7óra7

reflACT 2016 – Térfoglalók a B32 Galéria és Kultúrtérben

reflACT 2016 – Térfoglalók a B32 Galéria és Kultúrtérben

2016. 09. 20. | 7óra7

A B32 Galéria és Kultúrtér szeptember 28. és október 1. között rendezi meg a független társulatoknak szóló színházi fesztiválját, melynek nyertes előadása továbbjátszási lehetőséget kap a B32-ben.

A szervezők ajánlása szerint négy nap alatt négy olyan előadást láthat a közönség, amely a saját nyelvén tud szólni a fiatalabb generációhoz, sajátos és egyetemes problémákat képes jelen idejűvé tenni, reflektál a világ történéseire, ugyanakkor reflexióra is készteti közönségét.

Szeptember 28-án a szegedi Metanoia Artopédia Jég-dokrinák című előadása nyitja a fesztivált. „Az előadás különös és alattomos telitalálat: a kegyetlenséget a nézőre gyakorolt színházi kegyetlenség eszközeivel teszi élővé. Az érzékeiden keresztül tanít meg arra, hogy ne, ne akard mindezt átélni a színházon kívül. (...) A gyomorforgatás nem abból áll, hogy az előadás brutális és megrendítő képeket, eseményeket és emlékeket vonultat fel a fajgyűlölet és a népirtás momentumaiból. Csavar egyet a dolgon: az áldozatok tragédiája helyett az elkövetők tragédiáját állítja középpontba. Azt, hogy emberek képesek így gondolkodni”- írtuk róla kritikánkban.

metanoiaartopedia-jegdoktrinak_fototothbalazszoltan.jpgJég-doktrinák (fotó: Tóth Balázs Zoltán)

Másnap, szeptember 29-én Pálffy Tibor rendezésében és a Tandem Csoport előadásában látható Jane Teller Semmi című regényének színpadi átdolgozása. „Az élet értelmének keresése, az igazi értékek és a szabadság fogalmaival való találkozás erőteljes és kevésbé veszélytelen témáját dolgozza fel a regényből készült előadás” – áll az előadás felvezetésében.  

semmi.jpgSemmi (imázskép)

Szeptember 30-án Kárpáti Pál rendezésében következik a Munkacím Költöző Madarakkal Facebook csoport Nem – de hogy nem? című előadása. „Az erőszak minden esetben határátlépés, módszeres offenzíva, a személyiség kereteinek legsúlyosabb megsértése. Mégis elenyésző eset kerül napvilágra, a nyilvánosság jótékony és káros hatásait alig érzékeljük. Megpróbáltuk azoknak a hangját is hallatni, akik a legkevésbé részesülnek ebből, akik az internet távoli zugaiban, töredezett, névtelen vallomásokban mesélnek a velük történtekről” – írják az alkotók az előadás kapcsán.

nem-de_hogy_nem_ok.jpgNem - de hogy nem?

A fesztivál versenyprogramját október 1-én a Kompánia Társulat Penelopé Retrospektív című előadása zárja. „Az előadás Pénelopé szemszögéből vizsgálja az Odüsszeia történetét. Annak a 12 szolgálólánynak a síron túli vádját eleveníti fel, akiket Odüsszeusz hazatérésekor egyszerűen felakasztatott, mint a ház árulóit. Pénelopét nem hagyja nyugodni a 12 akasztott lány halála. A retrospektív kiállítás ezeknek az rém - álomképeknek a tárlata képzőművészet - színház és koncert mezsgyéjén.”

penelope_foto_by_lukacs_mate_2_1.jpgPenelopé Retrospektív (fotó: Lukács Máté)

A fesztivál előadásait háromtagú szakmai zsűri értékeli, melynek tagjai: Gáspár Anna, a Manna Kulturális Egyesület vezetője, Gyulay Eszter dramaturg, produkciós vezető (Nézőművészeti Kft) és Török Ákos kritikus, a 7óra7 felelős szerkesztője.

A színházi produkciók mellett sor kerül a Fiatal Írók Szövetsége és Kárpáti Péter közös színházi – irodalmi workshopjának záró eseményére, ahol az elkészült jeleneteket a szerzők nyilvános felolvasás formájában prezentálják színészek és szakmai résztvevők közreműködésével, Tárnoki Márk rendezésében.

Részletes program az esemény Facebook oldalán található.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr7211729977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása