7óra7

Premier7

Premier7

Szeptember 19 - 25.

2016. 09. 14. | 7óra7

Premierajánlónkban nem csak mi beszélünk a bemutatókról, hanem esetenként az alkotókat is megszólaltatjuk.

 

premier7_logo.PNG

Bábelna – Keleti nyitás / kulturális ajándékkosár / Terminal Workhouse - Átrium Film-Színház / szeptember 21. 19 óra

Tasnádi István Bábelna című darabját húsz évvel ezelőtt mutatták be először, és a mű most megújul: Bábelna – Keleti nyitás címen viszi színre Dömötör Tamás az Átrium-Filmszínházban.

domotortamask.jpg

Két évtized nem múlik el nyomtalanul egy kortárs magyar dráma fölött. Dömötör Tamás közlése szerint az egykori Bábelnának sem a szereplői, sem a szereplőinek jelentése nem kompatibilis a mai magyar közélettel, így mindenképpen hozzá kellett nyúlni a szöveghez. „Frissítésnél többre vállalkoztunk – már a munkafolyamat elején –, de az eredeti mű narratíváját és struktúráját megtartottuk. Reméljük, hogy a humorát is” – mondta a rendező.

Dömötör Tamás (fotó: Átrium Film-Színház)

Mint megtudtuk Dömötör Tamástól, az eredeti darabhoz képest – amelyben írásvetítővel vetített háttér előtt játszottak a színészek – ezúttal dinamikusabb látványra számíthatunk, mivel a rendező mozgóképeket és projektort alkalmaz.

A színészek, Géczi Zoltán, Molnár Gusztáv és László G. Attila váratlan helyszínen, az Átrium Film-Színház aulájában fognak játszani. „Ott lesz a bábelnai kisszövetkezet ebédlője – árulta el Dömötör Tamás. – A három szereplőnek ezt a teret kell belaknia. Úgy látom (érzem), hogy ez sikerülni fog.”

Enyém, tied / Bartók Kamaraszínház, Dunaújváros / szeptember 23. 16 óra

Paul Maar zenés mesejátéka a barátságról, az egymásra utaltságról szól. Borsó és Bertalan ládaszomszédok, mindketten egy-egy ládában élnek. Ládájuk a kincsük, a legféltettebb titkuk, az életük. A zenés, táncos játékot a rendezőként debütáló színész-koreográfus, Sipos Vera viszi színre, akit Dobák Lívia a lehető leghatározottabban kért fel a feladatra. „Elolvastam, megtetszett a történet, és rögtön elindította a fantáziámat – mesélte Sipos Vera. – Azonnal beugrott egy képi világ, egy hangulat, amitől izgatott lettem, így másnap azt mondtam, jó, belevágok.”

A zene különösen fontos a rendező számára. Hisz abban, hogy a zene már egészen pici korban elkezdi befolyásolni az ízlésünket, gondolatvilágunkat. Ezért különleges, magas minőségű zenét szeretett volna az előadáshoz. Amikor Ajtai Péter igent mondott a felkérésére, sőt ígérte, hogy Szelevényi Ákossal összedugják a fejüket és megírják a zenét, akkor ez erős lökést jelentett számára előre...

A három szereplő Tőkés Nikolett, Kiss Attila és Gasparik Gábor. A jelmezt Siegrist Cecília, a látványt Édes Gábor tervezi.

„Ez a történet a felnőtteknek is szól – véli Sipos Vera –, az igazán jó mesékkel ez így szokott lenni. Örökérvényű. Olyasmi, amibe mindenki azt és annyit gondol bele, amennyit akar, ami bőven hagy lehetőséget szabad asszociációkra, és nem tukmálja erőszakosan, hogy miről mit kell gondolni. A 7-10 éveseket céloztuk meg, de az lenne az igazán szuper, ha  7-től 77-ig érvényes lehetne.” 

Az Enyém, tied a bemutató után másnap is látható, 26-án és 27-én pedig délelőtt és délután is játsszák.

Lautrec táncolni fog / Müpa - Gergye Krisztián Társulat - Nemzeti Táncszínház / Müpa, Fesztivál Színház / szeptember 23. 19 óra

A sokatmondó című előadás rendező-koreográfusától, Gergye Krisztiántól azt kérdeztük, hogy miért éppen ezt a korszakot – a múlt századforduló Párizsát, az 1900-as évek Montemarte-ját – választotta témájául.

lautrec2_gergyek.jpgGergye Krisztián (Fotó: Dömölky Dániel)

„A századforduló és annak progresszív művészete és kulturális, társadalmi közege rendkívüli hatással van rám – mondta Gergye Krisztián. - Főleg a posztimpresszionista és az expresszionista képzőművészet inspirál, azokból is a figuratív alkotások. Ezekben a művekben valamiként olyan többletinformáció van az emberről, ami közelebb visz az önismerethez, az önreflexió nélkülözhetetlenségére világít rá, és segít érteni és élni az életet.”

Lautrec alakjai, mint ahogy ő maga is, mára már kanonizált művészek, sztárok, legendák.  Archetípusokká váltak. Az előadásban a játszók ezeknek a szélsőséges karaktereknek, mondhatni karikatúráknak a bőrébe bújnak, hogy megtapasztalhassák, milyen kitekinteni a közönségre a maszkok mögül. „A maszkok levételének nyílt színi pillanatában a bohóc lényünk is leveheti végre az orrát, és megmutathatja a könnyeit” – előlegezte meg a rendező.

latrec1_kolonitsk.jpgA produkció egyfajta forszírozott szórakoztatás, műfaja a cabaret grotesque. Gergye Krisztián ezt a meghatározást így világította meg számunkra: „ezek olyan hívószavak, amelyek tökéletesen felfedik szándékainkat. Amiként Lautrec rajzai, úgy előadásunk is, az élet abszurditását emeli színpadra, és miközben hatalmasat tudunk kacagni egy-egy ilyen karakter csetlés-botlásán, megrendítő a karikatúra mélységes igazságtartama. A színház és a prostitúció analógiája rejlik emögött a forszírozott szórakoztatás mögött, ahogy ilyen vagy olyan okokból mindent megteszünk nézőink kegyeinek elnyeréséért.”

Kolonits Klára (Fotó: Dömölky Dániel)

A Lautrec táncolni fog előadásában közreműködik Kolonits Klára (koloratúrszoprán), Philipp György (ének, zene), Tárnok Marica (báb), a francia Mahji Torres, Lőrinc Katalin, Barabás Anita és Gergye Krisztián (tánc).

Viktória / Miskolci Nemzeti Színház / szeptember 23. 19 óra

Ábrahám Pál Viktóriájának legnagyobb különlegességét talán az jelenti, hogy a legtöbb operettől eltérően ebben az esetben a primadonna és bonviván párosa mellett két-két szubrett és táncos-komikus is színpadra lép. Ez ráadásul sokkal letisztultabban, kevesebb erőltetett kavarodással valósul meg, mint a hasonló felállású Kálmán-operettben, a Bajadérban.

viktoria_imazs_all_ok.JPGAz előadás a Budapesti Operettszínházzal való együttműködés részeként valósul meg – a Viktória korábbi operettszínházi változatát a mostani előadást is jegyző Béres Attila rendezte. A 2013-as Viktória kapcsán szép emlékeket őrzünk néhány abszurdba hajló jelenetről, a második felvonás feszültségeiről, valamint Huszti Péter John Cunlightjáról, így különösen kíváncsian várjuk, hogy néhány év elteltével miben lesz más Béres Attila mostani rendezése.

További közös pont a két változatban Dolhai Attila személye: az egykori musicalsztár Budapest után Miskolcon is Koltay László szerepét játssza – ezúttal Szőcs Arturral váltásban. Az előadás címszerepét Eperjesi Erika alakítja, a további főbb szerepekben Kincses Károly, Rózsa Krisztián, Jancsó Dóra, Somhegyi György, Varga Andrea és Szabó Irén láthatóak.

A Viktória bemutatóját szeptember 23-án tartják, az előadás ezt követően 24-én és 25-én, valamint októberben további négy alkalommal is látható lesz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr10011705443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása