7óra7

7plusz7

7plusz7

2016. május 30 – június 5.

2016. 05. 26. | 7óra7

7 plusz 7 ajánlat hétfőtől hétfőig, a hét 7 napjára, budapesti és vidéki előadásokból. A 7 óra 7 heti ajánlója minden csütörtökön, este 7 óra 7 perckor.

Megújult heti ajánlónkban szeretnénk teljesebb képet adni a hazai színházi életről, ezért a budapestiek mellé minden napra ajánlunk egy vidéki előadást is.

7plusz7_logo.PNG

Május 30., hétfő

Karamazov testvérek / Radnóti Színház (19 óra)

Dosztojevszkij utolsó regénye az író életművének esszenciája. Filozófiai magasságok, pszichológiai mélységek és komikus sekélységek egyszerre jellemzik a nagy orosz író művét: a lét értelmének kutatása jól megfér az alkoholmámoros kicsapongással, az istenkeresés a romlott nőkkel tartott orgiákba való beleveszéssel. A legteljesebb erkölcsi tisztaság és a legszörnyűbb erkölcsi fertő keveredik egymással, ez adja a regény tragikus nagyságát, ugyanakkor a végletek emez ütköztetése végtelenül komikus is egyben. A Karamazov testvérekben a megszállottan ateista Ivan és a mélyen vallásos Aljosa között zajlik az élet értelméről vagy értelmetlenségéről szóló vita, miközben az egész egy vérbeli bűnügyi történetbe van csomagolva: egy brutális apagyilkosságéba, ahol a három törvényes és a törvénytelen fiúnak is megvoltak az indítékai a bűncselekmény elkövetésére.

karamazov_domolky.jpg            Karamazov testvérek (fotó: Dömölky Dániel)

A Radnóti Színházban Morcsányi Géza adaptálta színpadra Dosztojevszkij regényét. Valló Péter rendezéséről kritikusunk, Hajnal Márton így írt: „Összességében egy, a regényhez méltó, önmagában is érvényes előadást kapunk, nagyszerű alakításokkal és kissé túlzásba vitt színpadi eszközkészlettel.” Mindehhez kitűnő színészgárda járul: az apa szerepében Gáspár Sándor, a négy testvérében Adorjáni Bálint, Rétfalvi Tamás, Szabó Kimmel Tamás és Pál András, Zoszima sztarecében Jordán Tamás, a Nagy Inkvizítoréban Bálint András, az Ördögében pedig Gazsó György.

A Magyar Állami Operaház Figaro 2.0 című előadása ezen a napon Székesfehérváron vendégeskedik: az előadás 18 órától látható a Vörösmarty Színházban.

Május 31., kedd

 Emberszag / Szkéné Színház (19 óra)

Szép Ernőt már idős fejjel küldték munkatáborba a nácik hazai kiszolgálói, a vele történteket később az Emberszag című regényében írta meg, egyfajta távolságtartó humorral szemlélve az eseményeket. A Vádli Társulás a Szkéné Színházban Szikszai Rémusz rendezésében vitte színre a művet, Szép Ernő szerepében mindjárt három színésszel: Fodor Tamással, Tóth Józseffel és Kovács Krisztiánnal. Hajnal Márton szerint a „hármuk által életre keltett Szép Ernő hozzáállása kifejezetten provokatív. Miközben a 20. század egyik legborzalmasabb eseményén általában megbotránkozni szokás, Szép túlzó értelmiségi távolságtartással és csodálkozással figyeli előbb az átköltöztetést, majd a munkatábort is. Értetlenkedve nézi le a »gyermeteg« nyilasokat, csodálja a tájat, amin a táborhoz átvezetik, komforthoz szokott öregemberként háborog a cigaretta hiányán és a kemény padlón.”

emb_3_meszaros_csaba.jpgEmberszag (fotó: Mészáros Csaba)

A szombathelyiek 19 órától Mohácsi János rendezésében nézhetik meg A falu rosszát.

Június 1., szerda

Várj, míg sötét lesz / Belvárosi Színház (19 óra)

Frederick Knott bűnügyi darabjából Audrey Hepburn főszereplésével készült nagy sikerű film, most az eredeti színművet láthatjuk a Belvárosi Színház színpadán. A történet egy játékbaba körül forog, amelybe nagy értékű kábítószer van elrejtve. A vak Susy, akinél jelenleg a baba van, nem is tud róla, hogy milyen bűnös kincset rejteget, annál inkább a három bűnöző, Mike, Rote és Carlino, akik csellel próbálják megszerezni a játékot a nőtől. Susy eszén azonban nem lehet túljárni, és életét is kockáztatva fölgöngyölíti a bűnügyet.

varj_3_takacs_attila.JPGVárj, míg sötét lesz (fotó: Takács Attila)

Szerzőnk, Soós András szerint elsősorban Kovács Patrícia játéka miatt érdemes megnéznünk az előadást, de emiatt mindenképp. Kovács Patrícia úgy hozza ezt a vakságában bizonytalan, őzikeszerű nőből vagány nyomozóvá keményedő Susyt, hogy arra a tökéletesnél pontosabb szót nemigen találhatunk; nagy játékszeretettel, könnyedén ugorja meg ezt a nagyon magasra tett lécet. Végletekig hiteles vakságábrázolása zavarba ejtő, hogy aztán sarokba szorított, támadásra kész thrillerhősként is kifogástalant alkosson. A Várj, míg sötét lesz egyértelműen Kovács Patrícia jutalomjátéka”írta.

Dunaújvárosi olvasóinknak erre az estére a Bartók Kamaraszínház Chicago című musicalét ajánljuk, amely 19 órakor kezdődik.

Június 2., csütörtök

Ernelláék Farkaséknál / Maladype Színház (19 óra)

„Hajdu Szabolcs rendező nem kevesebbet tesz, mint a mai magyar társadalmat érintő problémákról hitelesen beszél, ami persze, még nem egyedülálló teljesítmény. De nem csak éles szemmel azonosítja be ezeket a problémákat (kihűlő házasságok, türelmetlen szülők, irigység, passzív agresszió, elvándorlás, satöbbi.), hanem valamiféle működőképesnek tűnő túlélési alternatívát is mutat, egy olyan markáns életszemlélettel átitatva, ami talán segít kiszabadulni abból a Tarr Béla-filmből, amelyben úgy hisszük, élünk. S ez már éppen elég ahhoz, hogy az Ernelláék Farkaséknál című előadást kiemelkedőnek nevezzük” – írta kritikájában Soós András, aki a maximális 10 pontot adta a tavalyi top 40-es listánkra is felkerül előadásra.

ernel_toldy.jpg            Ernelláék Farkaséknál (fotó: Toldy Miklós)

A történet szerint Farkasékhoz egyszer csak beállít a feleség testvére, Ernella és családja, és megindul a szurkálódás, féltékenykedés, irigykedés és ami még elképzelhető két rokon család közt. A Maladype Bázison, lakásszínházi körülmények között zajlik a kisrealista játék, amelyben Hajdu Szabolcs rendező mellett Török-Illyés Orsolyát, Tankó Erikát, Szilágyi Ágotát, Gelányi Imrét és Szabó Domokost láthatjuk.

Budaörsön 19 órától játsszák a Latinovits Színház és a HOPPart társulat közös produkciójában A nagy Romulust. Polgár Csaba rendezésében a fő- és címszerepet Lukáts Andor alakítja.

Június 3., péntek

Bárkibármikor / Pintér Béla és Társulata – Átrium Film-Színház (19 óra)

Pintér Béla és Társulata előadásaira többnyire hónapokra előre nem lehet jegyet kapni, ezért nem kapnak helyet heti ajánlóinkban sem. Az évad végeztével és a nyár beköszöntével azonban az állandó játszóhelyükként is működő Szkénénél jóval nagyobb befogadóképességű színházban, az Átriumban még maradt néhány hely az első és eddig egyetlen, direkt erre a helyszínre készült előadásra, a Bárkimármikorra. Hodászi Ádámot meggyőzte az eredmény, 9 pontos kritikájába ezt írta: „A remek dramaturgia jó tempóban engedi szemünk elé a történet fordulatait. A valóság nevű, furcsa valami tárul elénk. Itt bizony élnek születéskori oxigénhiány miatt paralízises emberek vagy épp lelkileg megnyomorodottak, és időskori demensek is. A mozgássérülteknek, magányba merevedetteknek nagy szükségük volna reményre. Jöhetne bárhonnan: filmből, színházból. Vagy meg lehetne venni a sarkon a dizájner drogot is. Még az ÉLET-et sem tolják, csupán vannak. Próbálnak létezni, örömmel és bánattal, kudarccal és sikerrel. Nem mutatnak példát, nem jelölik ki a helyes irányt, helyette megmutatják, hogy milyen esendőek és csodálatosak vagyunk mi, emberek. A magas szintű színészi alakításoknak köszönhetően minden fordulatot elhiszünk, vagy legalábbis azt, hogy egy drogos tripben ilyen csodálatosnak és esendőnek látszunk mindannyian.”

barkio_meszaros_csaba.jpg           Bárkibármikor (fotó: Mészáros Csaba)

A magas szintű színészi alakításokért Csákányi Eszter, Szamosi Zsófia, Roszik Hella és Friedenthal Zoltán mellett természetesen Pintér Béla felel, aki a társulat jubileumi, huszadik produkcióját a többihez hasonlóan írta és rendezte is.

A székesfehérváriak délután 5 órától a Száll a kakukk fészkére című előadást tekinthetik meg Horváth Csaba rendezésében, az egyik főszerepben László Zsolttal.

Június 4., szombat

Játszd újra, Sam! / Pesti Színház

Kern András már 1983 óta játssza újra és újra Samet, akit még Woody Allen teremtett meg forgatókönyvíróként és színészként Herbert Ross 1972-es filmjében. A történet egy Humprey Bogart-rajongó filmkritikusról szól, akit elhagy a felesége, és néhány nővel való próbálkozás után végül barátja feleségénél köt ki. A 450 előadáson túl járó, Valló Péter rendezte produkció megért már egy rendszerváltást, több kormányváltást és igazgatóváltást, szereplőgárdája nagyrészt lecserélődött, a Vígszínházból átkerült a Pestibe; de még mindig töretlenül műsoron van. Fő attrakciója persze Kern András, aki a legtöbb filmben Woody Allen magyar hangját adta – vicces módon épp a Játszd újra, Sam!-ben nem. Bár az előadás ma már inkább tűnik a nyolcvanas évekbeli magyar színház nosztalgikus megidézésének, mint valóban élő produkciónak, egy felhőtlen estét még ma is tud szerezni Woody Allen és Kern András rajongóinak.

jatszd.jpg                    Játszd újra, Sam! (fotó: Vígszínház)

Hogy dunaújvárosi olvasóink se maradjanak Karamazov testvérek nélkül a hétre, ajánljuk nekik a FÜGE karamazov című produkcióját Orosz Ákossal, Lazók Mátyással, Jankovics Péterrel és Adorjáni Bálinttal. Laboda Kornél rendezése 19 órakor kezdődik a Bartók Kamaraszínházban.

Június 5., vasárnap

Francia rúdugrás / Centrál Színház

A Mohácsi testvérek nevű szerzőpáros kevésbé ismert fele, Mohácsi István szinte állandó írótársa és dramaturgja bátyjának, a rendezőként elhíresült Mohácsi Jánosnak. Saját drámáját, a Francia rúdugrást azonban másodszorra már nem adta ki a kezéből, és maga rendezte meg a Centrál Színházban.  A darab a szexualitás körül forog: három férfi és három nő különböző kombinációkban lefolytatott viszonyait tárja elénk. Turbuly Lilla elégedett volt az eredménnyel: A francia bohózatokból jól ismert elemeket: ajtó mögé, ágy alá tuszkolt szeretőket is felvonultató darab végkifejletében sem tér el a klasszikus sémáktól, abban azonban nagyon is, hogy végig úgy érezzük, egyáltalán nem biztos, hogy tényleg ez lesz a végkifejlet és nem valami teljesen más. Szó sincs tehát kiszámíthatóságról, várható és váratlan szerencsésen keveredik, így a szerző végig képes jóleső bizonytalanságban tartani a közönséget a néha már az abszurd határáig elvitt játékkal. […] A Mohácsi-darabokban megszokott szellemes nyelvhasználat, a szójátékok, szólásfacsarások sora mellett a szöveg külön erénye, hogy minden erőltetettség nélkül, játékosan és humorosan képes beszélni a szexről” – írta 9 pontos kritikájában.

francia_meszaros_csaba.jpg           Francia rúdugrás (fotó: Mészáros Csaba)

Szintén a szex körül forog a két évszázaddal korábban élt Beaumarchais Figaro házassága című vígjátéka, amelyet délután 3 órakor láthatnak a kecskeméti és a Kecskemétre elutazó nézők.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr198747804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása