7óra7

Premier7

Premier7

2016. november 21 - 27.

2016. 11. 16. | 7óra7

Premierajánlónkban nemcsak mi beszélünk a bemutatókról, de az alkotókat is megszólaltatjuk.

premier7_logo.PNG

 Babaház (Nóra) / Stúdió K Színház / november 23. 19.30

Jeles András legutóbb szerzőként volt jelen a Ráday utcai független színházban az Árvák című darabjával, ezúttal pedig Ibsen-drámát rendez. Kérdésünkre így fogalmazott a készülő munkáról:

Meglehet, Marx Károly mondása, hogy tudniillik a történelem sajátos módon ismétli önmagát (ami először szomorújáték, másodjára mint komédia mutatkozik meg, satöbbi), az magára a tragédia műfajára is vonatkoztatható, amennyiben a színház világában mind gyakrabban látható ez az átváltozás: a "szomorújáték" lidércnyomásszerű alászállása, a tragédia alpári bohózatként való feltűnése.

babahaz.jpg

Alulírott, Jeles András, kénytelen töredelmesen megvallani, hogy a fenti gondolat aktualitását Ibsen Nóra című darabjával való foglalatossága során ismerte fel, amennyiben ijedten kellett tapasztalnia, hogy a „szomorújáték” e pillanatban csak épp sejthető körülmények hatására minden határon túl közelít a komédia varázslatos vidékei felé. 

Nórát Nyakó Júlia játssza, a férjét Spilák Lajos, a további főbb szerepekben Homonnai Katalin, Lovas Dániel, Nagypál Gábor, Pallagi Melitta, Sipos György látható. A Babaház a premier után november 24-én, december 8-án, 11-én és 18-án szerepel a Stúdió K műsorán.

Cím nélkül / Mentőcsónak Egység – STEREO Akt / MU Színház, OPEN fesztivál / november 24. 19 óra

Aki részt vett a Mentőcsónak Egység Szociopoly című revelatív színházi játékában, az nyugodtan tekintheti azt referenciának ehhez a mostani produkcióhoz, amely a STEREO Akttal közösen készült, Boross Martin rendezésében. Érdeklődésünkre a rendező ezt a tájékoztatást adta: – A CÍM NÉLKÜL hajlék-kaland-játék egy színházi társasjáték, amiben sorsokat, meglepő, de autentikus (sok esetben megtörtént) szituációkat mutatunk be két színész, egy hajléktalan aktivista és egy szociális munkás közreműködésével, miközben a nézőknek fél évet kell túlélniük „az utcán”. 

cimnelkul2_barthamate.jpgCím nélkül (fotó: Bartha Máté)

A nézők csapatokat formálnak, és három fiktív hajléktalan ember nevében kell stratégiai döntéseket hozniuk, dilemmákban dönteniük. Csak egy igazi társasjátékkal ellentétben, itt nem esemény vagy szerencsekártyákat  húznak, hanem jelenetek formájában elevenednek meg azok az események, amik a figuráinkkal történnek. A dilemmákról pedig kis csoportokban rövid megbeszélés után kell dönteniük a nézőknek.

Az előadás helyzetjelentés saját társadalmunkról. Egyfelől rávilágít a hajléktalanság mindannyiunkat érintő okaira, és megkérdőjelezi azokat a káros előítéleteket, amelyek azt állítják, hogy „annyit érsz, amennyi pénzed van”, és „ha szegény vagy, magadra vess”.

A Cím nélkül a november 24-i, MU Színház-beli bemutató után november 30-án, december 13-án és 14-én a Jurányi Házban látható.

A kutya különös esete az éjszakában / Miskolci Nemzeti Színház, Kamaraszínház / november 25. 19 óra

A rendezőtől, Lukáts Andortól azt kérdeztük, maga választotta-e az anyagot, Mark Haddon A kutya különös esete az éjszakában című nagysikerű regényét. Felkérést kaptam rá válaszolta. Nagyon örülök a lehetőségnek, rendkívül izgalmas és összetett ez a történet. A felnőttekhez és az ifjúsághoz is szól. Azt mutatja meg, hogyan lehet egyszerre irigylésre méltó és riasztó az a tudás és látásmód, amit a főszereplő autista fiú a magáénak tudhat. Mi csak felületesen élünk, folyton a telefonunkat nyomogatva, miközben rengeteg csodálatos dolog van a világban, amit Christofer felfedezett és el is mesél a darabban. Másrészről viszont az érzelmi gátak miatt sok mindenből kimarad: nem focizik, soha nem jár strandra és nem öleli meg a szüleit, hiszen nem bírja elviselni az érintést. Azt hiszem, a nézők elgondolkodnak majd azon, hogy bár nem akarunk olyanok lenni, mint ő, mégis jó lenne tudni mindazt, amit Christofer tud.

A miskolci színház felől is érdeklődtünk Lukáts Andornál, hiszen visszatérő rendezőnek számít. Fantasztikus az a munka, ami itt zajlik. Nem csak a színészi gárda nagyon jó, hanem a műszak is, a közönségen pedig érződik, hogy mennyire szeretik a színházunkat.

kutya_sajttaj.jpgSomhegyi György, Szirbik Bernadett és Lukáts Andor A kutya különös esete az éjszakában sajtótájékoztatóján (fotó: Hajdufi Péter)

A főhőst játszó Somhegyi Györgytől azt kérdeztük, ziccerszerep-e Christofer? Rengeteget olvastam, néztem filmeket és beszélgettem is autistákkal  kezdte.  Mindegyiküknek saját személyisége van, az autizmus pedig egyfajta szűrő, amivel a világ felé fordulnak. Azt gondolom, hogy ennél a szerepnél az egyéniség fontosabb, mint az, hogy ő autista. Igyekszem minél személyesebbé tenni az alakítást. Van egy mondat a regényben, ami számomra is nagyon fontos lett: Christofer azért szereti a prímszámokat, mert olyanok, mint az élet. Ki lehet számolni őket, de egyetlen egyenletet sem lehet ráhúzni erre a számsorra, nem lehet kitalálni, hogy mi lesz a következő. Izgalmas, ahogy az emberi kapcsolatokat bemutatja ez a darab, jól megrajzoltak a figurák. Azok az emberek, akikkel Christofer találkozik a nyomozása során, igazából hétköznapi emberek, akikkel mi is találkozunk az utcán, csak éppen most egy másik nézőpontból, egy autista fiú szemszögéből látjuk őket és csodálkozhatunk rá, hogy mi is vesz körül bennünket.

A kutya különös esete az éjszakában a premier után november 26-án, 29-én és 30-án látható.

Patkányok / Forte Társulat, Szkéné Színház / november 25. 19 óra

A Forte bemutatói az utóbbi években a fővárosi színházi élet fontos eseményeivé váltak. Tehát komoly várakozással nézünk elébe Horváth Csaba készülő rendezésének, amely Gerhart Hauptmann Patkányok című tragédiájának Parti Nagy Lajos fordította szövegére épül. A színlap csöppet talán meglepő megfogalmazását idézve (már ami a francia bohózatok emlegetését illet): A francia bohózatokat idéző jelenetek sem képesek elvonni a figyelmet arról, hogy a szereplők jól titkolt hazugságaiból gondosan fölépített kártyavár összeomlik, mindenki lelepleződik, életek mennek tönkre.

patkanyok.jpgFehér László és Földeáki Nóra próbálnak (fotó: Forte Társulat)

Hauptmann 1911-es műve – az életmű csúcsa, amelyet irodalmi Nobel-díj követett – súlyos dráma. Legutóbb Alföldi Róbert rendezett belőle erőteljes előadást az Újvidéki Színházban.

A Forte bemutatójában Andrássy Máté, Bajor Lili e.h., Blaskó Borbála, Fehér László, Földeáki Nóra, Kádas József, Krisztik Csaba, Kurta Niké, Nagy Norbert, Osváth Judit és Pallagi Norbert lép fel. A Patkányok előadása november 25-én, 26-án, december 10-én és 29-én nézhető meg a Szkéné Színházban.

Három nővér / székesfehérvári Vörösmarty Színház, Kozák András Stúdió / november 26. 19 óra

A Három nővérnek szezonja van: ezúttal Szikora János viszi színre, aki még nem rendezett Csehovot. Most jött el az ideje? – kérdeztük tőle. – Igen – felelte. – Mindig féltem tőle, mint a tűztől. De mindig élt bennem a kísértés, hogy ezt a darabot de jó lenne megcsinálni. Húsz évvel ezelőtt nagy hatással volt rám Ascher Tamás Három nővér-rendezése, és húsz évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy Csehovot el tudjam úgy olvasni, ahogy most olvasom. Most pedig úgy olvasom, mintha én írtam volna.

3nover1_maczkocsaba.jpgPróbakép (fotó: Maczkó Csaba)

A fehérvári előadásban Prozorov ezredes gyermekeit (a három lányt és Andrejt, a fivérüket) összesen hat színésznő és két színész játssza. A hősök fiatalabb és idősebb énjét is látjuk majd. Erről így beszélt a rendező: – Alapvetően osztoznak a szerepen, és aszerint, hogy a figura fejlődésének milyen stádiumában tartunk, jelenítődik meg a fiatal vagy idősebb ego. Viszont vannak ritka helyzetek, és ezek mindig nagyon hangsúlyos pillanatok, amikor mindkettő együtt szerepel. Olyan az előadás rendszere, mint egy óriási váltófutás, a színészek egymás kezéből veszik át a stafétabotot, ami a játék során általában egy-egy jellegzetes tárgy egy jellegzetes szituációban. Ahogy átveszik egymás kezéből az egyes tárgyakat, vagy adott esetben visszaismételnek egy gesztust, ezzel mintegy jelképesen átveszik és továbbviszik a szerepet. A megkettőzés gondolatával el lehetne játszani más szereplők esetében is, de azt gondoltam, hogy ezzel terhet rónék a nézőre. Teljesen elégedett leszek, ha ennek a négy figurának a különös megkettőzését nyomon tudják majd követni.

3nover5.jpgTóth Ildikó, Kiss Diána Magdolna és Törőcsik Franciska a Három nővér próbáján (fotó: Maczkó Csaba)

A gyakorlati színpadi megvalósításról ezt tudtuk meg Szikora Jánostól: – Egy olyan teret találtam ki, ami háromlépcsős szinten különíti el a figurákat, külön-külön mutatja őket, mint valami szobrot egy posztamensen, és ettől fókuszba helyeződik a mozgásuk, a gesztusaik, egyszóval felnagyítódik maga az ember.

A három „alap”nővért Kiss Diána Magdolna, Tóth Ildikó és Törőcsik Franciska játssza. Az előadás a november 26-i premier után 27-én, majd december 4., 10., 15. este szerepel műsoron.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr6111965149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása