7óra7

Olvasópróba – Kortárs drámák színpadra és olvasásra

Olvasópróba – Kortárs drámák színpadra és olvasásra

2016. 10. 06. | 7óra7

Kortárs színdarabok megjelentetésével hiánypótló könyvsorozatot indított a Selinunte Kiadó. A kötet kapcsán Sándor L. István Székely Csabával beszélget október 13-án az Írók Boltjában.

Az Olvasópróba egyes kötetei olyan tematikus összeállítások, amelyek az utóbbi években színpadra került darabokból válogatnak. A kiadó célja olyan szövegek közreadása, amelyek „nemcsak színpadon élnek, hanem olvasmányként is képesek hatni, megszólítani az olvasókat, fontos kérdéseket felvetni”. A megjelent kötetek a Felejtés ellen és a Párhuzamos világok.

szekely_ok.JPG                     Székely Csaba

A Felejtés ellenben szereplő darabok mindegyike az emlékezéssel, a múlttal való szembenézés elkerülhetetlenségével foglalkozik. Az öt mű közül három történelmi témát dolgoz fel, feledés homályába burkolt, hallgatással körülvett történelmi időszakokat idéz meg.

Székely Csaba: Vitéz Mihály című darabja a 16. század végének zavaros időszakát eleveníti fel, amikor magyarok és székelyek (és románok, szászok, lengyelek stb.) egymás ellen harcoltak, s egy köztük ügyesen lavírozó volt kereskedő néhány rövid hónapra uralma alá vonhatta Havasalföldet, Moldovát és Erdélyt. A darab a Weöres Sándor Színház drámapályázatának első díját nyerte el, és az ősbemutatót is Szombathelyen tartották.

fel_all.JPGA Mohácsi testvérek E föld befogad avagy számodra hely című, az Örkény Színház számára íródott  drámája az olykor még mai is csak „idegenrendészeti ügyként” emlegetett, 1941-es kamenyec-podolszkiji deportálások és mészárlások történetét idézi meg.

Brestyánszki B. R.: Vörös című munkája sokáig tabuként kezelt eseményeket dolgoz fel. Arról a néhány hétről beszél, amikor 1944 őszén Bácskában az előrenyomuló Vörös Hadsereg katonáival együtt érkező jugoszláv partizánok hozzávetőleg 20-40 ezer magyart öltek meg, olykor elrettentő kegyetlenséggel és többnyire válogatás nélkül.

A kötetben szereplő két kortárs tematikájú darabnak is vannak a közelmúlt történelmére utaló vonatkozásai.

Kerékgyártó István Rükverce egy hétköznapi ember hatvan évéről mesél. Arról, hogy milyen életlehetőségeket kínáltak fel (vagy éppen zártak le) számára az elmúlt évtizedek. Tasnádi István: Memo – A felejtés nélküli ember című darabja a nem túl távoli múltba, a nyolcvanas évek eseménytelenül fojtogató világába vezet, amelynek felszíne alatt mégis ott lüktetnek az elmúlt évtizedek.

A Párhuzamos világok című antológiába - a kiadó olvasatában - „olyan fontos, kiérlelt szövegek kerültek bele, amelyek témaválasztásukkal, újszerű formáikkal sikeresen ragadnak meg alapvető problémákat a mai ifjúságot feszítő kérdésekből. Mindezt úgy, hogy nemcsak a tizenévesek érdeklődésére tarthatnak számot.” Színházhoz közeli alkotók írták, így ezek a darabok nem „könyvdrámák”, „ugyanakkor sikeres, olykor díjakkal elismert színházi előadások is születtek belőlük”. A kötet szerkesztői, meglátásuk szerint ezzel az antológiával először tesznek arra kísérletet, hogy alapvetően színházba született szövegeket a színházi előadástól független, önálló, irodalmi életre keltsenek.

par_all.JPGJeli Viktória és Tasnádi István kettős:játék című darabja a Kolibri Színház számára készült. A Vidovszky György által belőle rendezett előadást jelölték az idei Színházi Kritikusok Díjára.

Hajós Zsuzsa és Kárpáti István által írt Szélben szállók a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ és a Stúdió K koprodukciójában készült komplex színházi nevelési előadás szövegkönyve.

A gyávát szerzőként Gyulay Eszter, Kovács Krisztián és Scherer Péter közösen jegyzik, a belőle készült előadás elnyerte a 6. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle, valamint a VI. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé fődíját.

Pass Andrea: Újvilág című szövegből készült előadás, amely a Mentőcsónak Egység és a FÜGE közös produkciójában jött létre, elnyerte a 8. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle ifjúsági fődíját.

A kötetek kapcsán Beszélgetések kortárs magyar színdarabokról címmel beszélgetéssorozat indul október 13-án, délután 5 órától az Írók Boltjában. Az első alkalommal Székely Csabával beszélget Sándor L. István a Felejtés ellen című kötetben megjelent Vitéz Mihályról, a Szkénében látható Kutyaharapásról, Bánya- és egyéb vidékekről - azaz színházról, irodalomról, történelemről, életről.

A beszélgetésen színészek is részt vesznek: Bozó Andrea, Bercsényi Péter, Kaszás Gergő, Király Attila és Szikszai Rémusz olvasnak fel Székely Csaba darabjából.

A kötetek megvásárolhatók az Írók boltjában, valamint a SZÍNHÁZI KÖNYVEK webáruházban (szinhazikonyvek.hu).

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr1311774553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása