7óra7

Jótékonysági operett a Nemzetiségi Színházi Társulat előadásában

Jótékonysági operett a Nemzetiségi Színházi Társulat előadásában

2016. 09. 30. | 7óra7

Gergely László, a Magyar Nemzetiségi Színházi Szövetség elnökének emlékére jótékonysági előadást láthatunk a Bethlen Téri Színházban.

A Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség 2010-ben azzal a céllal jött létre, hogy a magyarországi nemzetiségi színjátszást összefogja, népszerűsítse és érdekeit képviselje. A szervezet megalakulása nem volt indokolatlan: jelenleg 12 (bolgár, görög, szerb, horvát, lengyel, német, roma, román, örmény, szlovák, szlovén és ukrán) nemzetiséget képvisel, amelyek külön-külön is több színházat foglalnak magukba. Roma színházból például jelenleg négy működik (Cinka Panka Cigány Színház, Romano Teatro, Hókirálynő Meseszínpad, Karaván Színház), németből szintén (Deutsche Bühne Ungarn, Deutsches Theater Budapest, Pathália, Kulturális Offenzíva). A szervezet a nemzetiségi színjátszás népszerűsítése érdekében Nemzetiségi Színházi Kollokviumot, Nemzetiségi Színházi Találkozót szervezett, de a POSZT-on is többször megjelent.  

nemzet.JPGÉljen a szerelem!

A szervezet élén Gergely László rendező állt, aki augusztusban egy tragikus baleset következtében életét vesztette. „Az elmúlt esztendőkben óriási erőfeszítéseket tett a magyarországi nemzetiségi színjátszás fejlesztése és támogatása érdekében. Nagy és fontos álmát, egy állandó, minden hazai kisebbségnek otthonul szolgáló budapesti színház megnyitását immár nélküle kell megvalósítanunk” – írta közleményében Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke, Fekete Péter, a Magyar Cirkusz és Varieté ügyvezetője és a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség.

nemzet_plakat_ok.JPGGergely László emléke előtt tisztelegve a Nemzetiségi Színházi Szövetség jótékonysági előadást tart a Bethlen Téri Színházban. Az Éljen a szerelem! című operett Gergely László első munkája volt az általa létrehozott Nemzetiségi Társulattal: a Csárdáskirálynő bemutatójának századik évfordulójára készült produkció az egykori bécsi premier tartalmi világát idézi fel a mai, korszerű színházi eszközökkel. Újít és átformál, értelmez és kérdéseket tesz fel, miközben végig tisztelettel őrzi az operettvilág máig egyik legnépszerűbb darabjának értékeit. A Csárdáskirálynő meséje ugyanis az alkotók szerint kísértetiesen hasonlít korunk fő kérdéseire: a robbanás előtti feszültség, a dekadencia, a kilátástalanság sok tekintetben idézi a huszadik század elejét, az első világháború előtti, egyre inkább forrongó korszakot, amelyben megszületett ez a mézesmázos, búfelejtő mesevilág.

A Társulat a 2016 október 5-én este 8 órakor kezdődő előadás teljes bevételét Gergely László családjának ajánlja fel. Támogató jegyeket lehet venni 2000 és 10000 forint közötti áron, a helyszínen vagy interneten megvásárolva.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr8911752751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása