7óra7

Közünk van hozzá

Közünk van hozzá

2016. 08. 22. | Hajnal Márton

Kicsit összeszedtük, hogy mi is az a Katona, ráadásként Ónodi Esztertől is idézünk pár gondolatot.

Közeledik a szeptember 17-ei Színházak Éjszakája, mi pedig ennek apropóján bemutatjuk a programban résztvevő színházakat. Ezúttal a budapesti Katona József Színház kerül sorra.

A  Petőfi  Sándor  utca  6.  alatti  szecessziós  palotát  1916-ban  építették,  és  már  akkor kialakítottak  benne  egy  kétszáz  férőhelyes  játszóhelyet.  Később  ez  lett  a  kabarékkal kísérletező  Modern  Színpad  és  még  később  egy  hadi  mozinak  is  helyet  adott,  mégis  a bejárattól balra található emléktábla alapján a történeti folytonosságot a Katona az egykori Belvárosi Színházzal tartja fenn. (Zsámbéki Gábor és Székely Gábor 1982-ben vissza is nevezeték volna Belvárosi Színházra az intézményt, ha megkapják az engedélyt.) Nem meglepő a választás, hiszen Bárdos Artúr legendás színháza kísérletezéseiről és újításairól volt híres, akárcsak a mai Katona, míg a Bánk bán szerzőjének nevét a Nemzeti Színház kamaraszínházaként vette föl az intézmény.

onodi_nagy_kekes_szaffi_ok.JPGNépdalkör a Katonában a 2015-ös Színházak Éjszakáján (fotó: Kékes Szaffi)

De  mi  ma  a  Katona?  „Hozzátartozik  az  élethez,  mint  a  tisztálkodás,  hogy  eljövök  a Katonába.” Fodor Tamás  mondata jól példázza, hogy a Petőfi Sándor utcai színház mennyire alapvető lett a magyar kulturális életben. A Katona mérce, viszonyítási alap, az előadásokat körüllebegő aura egy minőségi elvárás a közönség részéről. Az elmúlt évadban is több fontos és díjazott produkció született, így például  Az Olaszliszkai (kritikánk itt olvasható) vagy  A bajnok (kritikánk itt található). De sokaknak továbbra is az a színház a Katona, ahol nem jutott be a Portugálra vagy ahol végre látta A mi osztályunkat.

Azonban a Katona nem csupán a szakma és a szélesebb közönség által is elismert előadásokat jelenti, hanem olyan teátrum, amit azok is jól jegyeznek, akik nem láttak ott az utóbbi időben semmit. Gondoljunk itt akár a  gifszínházhoz hasonló kezdeményezésekre, akár a Katona hatására felelevenedett színház-politikai és közéleti vitákra. A Katonáról szó van, sokszor aktuális,   megkerülhetetlen   téma.   Széles   előtere   és   kávézója   előadásoktól   függetlenül becsábítja az embert, miközben beszélgetéssorozatoknak, koncerteknek ad helyet.

katona.JPG

A Katona az első alkalomtól kezdve részt vesz Színházak Éjszakán, sőt a rendezvény ötlete magától a színház igazgatójától, Máté Gábortól  származik. Ónodi Eszter, a társulat egyik tagja a tavalyelőtti éjszakát tartja eddig a legemlékezetesebbnek. Ekkor a társulat tagjai közösen, illetve egyénileg különböző népdalokat énekeltek el. „A népművészet a magyar kultúrának egy olyan vékonyka szelete, amit hajlamosak egyesek kisajátítani maguknak. Mi csak azt szerettük    volna érzékeltetni, hogy ezek a népdalok örökérvényűek, csodálatosak, szívből szólók és rövid távú haszonszerzés miatt áruba nem bocsáthatók. Úgy éreztük, hogy van jogunk és van közünk hozzá” - mondta a színésznő. „Fellengzősen hangozhat, de tényleg így volt: amikor Szacsvay László elénekelte a dalát, akkor többeknek könnybe lábadt a szeme. Imádtuk csinálni és szerintünk a közönség is szerette. A másik szempontból azért is volt különleges az este, mert az összes színész fent volt a színpadon. Ilyen a Katona történetében még nem nagyon fordult elő.

onodi_2_kekes_szaffi_ok.JPGÓnodi Eszter középen a tavalyi Színházak Éjszakáján (fotó: Kékes Szaffi)

Tavaly a színház többek között a népszerű sorozatuk, a Hírszínház köré szervezte az estét. A színészek az aznapi híreket dolgozták fel rövid, vicces jelenetek formájában (a videók itt láthatóak).

Arról pedig, hogy színészként milyen érzés részt venni a Színházak Éjszakáján, Ónodi így nyilatkozott: „Van egyfajta fesztivál jellege. Az emberek kimennek a nézőtérről, mert oda kell érniük egy másik programra. Nekünk ez elsőre furcsa volt, a színházban nem az a tipikus, hogy a nézők jönnek-mennek. De megszoktuk és utána semmi bajunk nem volt vele.

És  mi  lesz  a  jövő?  A  Katona  a  következő  évadot  két  nagyon  különbözőnek  ígérkező előadással kezdi: Moliére A nők iskolája című művét Ascher Tamás rendezi, míg a kortárs német  szerző,  Ferdinand  von  Schirach drámáját  Dömötör  András  állítja  színpadra  a Kamrában. Egy biztos, a közönség figyelme garantált.

A 2016-os Színházak Éjszakájára jegyek itt kaphatóak.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr111347162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása