7óra7

Színházi nevelési konferencia az Örkényben

Színházi nevelési konferencia az Örkényben

2016. 06. 30. | 7óra7

Gyakorlatközpontú nemzetközi konferenciát szervez az InSite Drama és az Örkény Színház július 29. és 31. között. A konferencia angol nyelvű, a beszélgetéseknél és az előadásoknál lesz tolmácsolás.

A szervezők szakmai meggyőződése szerint a drámapedagógia, a színház, a színházi nevelés fontos módja a világ, a társadalom, vagy az emberi viszonyok megismerésének. A konferencia a színházi nevelés tágabb területének egyik olyan módszertanát járja körbe, amely ígéretük szerint lehetővé teszi, hogy a színház és a drámapedagógia eszköztárát összetett helyzetek, problémák vizsgálatának szolgálatába állítsuk.

dram_3.JPGAz egyik tavalyi workshop jelenete (fotó: InSite Drama)

Edward Bond kortárs drámaíró színházelméletének gyakorlati alkalmazásával ismerkedhetnek a konferencia résztvevői. Bond elméletét követve a konferencia is korunk és a célcsoport (az Y és Z generációk) problémáinak vizsgálatából indul ki. Ezután a problémák dramatikus vizsgálatának módszertanára fókuszál. Végül a gyakorlati alkalmazás lehetőségeit elősegítő tervezéssel, összegzéssel zárul.   

A módszertant saját élményű foglalkozásokon, műhelymunkákon, előadásokon, beszélgetéseken és tervezési gyakorlatokon keresztül kívánják hozzáférhetővé tenni a résztvevők számára.

Fontosnak tartják azt is, hogy a társtudományok, társművészetek és a közösségi működés más formái is hatással legyenek színházi és pedagógia munkára. Meghívott szakértők abban segítenek, hogy szociológiai és filozófiai megközelítésből is szemlélhessük a problémákat, filmes és képzőművész vendégeink pedig a saját területük szemszögéből fogalmazzák meg gondolataikat. Ezen felül külön programpontot szentelnek a társadalmi aktivizmus kínálta dilemmáknak.

A konferencián való részvétel nem igényel drámapedagógiai vagy színházi nevelési előismereteket. Várnak mindenkit, aki a terület iránt érdeklődik.

dram_1.JPGAz egyik tavalyi workshop jelenete (fotó: InSite Drama)

A konferencia előadói, workshop vezetői között szerepel többek között:

Prof. David Davis (Anglia), a nemzetközi drámapedagógia kiemelkedő alakja,
Chris Cooper (Anglia), drámaíró, rendező,  az Edward Bond munkásságára épülő színházi nevelés szakértője,
Cao Xi (Kína), rendező, drámapedagógus, a pekingi Drama Rainbow Központ szakmai vezetője,
Kostas Amoiropoulos (Görögország) iskolai tanár, az Edrward Bond munkásságára épülő drámapedagógia szakértője,
Ceri Townsend (Wales) díszlet-jelmeztervező, rendező, fiatal alkotók mentora,
Bethlenfalvy Ádám (Magyarország) drámapedagógus, színházi nevelési szakember,
Cziboly Ádám (Magyarország) drámapedagógus, színházi nevelési szakember.

Mellettük bemutatkozik többek között az Örkény IRAM, a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ és az Artemisszió Alapítvány, továbbá máltai, angol, kínai és magyar fiatal alkotók, a Facing the Gap projekt ifjúsági workshopjának résztvevői.

dram_2.JPGAz egyik tavalyi workshop jelenete (fotó: InSite Drama)

Ízelítő a konferencia három napjának programjából:

Július 29, péntek: Az első nap az Y és Z generációra, és a jelen kor problémáira fókuszál. A délelőtt során vendég szakértők segítségével, délután sajátélményű műhelymunkákon keresztül gondolkodhatnak a résztvevők.

Július 30, szombat: A második nap Edward Bond színházának elméletéről, és módszertanáról szól. Ezt a szervezők előadásokkal, közös tervezéssel, műhelymunkákkal teszik hozzáférhetővé a résztvevők számára.

Július 31, vasárnap: A harmadik nap a gyakorlati alkalmazás lehetőségeit vizsgálja. A résztvevők a művészetek társadalmi hatásához kapcsolódó kihívásokról meghívott szakmai vendégeink segítségével gondolkodhatnak. Kreatív projekt tervezési gyakorlatok segítségével az alkalmazás új terepeit fedezhetik fel. A konferencia összegzésével zárjuk a háromnapos összefüggő folyamatot.

Folyamatosan frissülő információk a konferenciáról az esemény Facebook oldalán és a projekt honlapján, ahol a konferencia részletes programja július 10-étől olvasható.

Regisztrálni itt lehet, a regisztráció határideje: Július 15.

Forrás: InSite Drama

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr428855882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása