7óra7

Tíz kritikus mondat - A bajnok

Tíz kritikus mondat - A bajnok

A bajnok / Katona József Színház, Budapest

2016. 04. 06. | 7óra7

Egy előadás - tíz kritikus - tíz gondolat. Kiad egy egészet?

… az ismert politikus magánéletével fennálló számos hasonlóság – egy idő után fontosabb lett, mint az előadás minőségének kérdése. (Pethő Tibor: A polgármester esete a valósággal, mno.hu)

Máté Gábor 19-re húzott lapot a leszbikus politikusfeleséggel, és lehet, hogy ez is bejön neki. Nem hiszem azonban, hogy magyarázatképpen el kellene fogadni mondjuk azt, hogy egy színdarab reagálhat akár egy legendára, egy pletykára… (Sümegi Noémi: Mese a leszbikus politikusfeleségről: Pintérék túllőttek a célon, valasz.hu)

2.JPGA bajnok - Jordán Adél, Elek Ferenc, Rezes Judit, Rajkai Zoltán (fotó: Toldy Miklós)

Pintér a vidéki hatalmi elit saját hazugságaikba ragadt, velejükig romlott jellegzetes figuráit állítja színpadra, akik a szerzőtől  megszokott módon az idő előrehaladtával egyre mélyebbre süllyednek saját piszkukban. (Sághy Erna: Örök győztes, HVG)

Mindeközben tizenkilencedik századi, romantikus operastílusban játszanak a szereplők. Olykor teljesen banális történetecskéiket, sérelmeiket, szimpla, hétköznapi gondjaikat is áriába, duettbe forduló szenvedéllyel tolmácsolják. (Kutszegi Csaba: Városiparaszt-opera, kutszelistilus.hu) 

… ez a fajta primitív, ostoba földhözragadtság az operával párhuzamba állítva valami egészen fontosat tud állítani arról, hogy a kultúra magaslatai és a hétköznapok gondolkodásának a nívója mennyire kínos ellentétben állnak egymással. (Hajnal Márton: Puccinira veri a magyar politikus, 7óra7)

1.JPGA bajnok - Nagy Ervin (fotó: Toldy Miklós)

… prózai színészekkel, vagy legalábbis olyanokkal, akik prózainak tűnnek a hangképzésükkel, és láthatóan extra megterhelést ró rájuk, hogy sokat, néha nagyon sokat kell énekelniük. (Fáy Miklós: Borjúszív és kokain, nol.hu)

Az előadásban részt vevő színészek is váratlan, új színeket mutatnak, az tehát, hogy színészek és rendező nagyon kíváncsiak voltak egymásra, pontosan érzékelhető. (Jászay Tamás: Verőcsény forevör, szinhaz.net)

… a politikus definícióját ebben határozza meg: csúcsragadozó. Mindez persze klisé, közhely. Azt nem tudom eldönteni, hogy ez a darab üzenete-e vagy hiányossága. (Kling József: Leszbikus a polgármester felesége, na most mi lesz?, origo.hu)

11.JPGA bajnok - Jordán Adél, Rezes Judit (fotó: Toldy Miklós)

… ebben a tahó, macsó és mélyen homofób, vagyis átlagosan mai magyar világban a két nő, Margit és Julcsi közti érzelmi szövetség mutatkozik a women’s power, egyáltalán bármiféle szabadság egyetlen lehetőségének.(Varga Anikó: Mit tesz a kokós polgármester, ha a felesége beleszeret a bajnoknőbe?, vs.hu)

Relatíve rövid (a „prózai” Pintéreknél rövidebb), tömör, feszes mű születik, aminek színpadi ereje éppen telítettségében, feszített előadásmódjában van. (Tompa Andrea: Bukott a világ, Magyar Narancs, XXVIII. évfolyam 13. szám)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr88563594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása