7óra7

A szóvicc, amelyik kilencet kölykedzett
7óra7: (6/10)
Közösség: (0/10)

A szóvicc, amelyik kilencet kölykedzett

Ion Luca Caragiale: Zűrzavaros éjszaka / Miskolci Nemzeti Színház

2016. 06. 10. | DicsukD

Az előadás nem annyira vicces, mint amennyire az szeretne lenni, karakterei azonban hátukon viszik az előadást.

Ion Luca Caragiale Zűrzavaros éjszakája alapvetően egy viszonylag sablonos cselekményű, hűtlenségre és félreértésekre építő vígjáték, így az előadással (és Székely Csaba fordításával kapcsolatban) az első kérdés az, hogy mennyire humoros. Persze ahány néző, annyiféle humorérzék, de elhallgatva a nézőtérről korlátozott mennyiségben felcsendülő kuncogásokat, alighanem kijelenthető, hogy nem annyira.

6_ki.JPGVarga Zoltán, Gáspár Tibor (fotó: Gálos Mihály Samu)

Pedig a miskolci alkotók mindent bedobtak, számos „mohácsis” fárasztó és ismétlődő szóvicc és szójáték, valamint visszatérő poén is elhangzik, a kívánt hatást azonban nem érik el. Ennek legjellegzetesebb példája talán a hasonlatként minden létező alkalommal elsütött, és számos különböző állattal megvariált „…, amelyik kilencet kölykedzett” szófordulat, amiről elsőre még azt hisszük, hogy egy román szólás, a második-harmadik alkalommal kuncogunk rajta, nyolcadjára viszont már azon jár az eszünk, hogy ha Noé bárkáján ennyi különböző fajú állat kölykedzett volna kilencet, az hamar elsüllyedt volna a túlsúlytól… A végére pedig tele leszünk vele, mint a kenguru, amelyik kilencet kölykedzett.

Az előadás szerencsére nem fullad bele ezekbe: Rusznyák Gábor rendező jól működteti a történetet, és arra is marad tér és idő, hogy a karakterek fókuszba kerüljenek (még ha olykor túlzóan is, mint Somhegyi György nyitása Spiridonként, vagy mint Dumitrache és Nae Ipingescu újságcikk-értelmező párbeszéde). Ezek a túlzások, sarkítások és olykor egyszerűsítések azonban az előadás más elemeiben is következetesen megjelennek, így nem törik meg az amúgy sem túl hosszú játékidőt.

4_ki.JPGSzegedi Dezső (fotó: Gálos Mihály Samu)

Mindezekkel együtt a Zűrzavaros éjszaka nem azért aktuális, mert a szereplők félkatonai egyenruhákban járnak-kelnek a színpadon (jelmez: Bozóki Mara), szórakozásként pedig stand-upot hallgatnak. Sőt utóbbi inkább erőltetett, mintha az előadás minden erővel mainak akarná magát mutatni, miközben amúgy is az, mivel Rusznyák Zűrzavaros éjszakája egy érvényes történet a szűklátókörűségről, a gondolkodni képtelen, az egyszerű frázisokra és megoldásokra kapható emberekről.

Ebben a rendezésben ráadásul az egész hűtlenség-vonal inkább csak egy ürügy arra, hogy az alkotók bemutathassák ezt a miliőt. Ami már csak azért sem baj, mert Debreczeni Borbála külvárosi lakást idéző díszlete, a szereplők személyisége és a hímsoviniszta közeg (annyira, hogy még a színlapon is a nők követik a férfiakat, a színpadra lépés sorrendjétől és a szerep nagyságától függetlenül) jóval érdekesebbé és változatosabbá teszi ezt a vígjátékot. Hasonló cselekményt ugyanis bármely Feydeau-vígjátékban láthatunk, csak ott a közeget a francia polgári középosztály biztosítja.

2_ki.JPGLajos András, Gáspár Tibor, Szegedi Dezső (fotó: Gálos Mihály Samu)

Gáspár Tibor, Szegedi Dezső és Varga Zoltán egymáshoz nagyon hasonló, nem túl szeretetreméltó prolifigurát hoz (melyek a nézőtérről eléggé ismerősnek tűnnek ahhoz, hogy a színészek alakítását mégiscsak szerethetőnek találjuk). Eltekintve az életkor- és megjelenésbeli különbségektől, Dumitrache, Nae Ipingescu és Chiriac esetében teljesen igaz, hogy megtalálta a zsák a foltjait. Kereskedő, rendőr és a kereskedő segédje – de ha ezek a társadalmi különbségek nem lennének, alighanem ugyanott tartanának mindannyian.

Dumitrache feleségeként Ullmann Mónika Vetája megtört, valamennyire enervált, de azért még mindig élettel teli és érző asszony: aligha véletlen az sem, hogy a férjéhez annyira hasonló szeretőt választ magának. Jancsó Dóra Zitaként egy végtelenül egyszerű, kikapós nőt ábrázol, különösebb összetettség nélkül. Lajos András pedig szerethetően hozza az inkább szóban, mint tettben erős, üres frázisokat könnyen puffogtató, cselekedni azonban nem tudó és nem is akaró politikust, amely karakter szintén ismerős lehet a számunkra. Somhegyi György Spiridonja egy esetlen és jóindulatú kamaszfiú.

3_ki.JPGJancsó Dóra, Lajos András, Ullmann Mónika, Varga Zoltán (fotó: Gálos Mihály Samu)

A Zűrzavaros éjszaka nem annyira vicces, mint amennyire az szeretne lenni, karakterei azonban hátukon viszik az előadást. Bár műfaji megnevezése dacára nem kacagjuk végig az egészet, mindenképp a javára kell írni, hogy nem egy megszokott vígjáték – szóviccei pedig nehezen kiheverhetőek, mint a vaddisznó, amelyik kilencet kölykedzett.

(2016. május 8.)

A Zűrzavaros éjszaka adatlapja itt olvasható.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr698794474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása