7óra7

Alagsori színház a Kálvinnál

Alagsori színház a Kálvinnál

2016. 09. 14. | Hajnal Márton

Nem egy vicc eleje: hol találkozik két kecske, Hamlet, Hófehérke és Márai? Segítünk, valahol a Kálvin tér környékén.

Közeledik a szeptember 17-i Színházak Éjszakája, mi pedig ennek apropóján bemutatjuk a programban résztvevő színházakat. Ezúttal a Pinceszínház kerül sorra.

Fogadó a Két kecskéhez. Eredetileg egy ilyen, mesebeli nevű fogadóként működött az épület a Török Pál utca 3. alatt a XIX. században. Később altisztek vették birtokba a helyet, az ő idejükben létesült szórakozóhely a földszinten, majd óvóhely lett belőle a II. Világháború idején, még később kuglizó. Jelentős alternatív színházi műhellyé ugyanaz a Keleti István változtatta, aki a Szkéné egyik nagy korszakát is meghatározta. Az elmúlt évtizedekről pedig nem beszélhetünk anélkül, hogy meg ne említenénk a Benkó Dixieland Bandet, amelynek saját klubja működött a házban, a névadó Benkó Sándor halála után pedig Dixie Kings Of Hungary néven folytatják tovább a muzsikálást a korábbi tagok, immár ők tartanak szerda esténkénti klubkoncerteket a házban.

fin_6_k_somfai_sandor.JPGFinito (fotó: Somfai Sándor)

Színházi szempontból a másik fontos független színházi bázissal, a Stúdió K-val bástyákként  fogják közre a Ráday utcát. Emellett a Pinceszínház egyszerre van a központban (Kálvin tér) és bújik el egy mellékutcában, az alagsorban. Elhelyezkedésében ez a kettősség mintha csak jelezné azt a fajta nem megúszós, ugyanakkor közönség- és társadalombarát hozzáállást, amit a színház képvisel. Kortárs szerzők rendre jelennek meg a repertoáron, ahogyan frappánsnak ható rendezői ötletek is. Ez utóbbira volt példa Horgas Ádám Hamlet-rendezése, amelyről Soós András így írt elismerő kritikájában: „Nem gondoltuk volna, hogy a Hamlet tud ennyire követhető, élvezhető, akciódús és izgalmas lenni.” Az irányelvekről a színház sajtósa, Csicsely Zoltán pedig így írt bővebben:

A Pinceszínház profilját erősen meghatározza a földrajzi helye és a működési formája. A belváros közepén, a Ferencvárosban található és produkciós színházként működik. Ezekből fakadóan sokszínű a repertoárja: polgári szalondarabok és multimédiás elemeket használó, új lendületű előadások egyaránt a műsorán szerepelnek. Közös fonál bennük a hétköznapi emberi történetek, sorsok bemutatásának szándéka. Különösen sikeresek színházunk humoros előadásai, a Bányavirág és a Finito (kritikánk itt olvasható) – mindkét produkció számos fesztiváldíjat begyűjtött már. Mivel a színháznak nincsen állandó társulata, minden produkcióban egyedi módon gyűlnek össze színészek, alkotók - olyanok, akik máshol talán nem is találkoznának egymással.

sze2016_1024x400_pince.jpg

2015-ben új vezető érkezett a színház élére, Soós Péter. „Új színfoltként jelentek meg a palettánkon a kortárs irodalmat bemutató irodalmi estek és új darabok felolvasószínházi bemutatói” – emelte ki Csicsely ezzel kapcsolatban – „Színházunk az eddigieknél még jobban szeretne ferencvárosi témákról szólni, nem csak ferencvárosi lakosoknak. Az ’56-os évforduló kapcsán számos előadói és verses estet tartunk az ősz folyamán.

Fontosak a színház életében az olyan izgalmas vállalkozások is, mint például a börtönszínház. Az idei Színházak Éjszakáján többek között a tököli elítéltek és a Budapesti Fegyház és Börtön fogvatartottjainak produkciója is látható lesz. Mellettük lesz még a Hófehérke és a hét, amelyet Dömötör Tamás a nézők ötletei alapján állít színpadra, valamint interaktív foglalkozás mozgássérült gyerekeknek, stand-up comedy, illetve nyílt próba a készülő produkcióból, dixie zene és kabaréjelenetek.

muv_ok.JPGMűvészet

Végezetül Csicsely Zoltán beszámolt a következő évadról is: „A bemutatók sora Yasmina Reza Művészet című darabjának színpadra állításával kezdődik, a világszerte nagy sikerrel játszott műben három férfi barátságának megingásába tekinthetünk bele, az egyre elfajuló vita azért pattan ki közöttük, mert az egyikőjük vásárol egy irracionálisan drága, kortárs festményt, ami ugyanakkor szinte teljesen egyszínű, fehér. A barátok megtestesítői: Lux Ádám, Megyeri Zoltán és Quintus Konrád. Mikuláskor a Nyolckor a bárkán című, elbűvölő német mesedarabot mutatjuk be, a barátság erejéről szép példaként szólva. A következő naptári évben színházunk egyik régi hagyományát folytatva újabb Márai-bemutatóra készülünk, a polgári világ és darabok avatott szakértője, Kőváry Katalin ezúttal a Varázslat című darabot készül színre vinni. Színházunk művészeti vezetője, Soós Péter pedig egyik kedvenc darabját, Háy János Gézagyerekét állítja majd színpadra a tavasz folyamán.”

A 2016-os Színházak Éjszakájára jegyek itt kaphatóak.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr9311705725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása