7óra7

Spinoza Zsidó Fesztivál tizennegyedszer

Spinoza Zsidó Fesztivál tizennegyedszer

2016. 08. 10. | 7óra7

Több bemutató, drámák, zenés játékok, koncertek, előadások és filmek lesznek láthatóak és hallhatóak a szeptember 10. és 25. közötti rendezvénysorozaton.

Három dráma lesz műsoron: Herzl, aki megálmodja a zsidó államot, Pulitzer, a makói zsidó fiatalember meghódítja Amerikát és Shylock pedig elénk tárja a Shakespeare – korabeli zsidóság életét, sorsát.

spinoza.jpg

A fesztivál négy zenés színházi estje közül kettő ősbemutató. Jávor Pál, az egyszerre fenegyerek, színművész és humanista az egyik, és a Lola Budapesten, egy túlélő dalban elbeszélt élete pedig a másik premier. A Poppera című zenés játék a zsidó identitást és a boldogságot keresi (á la Popper Péter). A Ki volt Sólyom Janka? című zenés játékban pedig a zsidósága miatt letiltott dizőz élete után nyomoznak.

Milyen volt a migránsok helyzete a zsidó Bibliában? A három előadás közül az egyik Isten bevándorlás-politikájával foglalkozik, egy másik pedig a hitetlen istenhívő Spinozát mutatja be.

kepatmeretezes_hu_poppera2.jpgPoppera (fotó: Spinoza Színház)

Négy koncertet is nyújt a fesztivál: Leonard Cohen, valamit a klezmerkoncertek kimaradhatatlanok a Spinoza Zsidó Fesztiváljából, akár csak Seress Rezső és Gershwin dalai.

A magyar zsidóság 2000 éves történetét filmen elbeszélve részben már bemutatta a Spinoza. Dénes Gábor filmsorozatának legújabb része: a 20. század kezdetétől l944-ig most kerül először bemutatásra.

A Spinoza-fesztiválon többek között fellép Fodor Tamás, Fellegi Balázs, Gyabronka József, Habetler András, Heller Ágnes, Kadek Heni, Klein Judit, Makranczi Zalán, Masa Tamás, Müller Péter – Sziámi, Szakcsi Lakatos Béla, Szinetár Dóra, Ungvári Tamás, és még további 50 szereplő- közreműködő.

A fesztivál részletes programja a Spinoza honlapján található. 

Forrás: Spinoza 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr2510116152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása