7óra7

Nemzetközi Egyetemi Színházi Fesztivál Pécsett

Nemzetközi Egyetemi Színházi Fesztivál Pécsett

2016. 11. 03. | 7óra7

A Janus Egyetemi Színház szervezésében kerül sor az egyetemi színházak tizedik nemzetközi seregszemléjére. 

A Janus Egyetemi Színház idén tizedik alkalommal rendezi meg – kifejezetten egyetemi színtársulatok részvételével – négynapos szakmai seregszemléjét. November 3. és 6. között hét országból összesen tíz társulat hozza el egy-egy produkcióját Pécsre, a JESZ színháztermébe és a Bóbita Bábszínházba. A rendezvény a Pécsi Tudományegyetem Jubileum 650 rendezvénysorozatának részeként valósul meg.

komuves2.jpg                              A Janus Egyetemi Színház Kőműves Kelemenje is látható lesz a fesztiválon (fotó: Inhof László)

A Janus Egyetemi Színház a jövőre fennállásának 650. évfordulóját ünneplő Pécsi Tudományegyetem, Magyarország első egyetemének színháza, amely idén szintén jubileumot ül: huszadik évadját tartja. A színház művészeti vezetője, Tóth András Ernő szerint az egyetemi színházak nagyon sokat adtak és adnak hozzá a színházi formanyelv alakulásához, és azon kevés lehetőségek egyikét jelentik, ahol a fiatalok megmutathatják magukat a világnak. – A Nemzetközi Egyetemi Színházi Fesztivál megrendezése külön büszkeséget jelent a JESZ számára, hiszen a külföldi csapatok nemcsak jó hírét viszik a világba Pécsnek, hanem a találkozó segít egymás kultúrájának megértésében, és hosszú távú, jó kapcsolatok is kiépülnek az egyes színházi műhelyek között – tette hozzá Tóth András Ernő.

jubileum650-logo-pecset-feher-160501_2.jpg

A színtársulatok mind a négy égtájról érkeznek: délről (Szerbia), északról (Litvánia, Észtország), keletről (Oroszország, Bulgária) és nyugatról (Belgium). Magyarországról a JESZ mellett a SZESZ (Szegedi Egyetemi Színház), a DESZ (Debreceni Egyetemi Színház) mutatkozik be.

A hazai vendégek mellett a társulatok által képviselt egyetemek a következők:

Tartui Állami Egyetem (TÜ) – University of Tartu (Tartu Ülikool)

Liѐge-i Királyi Egyetem (ULG) –  University of Royal  (Universitaire Royal de Liѐge)

Vilniusi Gediminas Műszaki Egyetem (VGTU) –  Vilnius Gediminas Technical University (Vilniaus Gedimino Technikos Universitetas)

Szófiai Egyetem (US) – University of Sofia

Kemerovo Állami Egyetem (KEMSU) – University of Kemerovo State

Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium (VMTDK) Újvidéki Egyetem Művészeti Akadémiája

A fesztivál programja részletesen itt olvasható.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr5711926721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása