7óra7

Új? Cirkusz?
7óra7: (1/10)
Közösség: (0/10)

Új? Cirkusz?

Gyűjtögetők / offline: ontheater / Bethlen Téri Színház

2016. 11. 12. | SoósAndrás

A Gyűjtögetők című előadás nagyon sok elvárásnak akar megfelelni, csakhogy ezek nem a nézőtől származnak.

Még most is könny szökik a szemembe, ha felidézem gyermekkorom vándorcirkuszát. Ez a Balaton-partot nyaranta makacsul körbeturnézó család mindent maga oldott meg a jegyszedéstől a zsonglőrködésig. Bénázásuk emberi volt, a zebrává mázolt pónilovuk pedig identitászavarában is hűséges.

csavar.jpgGyűjtögetők (fotó: Németh Melinda)

Érthető, hogy nem lettem nagy cirkuszfanatikus. Az újcirkusz műfajának nem is kéne nagyon belefeszülnie, hogy előképekkel viaskodjon, én azzal is megelégszem (ezzel gyanítom, nem vagyok egyedül), ha valamit kezdenek ezzel az emlékezetünkben tragikusan retrográdként élő műfajjal.

Az offline:ontheater nem kezdett. A Gyűjtögetők című előadás nagyon sok elvárásnak akar megfelelni, csakhogy ezek nem a nézőtől származnak. Új cirkusz nincs, van viszont egy adag kibogozhatatlan álfilozofikus lamentálás kórházi ruhákban betegségekről és magasztos érzésekről, ami maradéktalanul le is pattan a szaltókra ráéhezett elméről. Számolgattam, nagyjából hat olyan mozdulat volt, amit nem tudtam volna én magam megcsinálni, ebből az egyik Heidrich Roland gitárszólója. Mit csináljak, cirkuszt éppenséggel azért néz az ember, hogy lenyűgöző mozdulatokat is lásson.

rajtnal.jpgGyűjtögetők (fotó: Szendrei Tibor)

Ha néha mégis kézen állnak, tissue-függönyöznek, akkor sem sóhajtunk fel elégedettségünkben, hisz a feldobott értelmiségi monológok akaratlanul is összefüggő színházi előadás igényét kezdik kelteni a nézőben, ebbe viszont már sehogy se fér bele, ha a szereplők bemutatják, ki mit tud.

Az előadás nagy részét a minél nagyobb rendetlenség összehordása teszi ki: a lomizás elmaradhatatlan kellékei özönlenek a színpadra, tévék, rádiók, kukák, dobozok virtuóz variációkban generálnak egyre nagyobb káoszt. Még a háttérben terpeszkedő turkáló-Csomolungma ruhaorgiáját is széthányják. Jól néz ki, de minek?

Igazából ott kellett volna kezdeni, ahol befejezték. A rendrakás, állítom, messze izgalmasabb lett volna, érdemes lenne ennek is szentelni egy előadást.

(2016. november 3.)

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr4311932751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása