7óra7

Premier7

Premier7

2016. október 3. – október 9.

2016. 09. 28. | 7óra7

Premierajánlónkban nem csak mi beszélünk a bemutatókról, de az alkotókat is megszólaltatjuk.

premier7_logo.PNGPesti barokk / Orlai Produkciós Iroda, Belvárosi Színház / október 7. 19 óra

A Pesti barokk című előadás Dés Mihály azonos című regényéből készült, és Kern András írta színpadra. Megkérdeztük, mi fogta meg a könyvben és mit játszik a darabban. Így válaszolt:

A könyv? A Pesti barokk? Tetszett a rendíthetetlen pestisége, barokkos túlburjánzásai, sötét helyzetekben sem múló humora, stílustörései, szemtelensége, „barátságos pesszimizmusa", igazsága, meg persze az, hogy kortárs, végül is az én fiatalságomról is beszél! Engem „megszólított" ez a könyv – ez ritkaság! Fölhívtam Dést, hogy nem írna-e belőle darabot – végül aztán együtt írtuk, vagyis külön-külön, de közösen. Ő kitalálta, mit, hogyan, hova, én kicsit színpadiasítottam, „használhatóbbá", játszhatóbbá tettem, és persze találtam benne egy jó szerepet magamnak, azt játszom: a főhős 93 éves nagymamáját...

olvasoproba.jpgA Pesti barokk olvasópróbája (fotó: Orlai Produkciós Iroda)

A produkció rendezője, Göttinger Pál további erős hívószavakat küldött:

Ha tudod, hol a Balettcipő, ha mond valamit a Sztolicsnaja vodka neve, ha hallottál apádéktól rémtörténeteket a MERKUR-ról és az autóra várásról, ha emlékszel egy randi lebeszélésének izgalmára a mobiltelefon előtti korszakban, ha a te nagymamád is bolyongott éjszaka a lakásban, ha szerettél már bele lomtalanításkor érdekes dolgokat vadászó lányokba, ha van a családotokban történet a Margit-hídról majdnem a Dunába robbantott villamosozó rokonról, vagy egy nagybácsiról, aki kilépett a transzportból és oltári mázlival hazajött, ha tévedtél már el a temetőben, mert túl ritkán mész, és elfelejtetted, hol kell befordulni, ha járt valakid a piaristákhoz, ha ismerős neked az ételhordókban hazacipelt ebédek illata, ha sodródtál már a Belvárosban helyről helyre, házibuliból házibuliba, ha kaptad már fel a fejed arra, hogy valaki szerint van Pesten olyan, hogy Felszabtér, ha ültél a 92 éves nagymamád ágya mellett a kórházban azután, hogy az orvos azt mondta: “innentől már nem lehet tudni”, ha hallottál már valakiről, akiről kiderült az ügynökmúltja sokkal később, ha még emlékszel azokra a titokzatos telefonfülkékre, amikbe valami miatt elég volt egyszer bedobni, és aztán sosem jártak le – ha felmerült benned valaha, hogy elmész innen… akkor ismered a rendíthetetlenül pesti Koszta Jánost, aki 1984-ben épp harminckét éves. És akinek indulnia kéne, el ebből a gyönyörű országból. Ez a történet róla szól.

Az előadás a bemutatót követően október 8-án, 9-én és 21-én is látható a Belvárosi Színházban.

 II. Edward / Zikkurat Színpadi Ügynökség, CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, Budapest Music Center / október 7. 19.30

II. Edwardból akkor láttunk legutóbb jót, amikor néhány évvel ezelőtt Zsótér Sándor rendezte meg a dráma brechti átiratát a kecskeméti Katona József Színházban. Az alapművet Shakespeare-kortárs szerző, Christopher Marlowe írta, alapjában véve a hatalom témáját boncolgatva. A produkció ajánlásaként mondhatunk-e annál többet, mint hogy Alföldi Róbert a rendező? Mondhatunk: Fekete Ernő a címszereplő.

A II. Edwardot októberben a bemutatót követően 8-án és 9-én két-két alkalommal tűzik műsorra, novembertől pedig az Átrium Film-Színházban játsszák.

Az ember tragédiája / Miskolci Nemzeti Színház / október 7. 19 óra

tragadia_plakat.jpgMiskolcon Prohászka Fanni Évának, Simon Zoltán Ádámnak, Görög László Lucifernek lenni készül. Keszég László veselkedett neki a nagy klasszikus színrevitelének, és nem azért, hogy kötelességből megnézze a közönség, vagy hogy kipipáljanak a listájukon egy kivételes drámai művet.

A fő célunk olyan előadást létrehozása – mondja Keszég László rendező -, hogy valóban eljussanak a nézőkhöz - első hallásra - a versekben kifejtett gondolatok. Ari-Nagy Barbara dramaturggal rengeteget dolgoztunk a szövegen. Az eredeti szöveget meghúztuk, de nem írtunk bele, minden egyes szó a szerzőé. Sokan értelmezik novellák füzéreként a Tragédiát, és sok külön színdarabként adják elő, szüneteket tartva, míg a helyszín és a díszlet változik. A mi változatunk lényege, hogy két türelmetlen, tudásvágyó fiatalt - Ádámot és Évát - Lucifer, a mester végigvezeti egy hosszú úton, amelynek minden állomásán tanulnak valamit. Mi összekötöttük a 15 színt, és egyetlen kristálytiszta sztorivá formáltuk, hiszen Az ember tragédiája egy nagyon pontos logikával működő fejlődésregény. Ez az előadás aktív részvételt kíván a nézőtől is. Ez nem az a fajta színház, ahol a székben hátradőlve pihen a közönség, ezt akarni kell megérteni. De ha az ember veszi erre a fáradtságot, akkor nagyon sokat kap. Olyan fontos bölcseletek tárháza nyílik meg előttük, amiből életstratégiát is tanulunk.

Az ember tragédiája miskolci előadása októberben számos alkalommal megtekinthető.

Fekete Péter / Pécsi Nemzeti Színház / október 7. 19 óra

Méhes László állítja színpadra a Fekete Pétert a Pécsi Nemzeti Színházban, ahol olyan operett-előadások fűződnek a nevéhez, mint a Marica grófnő, a Mágnás Miska vagy a Csárdáskirálynő. Eisemann Mihály operettje Pécsett is Marton László és Radnóti Zsuzsa átdolgozásában lesz látható, amiképpen az 1997-es vígszínházi előadáshoz készült, amiben Méhes László is szerepelt.

feketepeter.JPGFekete Péter próba (fotó: Körtvélyesi László)

Méhes az egyetemen zenés mesterséget tanított, tőle akkori tanársegédje, Kocsis Gergely vette át a stafétát, így a pécsi Fekete Péterben szereplő egyetemi hallgatókat is ő oktatja. Az idei évadban Máté Gábor végzős osztályának három tagja: Baki Dániel, Blahó Gergely és Papp Endre tölti Pécsett a gyakorlati évét. Blahó Gergely már a tavalyi évadban is játszott a Szentivánéji álom című produkcióban, idén a Fekete Péter mellett a Csongor és Tünde főszerepét is alakítja majd. Papp Endre a Fekete Péter címszerepében, Baki Dániel pedig az Anger Zsolt rendezésében színpadra kerülő Addikt című előadásban debütál Pécsett.

A Fekete Péter október 8., 9., 16., 29., 30. napokon szerepel műsoron.

Édes Dezső! / Fészek Színház, Jemol / október 7.

A Fészek Színház egy barátságos magánszínház (úgy is mint független színház) a VIII. kerületben, Cziczó Attila író-rendező-alapító fennhatósága alatt. Idei első bemutatójuk, az Édes Dezső! című egyfelvonásos szín/játék a 68 éves Kosztolányi Dezsőt helyezi az ötvenes évekbe,  ahol is Rákosi Mátyás felkéri őt, hogy versben gyászolja meg Sztálin elvtársat. A szerző-rendező Cziczó Attilát Kosztolányi képzelt-valós alakjáról kérdeztük:

cziczo_attila.jpgAz előadás az öregedő, évtizedekig tétlenül élő író újrakezdésének egy napját követi végig. Ebben a történetben Kosztolányi kitalált, nem valós alakja a sorsfeladatát ilyen-olyan okból halogató, a talentumait nem felhasználó ember. Az foglakoztat, hogy lehet-e NEM elvégezni azt, amit a sors ránk szabott, és ha lehet, akkor annak mi a következménye.

Kosztolányi Dezső szerepében Bezerédi Zoltán lép fel vendégként, feleségét Andai Kati alakítja, a harmadik szereplő Tyroler Cintia. A színpadképet Jendrics Anikó, a zenéket Cziczó Dániel készítette az előadáshoz. Amint a rendező mondja: A darab elkészülte - tőlem szokatlan módon - nagyon demokratikusan haladt, sok-sok vitával és egyetértéssel, afféle színpadra zárt családként töltöttük ezt az elmúlt néhány hetet. Ami fontos is, mert veszélyes játék ez, amit kitaláltam/kitaláltunk Kosztolányi Dezsővel és Harmos Ilonával, hiszen az ő életük belénk ivódott, ha máshogy nem is, az oktatásunk alappilléreként.

Az Édes Dezső! október 7-én, 9-én, 22-én és 28-án lesz látható a Jemolban (1089 Budapest Orczy út 46-48.)

Terror / Katona József Színház, Kamra / október 8. 19 óra

A Terror kortárs német dráma, Ferdinand von Schirach írta, s nincs egy éve, hogy lezajlott az ősbemutatója a Deutsches Theaterben. Mivel a művet színpadra vivő Dömötör András jelentékeny rendezői munkásságot folytat Berlinben, ezért arra tippeltünk, hogy ő találta és hozta a színdarabot.

A Katona József Színház ajánlotta a darabot – mondta el Dömötör András. - Tehát nem én találtam, bár úgy tűnhet. A leghúsbavágóbb kérdést teszi fel és megnyerően okosan járja körül (ez ugye egy bírósági darab, amit egy jogász írt, aki krimi-bestsellerek szerzője is): a szabad világ képes-e szabad maradni, amikor meg kell védenie magát? Egy vadászpilóta döntéshelyzetét kell elutasítanunk vagy elfogadnunk, helyes-e amit tett, amikor egy eltérített utasszállító repülőgépet lelőtt? A bírósági tárgyalás végén a nézők szavaznak az ítéletről, csak ennyi dolguk lesz - és estéről estére más lesz az előadás vége.

kovacslehelkecskemetirepter.jpgKovács Lehel vadászgéppel ismerkedik a kecskeméti repülőtéren (fotó: Dömötör András)

A bírósági elnök szerepét Kiss Eszter játssza, a vádlott Kovács Lehel, az államügyész Fullajtár Andrea, a védő Mészáros Béla. Rezes Judit és Rajkai Zoltán szerepel még az előadásban, amely október 9-én, 13-án, 19-én és 24-én is műsoron lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr811750173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása