7óra7

Ős-független színház a bulinegyedben

Ős-független színház a bulinegyedben

2016. 08. 29. | 7óra7

Mi sem bizonyítja jobban, hogy határtalan lelkesedéssel nagyjából minden elérhető, mint hogy az RS9 Színház a mai napig működik.

Közeledik a szeptember 17-ei Színházak Éjszakája, mi pedig ennek apropóján bemutatjuk a programban résztvevő színházakat. Ezúttal az RS9 Színház kerül sorra.

Mihez kezdjen két, bölcsészkaron végzett színházcsináló, ha saját társulatot és színházat szeretnének alapítani? A heroikus elhatározás hallatán valószínűleg azt tanácsolnánk, hamar felejtsék el az egészet, hisz szörnyen gyötrelmes és hosszadalmas az ilyesmi. Lábán Katalin és Dobay Dezső a nyolcvanas évek végén, a független és alternatív színházi élet hajnalán vágott bele az RS9 megalapításába, s hogy színházuk a mai napig működik, mit sem bizonyít jobban, mint hogy határtalan lelkesedéssel nagyjából minden elérhető.

lid_wiki.jpg                   Fotó: Wikipédia

Ezzel a kifogyhatatlan lelkesedéssel lett 1990-ben a Rumbach Sebestyén utca 9. szám alatti, addig termelőszövetkezeti zöldségraktárként funkcionáló pincehelyiség egyike azoknak a független színházaknak, akik az elmúlt 26 év szinte lehetetlen anyagi helyzetében is talpon tudtak maradni.

Az RS9 színház őstársulata rögtön első előadásával nemzetközi sikereket ért el: Lábán Katalin és Dobay Dezső rendezésében 1990-ben mutatták be Gombrowicz Operetkáját, a produkció pedig elnyerte a Lengyel Színpadi Művek Szemléjén a legjobb Gombrowicz – rendezésért járó díjat. Az előadást később eljátszották Svédországban és Skóciában is. (Az előadás felvétele innen érhető el.)

sze2016_1024x400_rs9.jpg

A kezdetben állandó társulattal működő színház (itt játszott pl. Baksa Imre, Huszár Zsolt vagy Szemerédy Virág) a kilencvenes évek második felére átalakult: előadásról – előadásra más és más kőszínházi és független színészeket hívtak meg, így játszott náluk többek között Börcsök Enikő, Igó Éva, Vallai Péter vagy Balkay Géza.

És mi zajlik manapság az RS9 színházban? Valódi alternatív, pezsgő összművészeti élet: drámaíró-színjátszó tábor 10-15 éveseknek, egy független színházi fesztivál RS9 OFF néven, illetve a közelmúltban elhunyt Vallai Péter tiszteletére létrehozott Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Fesztivál, amely kortárs irodalomból  merítő színpadi művek létrehozását szorgalmazza. De gyakran láthatunk itt filmvetítéseket, táncelőadásokat, vagy éppen a FÉLonline szervezésében, pályakezdő költők felolvasóestjeit.

ha_mi_holtak.JPGHa mi holtak feltámadunk - Álmosd Pheadra, Koleszár Bazil Péter (fotó: RS9 Színház)

Az RS9 meghatározó színésze, Vallai Péter 2012-ben hunyt el; a színházat alapító majd rendezőként is dolgozó Dobay Dezső 2014-ben. Talán a közelmúltban elvesztett, a színházhoz oly szorosan kapcsolódó személyek előtti megemlékezésként, közös gyászmunkaként is felfogható Ibsen Ha mi holtak feltámadunk című drámája. Az egymást szeretni, de elengedni sem képes Rubek professzor és felesége, Maja kapcsolatáról szóló előadást Lábán Katalin rendezte.

A 2016-os évadban az RS9 színház ad helyet a Budapesti Anarchista Színház Zöld Szofi című komédiájának. Az előadásban Paizs Péter (Sickratman), az író – rendező Sebő Ferenc és Horváth András mellett Orbán Viktor szerepében Kovács Gergely, a Kétfarkú Kutya Párt elnöke látható. Az előadás egy átlag magyar család, Szalaiék életét mutatja be: hogy pénzt teremtsenek elő a tüdőrákos nagypapa kezelésére, először dohányboltot nyitnak, majd az alig jövedelmező vállalkozás profilját módosítva marihuánatermesztésbe – és eladásba kezdenek.

rs9-bolondok_hajoja_067_ok.jpgBolondok hajója (fotó: RS9 Színház)

Márton László fordításában, az RS9 színház alapítása 25. évfordulójának alkalmából mutatták be Sebastian Brant Bolondok hajója című darabját. A lazán kötődő jelenetekből felépülő előadás moralitásjátékokra jellemző jó-rossz keresés: ki számít bolondnak, normálisnak, és ki nem? A részben közösségi finanszírozással megvalósuló előadás a negyedszázados színház egyfajta összegző produkciója, szerepelnek benne mindazok a színészek, akik az alapítás óta gyakran játszottak az RS9-ben.

A színház idén vesz részt először a Színházak Éjszakáján. Szeptember 17-én déltől három helyszínen is várják az érdeklődőket, a Színházteremben, a mellette lévő Vallai Kertben és a szintén a Rumbach Sebestyén utca 9. alatti koncerttermükben. Az RS9-et jellemző sokszínűség ismeretében biztosak lehetünk benne, hogy nem lesz hiány programokban.

A 2016-os Színházak Éjszakájára jegyek itt kaphatóak.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr7211660014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása