7óra7

Bő egy hét múlva startol a függetlenek fesztiválja Szegeden

Bő egy hét múlva startol a függetlenek fesztiválja Szegeden

2016. 07. 13. | 7óra7

Az idén 26. alkalommal jelentkezik a THEALTER, Magyarország legrégebbi, évente megrendezett nemzetközi színházi fesztiválja, július 22. és 30 között Szegeden. Díszvendég: Zsótér Sándor.

A 2012. évben bevezetett A fesztivál díszvendége kitüntetést és rangot a szervezők döntése alapján idén Zsótér Sándor Kossuth-díjas színész, dramaturg, rendező, az SZFE színész tanszakának egyetemi docense nyerte el. Két rendezését, a Kecskeméti Katona József Színház - a POSZT fődíját és két színészi díjat elnyerő - Macska a forró bádogtetőn című előadását, valamint a Stúdió K Színház társulatával színpadra állított W.S. Othello – néger mór című Shakespeare-adaptációját mutatják be a fesztiválon. Zsótér Sándor színészként is látható lesz Az aranjuezi szép napok című Peter Handke darabban, melyet Szilágyi Bálint, a Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves bábrendező szakos hallgatója fordított és állított színpadra (kritikánk itt olvasható). 

4_ok.JPGAz aranjuezi szép napokZsótér Sándor (fotó: Kállai-Tóth Anett)

A találkozó hagyományaihoz híven a fesztivál programjának újra kiemelt része a műhelymunka. Az idén immár negyedik alkalommal meghirdetett THEALTER Tea for Two tréningkurzusok vezetésére a fesztivál díszvendége, Zsótér Sándor mellett Soós Attilát, a Trojka Színházi Társulás alapító-rendezőjét kérték fel. Az idei workshop címe: Ahogy tetszik?! – Shakespeare Realoded, a kurzusok résztvevői hazai és határon túli, felsőfokú művészeti oktatásban részt vevő fiatalok. A tréningbemutatókat július 29-én a fesztivál fő helyszínén, a Régi Zsinagógában láthatja a közönség. 

Ugyancsak fiatal alkotók, a Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves bábrendező szakos hallgatói mutatkoznak be az Ugródeszka programsorozatban július 28. és 30-a között a Kövér Béla Bábszínházban. Sündör és Niru segítségével a hangok és a fények világába kalauzolja el a 4-8 éves korosztályt Varsányi Péter, a Grimm testvérek kevéssé ismert Szemenszedett meséjét Markó Róbert adaptálta bábszínpadra. Lázár Helga A szörnyeteg kisasszony című magyar népmese alapján készítette el Gyásztánc című, felnőtteknek szóló bábelőadását, Szilágyi Bálint Daniel Kehlmann novellájából adaptálta bábszínpadra ugyancsak felnőtteknek szóló, Rosalie elmegy meghalni című produkcióját. A Macskaherceg kilencedik életéről a Maszkaron Társulat fiatal színészeivel Szenteczki Zita készített felnőttmesét. A Manna Produkció gondozásában létrejött előadások csak Szegeden láthatóak egy csokorban. 

rosalie-elmegy.jpgRosalie elmegy meghalni - Nagypál Gábor, Spilák Lajos

Hosszú évek óta készülnek előadások kifejezetten a fesztiválra, illetve rendszeresen hoznak létre koprodukciós előadásokat hazai és határon túli magyar alkotókkal. Az idei fesztiválon is több ilyen produkciót láthat a közönség. 

A THEALTER nyitó napján, július 22-én mutatjuk be a Régi Zsinagógában az Egy őrült naplója című előadást. Gogol „pétervári elbeszélését” Czímer József fordítása alapján Bodó Viktor állítja színpadra, az előadás a Katona József Színház, az Orlai Produkciós Iroda, a FÜGE és a MASZK Egyesület koprodukciójában készül. A történet főszereplőjét, a realitásérzékét a szemünk láttára elvesztő, vagy már eleve labilis valóságérzékelésű hivatalnokot Keresztes Tamás, a Katona József Színház színésze játssza, az előadás másik fontos „szereplője” a színész által tervezett díszlet, valamint az atmoszférát megteremtő loop lesz, amelynek segítségével élőben születik meg az előadás zenéje. Mi vagyunk őrültek, vagy a világ őrült meg körülöttünk? – erről is szól Gogol 1834-ben játszódó története, és az alkotók szerint a kérdés most, 2016-ban is ugyanolyan aktuális. 

theal.jpg

Július 26-án, a Régi Zsinagógában lesz látható Virginia Woolf Orlando című regényének színpadi változata, Soós Attila rendezésében, Petrik Andreával a főszerepben. Az ugyancsak a MASZK Egyesület támogatásával készülő adaptáció arra tesz kísérletet, hogy a művet izgalmas és feszült drámává alakítsa a fizikai színház eszköztárára építve. 

A szegedi alkotókat képviseli a fesztiválon a Homo Ludens Project és a MASZK Egyesület együttműködésében az elmúlt évben bemutatott Borbély Szilárd-adaptáció, az Akár Akárki, valamint a Barboncás Társulat legújabb, felnőtteknek szóló bemutatója, az UN-DEAD című bábprodukció. A fesztivál nulladik napján, július 21-én a Grand Caféban immár a *huszonegyedik variációt láthatja a közönség a Metanoia Artopédia nagy visszhangot keltő JÉG-DOKTRINÁK – variációk a náci retorikára című előadásából. 

jegdok.jpg           JÉG-DOKTRINÁK

A hazai független színházi előadások közül eljön Szegedre a Forte Társulat-Trafó Kortárs Művészetek Háza A te országod című előadása (kritikánk itt található), amelyért Horváth Csaba a legjobb rendezés díját nyerte el az idei POSZT versenyprogramjában. Első alkalommal lesz látható a fővároson kívül Pintér Béla és Társulata Fácántánc című új produkciója, valamint itt lesz a Mentőcsónak Egység Szociopoly című interaktív színházi társasjátéka, amely a VIII. ASSTEJ Kaposvári Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén elnyerte a legjobb ifjúsági színházi előadásnak ítélt Üveghegy-díjat. Bemutatkozik a Stereo Akt fiatal alkotócsapata a különleges Etikett avagy A tökéletes ember című előadással (kritikánk itt olvasható) és visszatér a Testodüsszeia című kalandtúra és érintésterápia. A Kisszínházban lesz látható a Grotesque Gymnastics IV. em. 14. című, cirkuszi elemekkel fűszerezett groteszk táncgimnasztikája. 

A belgrádi Bitef Színház Urbán András rendezésében állította színpadra Az Antikrisztus rövid története című produkciót, Kolozsvárról pedig a GroundFloor Group csapata érkezik, akik Sinkó Ferenc és Leta Popescu rendezésében mutatják be a Parallel című, Uniter-díjas előadást. 

A fesztivál hagyományainak megfelelően vendégszerepel ajándékprogrammal a szegedi Csillag Börtön Dankó Pista fesztiválján – ezúttal fiatal szegedi táncosok, a Kamakiri Dance Company Montage című produkciójával, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium csapata pedig idén is a Klauzál téren mutatkozik meg az Ahogy nekünk tetszik…  című utcaszínházi előadással. 

sovirag_p_060-1024x696.jpgSóvirág - Cuhorka Emese, Fahidi Éva

A fesztivált a Tünet Együttes Sóvirág avagy a létezés eufóriája című produkciója zárja a Régi Zsinagógában. 

A szakmai programok részeként Jászay Tamás és Proics Lilla vezetésével naponta összeül a kritikus szekció, a tréningkurzusokon zajló munkáról, valamint az előadásokról idén is fiatal színházi újságírók, a blog jr. kritikusműhely résztvevői tudósítanak. A hagyományokhoz híven lesz naponta frissülő THEALTER-blog és folytatódik a THEALTER Híradó sorozata. 

A programsorozat fő helyszíne ebben az évben is a Régi Zsinagóga és a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínháza lesz, de a város számos pontján találkozhatnak a fesztivál programjaival a szegediek és a Dél-Alföld központjába látogatók. 

A július 22-én induló rendezvénysorozat fő támogatója Szeged MJV Önkormányzata. 

A részletes programról a fesztivál honlapján, valamint a Facebookon tájékozódhatnak az érdeklődők. 

Forrás: Maszk Egyesület

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr198884622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása