. 11. 17. | 7óra7

Immár ötödik alkalommal kerül sor a Sissi Őszi Tánchétre a Bethlen Téri Színházban. Szögi Csabát, a SŐT7 fesztiváligazgatóját kérdeztük, mire számíthatunk ez alatt az egy hét alatt.

Ötödik alkalommal rendezitek meg a fesztivált, ami idén november 19. és 25. között zajlik. Hogyan alakult a nézők, illetve a szakma érdeklődése az öt év során? Egy-egy előadásra jönnek inkább vagy az egész fesztiválra?

A fesztiválunk egyre népszerűbb, így évről évre egyre nagyobb az érdeklődők száma is. A szakma pedig az indulás óta figyelemmel kíséri az eseményt. A tánc műfaján belül igen színes a kínálat a fesztiválon, az autentikus folklórtól kezdve a táncszínházi előadáson át klasszikus balett vagy kortárs produkciókból is  válogathatnak a nézők. Minden előadásra lehet külön jegyet venni, de éppen azért hoztuk létre fesztiválbérleteinket, mert azt tapasztaltuk, hogy 2, 3 vagy akár ennél is több előadást is szívesen megnéz egy érdeklődő. Hiszen a SŐT7-ben éppen ez a vonzó: egy hét alatt 7 különböző, helyi és vidéki táncegyüttest, társulatot láthat a közönség.

szogi_dusa.JPGSzögi Csaba (fotók: Dusa Gábor)

Hogyan alakul ki a fesztiválprogram?

A SŐT7 lényege az indulás óta, hogy 7 napon keresztül 7 különböző táncelőadással készülünk, ráadásul a vidéki táncműhelyekre fókuszálva. Ami adott, az a házigazda, a Közép-Európa Táncszínház egy előadása, emellett egy, a VII. kerületben működő táncegyüttes mint kerületi díszvendég és egy nem Budapesten működő művészeti oktatási intézmény. A többi estére pedig vidéki székhelyű táncműhelyeket várunk. Tehát a meghívás a táncműhelyeknek szól, és mindenki maga választhatja meg, mit szeretne a budapesti közönségnek megmutatni. Mindig van visszatérő társulat, de a Sopron Balett például először vesz részt a fesztiválon.

Az idei meghívottak miért lehetnek érdekesek a néző és a szakma számára?

Mert mindegyik résztvevő a repertoárja legizgalmasabb, legjobb előadását hozza el. A Sopron Balett a Mozart szelet és a Labirintus című darabjaival érkezik; előbbi finom humorú táncetűd a színházba készülésről, míg utóbbi a Minotaurusz-történeten keresztül a férfi-nő örök feszültségét kutatja. A Dunaújvárosi Bartók Táncszínház Backstage című előadása szintén szerelmi történet köré épül, a Miskolci Balett Quixote előadása pedig az ismert lovagtörténetet dolgozza fel.

A néptánc szerelmeseinek a Fókuszban a koreográfusok nyitóestet és a Szerb Néptánc Csoport Szerb kóló című előadását ajánlom, míg a Lajkó Félix-rajongóknak a Közép-Európa Táncszínház Hordáját, ami teljes egészében Lajkó muzsikára készült. A SŐT7 záró előadásán, a Pécsi Művészeti Szakgimnázium növendékeinek Négy évszak című gálaestjén pedig 13 koreográfus munkáját láthatjuk.

sissi_szoro.JPG

A Zalai Kamaratánc Fesztivál díjazott koreográfiai izgalmas újítás a programban. Hogyan és miért éppen most jött az ötlet?

10 éve vagyok zsűritag a kétévente megrendezésre kerülő Zalai Kamaratánc Fesztiválon. Már az előző fesztivál után is felajánlottam a fiatal koreográfusoknak, hogy aki érez magában annyi ambíciót, hogy egy egész estének nekivágjon, annak örömmel helyet adok a Bethlenben (így született meg a TestVér, Tókos Attila és ifj. Zsuráfszky Zoltán estje). A két évvel ezelőtti fesztiválon többünkben megfogant a gondolat, hogy a legjobb előadásokat egy estés előadássá szerkesztve jó lenne megmutatni a budapesti közönségnek is.

Két éve Mihályi Gábor zsűritársunk, a Magyar Állami Népi Együttes vezetője elindított egy sorozatot a Hagyományok Házában, amelynek a címe Fókuszban a koreográfusok és ez az akkori díjnyertes zalai koreográfiákból összeállított esttel indult. A sorozat minden estjét egy beszélgetés zárja az alkotókkal, amelyhez táncszakembereket hívnak.  Mivel a Hagyományok Házának – az épület felújítása miatt – ki kellett kötöznie, azzal az ötlettel kerestek meg, hogy szívesen hoznák el ezt a programot az idei SŐT7-re, így valósul meg ez az előadás, a fesztivál nyitónapján. És a hagyományos közönségtalálkozó sem marad el, amelyben Fuchs Lívia tánctörténész és Nemes Szilvia koreográfus lesz a beszélgetőtársam.

Horda a Közép-Európa Táncszínháznak egy korábbi  bemutatója. Miért éppen ezt a koreográfiát vettétek fel a fesztivál programjába?

szogi_all.JPGA színház épülete 15 éven át volt a Közép-Európa Táncszínház kizárólagos otthona, a Bethlen Téri Színház megalakulása óta pedig a KET a Sissi Őszi Tánchét házigazdája. A Horda a művészeti vezető, Kun Attila első munkája volt a társulattal 2013-ban. A mára emblematikussá vált előadás sok helyen megfordult már országszerte és határon túl is, de a Bethlen intim, kis terében még sosem játszottuk. Annak pedig, amikor a táncművész néhány centire van tőlünk, halljuk a szuszogását és érezzük a mozdulatai által kevert légmozgást, egészen különleges hangulata van.

Az ötletet egyébként az adta, hogy az előadást alapul vevő, Horda2 című színházi nevelési programot (KET-KÁVA-Nemzeti Táncszínház) harmadik éve játsszuk a Bethlenben. Az eredeti előadásból vett táncrészletek pedig nagyon passzoltak ehhez a térhez.

Milyen kísérőprogramokat kínáltok a fesztivállátogatóknak? 

Szombattól látható a Bethlen Galériában Bege Nóra fotókiállítása, amely a 65 éves Magyar Állami Népi Együttes mindennapi életébe enged bepillantást, ezen kívül köztéri táncperformanszokat szervezünk Erzsébetváros szívében a Madách téren, Hámor József és a Gangaray Trambulin táncosainak közreműködésével, és csatlakozunk az Európai Hulladékcsökkentési Héthez, amelyre újrahasznosítási akciókkal és közönségjátékokkal készülünk. Ezekről bővebben a fesztivál blogján olvashatnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr4011968271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása