7óra7

Jurányi Ház - Egységben az erő

Jurányi Ház - Egységben az erő

2016. 08. 10. | 7óra7

Az összeköltözés folyamatos kapcsolatot teremtett az alkotók között, lehetőséget biztosítva a kísérletezésekre, közös produkciók létrehozására.

Közeledik a szeptember 17-ei Színházak Éjszakája, mi pedig ennek apropóján bemutatjuk a programban résztvevő színházakat. Ezúttal a Jurányi Ház kerül sorra.

A Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház 2012 őszén nyitotta meg kapuit egy egykori iskolaépületben. Az intézmény ötlete Rozgonyi-Kulcsár Viktóriától származik, aki alapítása óta annak vezetője is. 2006-ban hozta létre a Függetlenül Egymással Közhasznú Egyesületet, röviden a Fügét, amelynek célja a független előadó-művészeti társulatok támogatása volt. Mivel a legtöbb független alkotócsoport nem rendelkezett saját irodával, próbahelyszínnel, felmerült az ötlet, hogy egy épületben találjanak helyet maguknak.

p7215423.jpgKeresztes Tamás az Egy őrült naplójában (fotó: Toldy Miklós)

Az inkubátorház mint olyan elsősorban az iparban működő szervezeti forma: többnyire kisvállalkozások gyűlnek össze egyetlen épületben, hogy költséghatékonyabban tudják előállítani termékeiket, mint ha saját telephelyet kellene működtetniük. Ennek analógiájára kaptak helyet a független előadó-szervezetek a Jurányiban, ahol nemcsak irodát tarthatnak fent és próbálni van lehetőségük, de előadásaikat is bemutathatják. Egy effajta kezdeményezés egész Európában egyedülálló.

A Jurányi Ház jelenleg 19 alkotó- és vizuális művészeti csoportnak, 24 előadó-művészeti egyesületnek és társulatnak, valamint 8 egyéb civil szervezetnek ad helyet. A független színházi és táncszínházi társulatok és alkotók mellett olyan szervezeteket találunk itt, mint az ír néptáncot oktató Közép-európai Ír Táncakadémia, a színházi nevelési programokat készítő Nyitott Kör Egyesület, vagy a társadalmi mobilitásért és a romák integrációjáért dolgozó Kiút Program. A 6500 négyzetméteres épületben irodák, próbatermek és raktárak állnak a társulatok és szervezetek rendelkezésére, amelyek saját termeik üzemeltetési költségeit állják, a közös termekről pedig a Füge gondoskodik. A költséghatékonyság mellett az „összeköltözés” nagy előnye az is, hogy folyamatos kapcsolatot teremt az alkotók között, fizikailag is lehetőséget biztosítva a közös ötletelésekre, kísérletezésekre, produkciókra.

sze2016_1024x400_juranyi.jpg

A Jurányi nem csak inkubátorház, hanem színház és közösségi tér is. A két színházteremben az egész évadban szinte minden este olykor több előadást is játszanak, de nyáron sincs pihenés: rendszerint július végén az AlkalMáté Trupp éves produkciói kapnak helyet a házban. Az épületben kávézó is üzemel, amely jó időben a belső udvar irányába terjeszkedik.

A Jurányiban olyan, az épületben is helyet kapó társulatok előadásait lehet látni, mint a dadaista színházat játszó Nemzeti TÁP Színház, az ország egyetlen zsidó színháza, a Gólem Színház vagy a kortárs táncot a prózával vegyítő Tünet Együttes. Állandó vendégnek számítanak az Orlai Produkcióval közösen készült népszerű előadások, mint A csemegepultos naplója, az Egyasszony (kritikánk itt), vagy a nemrég a szegedi Thealteren bemutatott, szeptembertől pedig a Jurányi műsorán szereplő Egy őrült naplója Bodó Viktor rendezésében és Keresztes Tamás főszereplésével (kritikánk itt). A szórakoztató előadásokról a stand-up comedy-műsorairól ismert Dumaszínház gondoskodik, amelynek a Fügével közösen készült előadásai, mint A férfiak szexuális világa vagy a 40! avagy véges élet szintén állandó darabjai a repertoárnak.

takacs_ati_1_kis.JPGTenki Réka az Egyasszonyban (fotó: Takács Attila)

A Jurányi Házat ez a változatosság jellemzi a Színházak Éjszakája kapcsán is: az aktuális programot, melyben jellemzően nagy hangsúlyt kapnak az évad új bemutatói, közös ötleteléssel, minden érintettet megkérdezve alakítják ki. Így volt ez tavaly is, amikor a program része volt többek között a TÁP Színház, a Duda Éva Társulat és az Orlai Produkciós Iroda is – és várhatóan így lesz ez idén is.

A 2016-os Színházak Éjszakájára jegyek itt kaphatóak.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr1110116626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása