7óra7

Premier7

Premier7

2016. október 10 – 16.

2016. 10. 05. | 7óra7

Premierajánlónkban nem csak mi beszélünk a bemutatókról, de az alkotókat is megszólaltatjuk.

premier7_logo.PNGÜgyes kis hazugságok / Madách Színház / október 13. 19 óra

Az egyre népszerűbb kortárs amerikai színpadi szerző, Joe DiPietro Ügyes kis hazugságok című darabját az Erzsébet körúti teátrum nemrég újraválasztott igazgatója, Szirtes Tamás rendezi. Őt kérdeztük a készülő produkcióról.

Ugyan a szerző mind prózai munkáinak, mind musical-dalszövegeinek köszönhetően, világszerte egyre ismertebb, az Ügyes kis hazugságokat eddig viszonylag kevés színházban mutatták be, nem áll mögötte hosszú londoni széria. Kérdés hát, hogy miként bukkant rá a Madách. – Korábban már játszottuk DiPietro egyik darabját, a Te édes, de jó vagy, légy mást. Nagyon ígéretesnek tartom ezt a darabot is, egyszerre szórakoztató és elgondolkodtató, mindenkit megérintve szól az emberi kapcsolatok mélységéről és felszínességéről, hűségről és hűtlenségről – mesélt Szirtes Tamás a darabhoz fűződő viszonyáról.

szirtes_madach_szinhaz_mohos_angela.JPGSzirtes Tamás (fotó: Madách Színház / Mohos Angéla

Azoknak a vígjátékoknak az esetében, amelyek a szórakoztatás szándéka mellett valamilyen tartalmas témát is feszegetnek, mindig felmerül a kérdés, hogy mennyire működik együtt a humor és a komoly szándék. Szirtes Tamás szerint azonban ezt a kettőt ebben az esetben nem lehet elválasztani egymástól. – Az amerikai szerzők esetében nem elegendő a puszta tehetség: akkor tudnak befutni a hazájukban, ha el is tudják adni azt, amit írnak; ha műveik közönségsikert aratnak. A legkiválóbb amerikai írók így, anélkül, hogy engedményeket tennének, képesek megtalálni azt a sajátos stílust és hangnemet, hogy a szórakoztatás ne legyen felszínes, a realizmus pedig ne legyen komor – mondta el a készülő előadással kapcsolatban Szirtes Tamás.

Az előadás egyik főszerepét Kerekes Éva, az Örkény Színház társulatának tagja játssza. A rendező-igazgató elmondta, hogy Kerekes Évát az ország egyik legkiemelkedőbb színművészének tartja, és már korábban is dolgoztak együtt egy hasonló jellegű darab, a Vacsora négyesben kapcsán.  Az előadás további szerepeiben Balla Eszter, Nagy Sándor és Szerednyey Béla lépnek színpadra.

Az Ügyes kis hazugságok bemutatóját követően októberben 14-én, 15-én és 16-án lesz látható az előadás, novembertől pedig – a színház reményei szerint – hosszú ideig lesz repertoáron.

Három nővér / Örkény Színház / október 14. 19 óra

Csehov klasszikusát Bagossy László állítja színpadra, Stuber Andrea fordításában. Dramaturgként Ari-Nagy Barbara, díszlettervezőként Bagossy Levente, jelmeztervezőként Kristina Ignjatovic segítették a munkáját. A főbb szerepekben  Takács Nóra Diána, Tenki Réka, Zsigmond Emőke, Hámori Gabriella, Vajda Milán, Nagy Zsolt, Gálffi László és Mácsai Pál látható.

proba_harom_nover.JPGHárom nővér (olvasópróba) - Gálffi László, Zsigmond Emőke

Tizennégy ember egy vidéki városban. Négy nő, nyolc férfi, két aggastyán. Eltelik három év. Ketten egymásba szeretnek, de szét kell válniuk, ketten összeházasodnak és gyerekeket nemzenek. Egy meghal, öten elmennek végleg. Heten maradnak” - áll a színlapon.

Az előadás a bemutatót követően 15-én, 22 én és 26-án, novemberben 2-án, 12-én, 22-én és 23-án látható a budapesti Örkény Színházban. Minden alkalommal este 7 órától.

Kivilágos kivirradtig / Miskolci Nemzeti Színház / október 14. 19 óra

Móricz Zsigmond művét Rusznyák Gábor rendezi, többek között Gáspár Tibor, Nádasy Erika, Czakó Julianna, Bodoky Márk és Szirbik Bernadett szereplésével. A rendezőt kérdeztük az előadás kapcsán.

kivilagos_plakat_all.JPGNévnapot, Istvánnapot ma is ülnek, vidéken pláne, mint ahogyan ma is sokan vesztik el az állásukat, egzisztenciájukat egyik pillanatról a másikra. Ma is vannak bizonytalan szerelmesek, bulikban félrelépő párok, s ma épp úgy, sőt talán még inkább probléma, ha egy zsidó fiú keresztény leánnyal kerül, kerülhet össze. Ez nem egy történelmi darab, amely egy konkrét történelmi helyzetet dolgoz fel” – válaszolta Rusznyák Gábor arra a kérdésünkre, hogy mi foglalkoztatja ebben a látszólag egy adott történelmi korhoz köthető anyagban.

Azt is elmondta, hogy a mai kornak is megvannak a maga dzsentrijei, azok, akik kölcsönökből és hitelekből akarnak magasabb egzisztenciát fenntartani. A szöveget ő maga dolgozta át színpadra: „ Závada Pálnak is van egy változata, ami nagyon is használható, elég konkrét, regényhű olvasat és működő dramaturgiai szerkezet, de ez némiképp eltért attól, amit én fontosnak vagy színházinak gondoltam a regényből, így egyszerűbb volt az életem, ha magam rakom össze vagy gondolom tovább a regény helyzeteit”.

Az előadás a premier után októberben 15-én és 16-án látható a Miskolci Nemzeti Színházban.

Bűn és bűnhődés / Vígszínház / október 15. 19 óra

Dosztojevszkij klasszikus krimijét a cseh Michal Dočekal állítja színpadra, aki nem először dolgozik a Vígszínház társulatával. Korábban ő rendezte a Jóembert keresünk, a Mikve és A Mester és Margarita című előadásokat is. Raszkolnyikov szerepében Orosz Ákos látható, akinek a partnerei többek között Stohl András, Hegyi Barbara, Tornyi Ildikó, Hajduk Károly, Bach Kata és Börcsök Enikő lesznek.

bun_domolky.jpg(Bűn és bűnhődés - Stohl András, Orosz Ákos, fotó: Dömölky Dániel)

A próbafolyamat elején nagyon élénken élt bennem a regény. Amikor nyáron újraolvastam, és már tudtam, hogy én fogom játszani, magamat képzeltem Raszkolnyikov helyébe. Egy elképzelt karakter és önmagam keveréke volt” – mondta Orosz Ákos a szerephez való viszonyának kialakulásáról. „Most már teljesen elrugaszkodtam a regénytől, az a kép elhalványult, próbálok az adaptált szövegből és magamból építkezni. Persze vannak dolgok, amiben nem hasonlítunk. Szerencsére nem vagyok gyilkos, és epilepsziás rohamaim sincsenek” – mesélt a szerepépítkezésről a színész. Arra is kitért, hogyan fér össze az ő energikussága Raszkolnyikov tépelődő hajlamával: „A karakter gondolkodásmódját próbálom előtérbe helyezni, és igyekszem visszavenni abból a nyers erőből, ami rám jellemző. Szeretném, hogy az erő és a gondolat összhangban legyen.”

Stohl Andrást arról kérdeztük, milyen lesz az általa formált rendőrbíró. "Szerintem nem így képzelik el őt az emberek, bennem sem így élt róla a kép. Szeretnék sokszor váratlan lenni, hogy soha ne tudd, mi a fickó következő lépése. Gyönyörű anyagot kaptam én ezzel.

A rendezővel való munkáról is beszélt: „Nagyon hálás vagyok Dočekalnak. Úgy érzem, hogy kedvel. Az nagyszerű érzés, ha valami eszembe jut, hogy mivel segíteném a kollégát, és egyszer csak kimondja ugyanazt a rendező. Ettől nagyon tehetségesnek érzi magát az ember, hiszen ugyanabba az irányba gondolkodunk.

Az előadást októberben 16-án, novemberben 18-án, 23-án, 28-án és 29-én játsszák a Vígszínházban.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr9911771207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása