7óra7

A bemutatók éve a Proton Színházban

A bemutatók éve a Proton Színházban

2016. 07. 02. | 7óra7

Még soha nem volt ennyi premierje a Proton Színháznak egy évadon belül, mint a 2015/16-os évadban.

2015 októberben volt a CAFe Budapesttel és az Óbudai Danubia Zenekarral koprodukcióban létrehozott, Schubert Winterreise dalciklusára épülő installáció premierje, amelyet Mundruczó Kornél rendezett, és 2016-ban a FILC – Fischer Iván Lakásszínháza tűzte műsorára. Egy hónappal később A fegyencgyarmaton című projektet mutatták be a marseille-i MuCEM múzeumban, amely Franz Kafka elbeszéléséből készült.

latszat.JPGLátszatélet - Láng Annamária (fotó: Rév Marcell)

Több, mint másfél éves előkészületet követően került sor a Látszatélet, a Proton Színház legújabb, nyolc partnerrel nemzetközi koprodukcióban készült előadásának premierjére (kritikánk itt olvasható): 2016 áprilisában volt a magyarországi, májusban pedig a világbemutatója. Ez utóbbi a Bécsi Ünnepi Hetek keretén belül, amit a németországi bemutató követett a Theater Oberhausenben. A legnagyobb osztrák és német lapok egyaránt méltató kritikákat közöltek, a közönség pedig mindkét helyen tapsviharral jutalmazta a színdarabot. A Látszatélet ősszel folytatja útját: Wiesbaden, Drezda, Berlin és Lille után december 8-10. között érkezik majd vissza Budapestre, a Trafó Kortárs Művészetek Házába.

Ritkaságszámba megy független társulatoknál, hogy több darabja is százon túli előadásszámot ér meg: a Proton Színház esetében A jég már a 115-dik, a Frankenstein-terv pedig a 125-dik előadáson van túl. Az utóbbi novemberben az athéni Transitions Central Europe fesztiválon is vendégszerepelt, Budapesten pedig legközelebb 2016. szeptember 17-18-án lesz látható a Trafó Kortárs Művészetek Háza műsorán, egy újabb eldugott külső helyszínen. A szeptember 17-i előadás a Színházak Éjszakája programsorozat része lesz, így a szervezők ígérete szerint további meglepetések is várhatók.

szegyen.JPGDemencia - Monori Lili (fotó: Ágh Márton)

A Proton Színház 2015-16-ban A jég, a Frankenstein-terv, a Szégyen, a Demencia, az Utolsó, az 1 link, a Winterreise, A fegyencgyarmaton és a Látszatélet című előadásait tartotta műsoron. Ezek a budapesti helyszínek mellett 6 ország 9 városában 55 előadást értek meg: jártak Szingapúrban, Athénban, Lille-ben, Marseille-ben, Frankfurtban, Tatabányán, Pécsen, Bécsben és Oberhausenben.

Az ősz folyamán a Nehéz istennek lenni a pilseni Nemzetközi Színházi Fesztiválra látogat, a Szégyen Lille és Frankfurt után újra itthon, a Trafó Kortárs Művészetek Házában – ahol október 20-án az 1 link is műsorra kerül –, a Demencia pedig egy minszki vendégjátékot követően ismét a Vígszínházban lesz majd látható.

Forrás: Proton Színház

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr288861732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása