7óra7

Lankasztó TIT-tanfolyam
7óra7: (3/10)
Közösség: (0/10)

Lankasztó TIT-tanfolyam

Férfivallomások / Sanyi és Aranka Színház

2016. 02. 24. | Turbuly Lilla

Férfivallomások a péniszről. Nemtől és vérmérséklettől függően sok mindenre gondolhat az ember fia/lánya, de arra valószínűleg nem, hogy hamarosan egy TIT-előadáson érzi majd magát.

Férfivallomások a péniszről. Négy (férfi)színész, egy rendező(nő), 16-os karika. Nemtől és vérmérséklettől függően sok mindenre gondolhat az ember fia/lánya, de arra valószínűleg nem, hogy hamarosan egy TIT-előadáson érzi majd magát, ahol vetített képes ismeretterjesztést hall a fent nevezett férfiúi alkatrész kultúrtörténetéről. Megtudjuk, hogy már a görögök is... és hogy napjainkban a japánok... ráadásul éppen március 15-én... hogy pénzéhes egyházfiak minimum tizenhat szentként tisztelt fitymát tüntettek fel Jézustól származónak, és hogy van egy izlandi múzeum, ahol a sziget összes emlősétől kiállítottak egy-egy hímtagot, csak az embertől nem, amíg aztán… És mindehhez tényleg képeket vetítenek.

ferfi_1_juhasz_eva_ki.JPGMiklós Marcell, Bán János (próbafotó) - Fotó: Juhász Éva

Igaz, a színlap irodalmi estről és nem színházról beszél, és valóban elhangzanak irodalmi szövegek is, például Moraviától vagy Viktor Jerofejevtől, de ennek a műfaji meghatározásnak ellentmond az egy óra nagyobb részét kitevő ismeretterjesztés , és az, hogy az irodalmi szövegek sem tudnak igazán megszólalni. Ami még mindig nem lenne baj, ha – a címnek megfelelően – azt éreznénk, hogy valóban vallomásokat hallunk. Mert ehhez a műfajhoz viszont hozzátartozik a személyesség és a személyiség súlya, de legalább mindennek az illúziója. Itt azonban, annak ellenére, hogy nem akármilyen színészektől halljuk ezeket a szövegeket, csak pillanatokra merül fel annak a lehetősége, hogy valódi vallomások szülessenek.

Ebben a hiányban erősen közrejátszik, hogy a szövegeket úgy olvassák fel, ráadásul nem is mindig a legjobban, így az egymással és a közönséggel való kontaktus lehetősége lecsökken. Bán János például láthatóan nem jól viseli ezt a számára szokatlan felolvasó szerepet, időbe telik, amíg feloldódik. A leginkább színházszerű élményt Miklós Marcell és Menszátor Héresz Attila kettőse nyújtja, amikor egy, túlméretes hímtagja kívánságainak és önálló életének kiszolgáltatott férfiút és az uralkodó péniszt játsszák el.

ferfi_2_juhasz_eva_ki.JPGMenszátor Héresz Attila, Mohai Tamás (próbafotó) - Fotó: Juhász Éva

Van még néhány dal is (saját zenekísérettel), köztük két szellemes rap, az egyikben Mohai Tamás felsorolja, mi mindennel próbálkoztak már a magyar nyelvben, hogy szalonképes kifejezést találjanak az orvosi latin pénisze és a vulgárisnak tartott fasz helyett – ahogy Nádas Pétertől is tudjuk, eleddig kevés sikerrel. A másik dalban Miklós Marcell a már emlegetett szolga szerepében szabadulna a terror alól.

Felmerül a kérdés, hogy vajon mi inspirálhatta Selmeczi Bea rendezőt és alkotótársait? Tabut akartak döntögetni? De hát az már nem nagyon van. Amikor egy felmérés szerint a 10 év körüli gyerekek túlnyomó része találkozott a neten pornóoldalakkal, és amikor a bulvársajtó celebek herevasaló (vagy milyen) műtétjeiről cikkezik, a férfi nemi szervről beszélni még akkor sem lehet tabu, ha sokaknál egy színielőadáson vagy egy kortárs táncesten kiüti a biztosítékot egy meztelen férfitest látványa. Főleg akkor nem, ha maga a hangnem sem elég karakteres – sem a humor, sem a provokáció felé nem lép határozottan. Körbe lehetett volna járni a téma irodalmi megközelítését, de ahhoz túl kevés volt az irodalom. A címből kiindulva lehetett volna az a cél, hogy a férfiak saját testükhöz, saját férfi mivoltukhoz való viszonyáról beszéljenek, de ha néha szóltak is erről, az megmaradt a közhelyek szintjén. Így viszont az este is megmaradt egy pikáns téma pedzegetésének – lankasztó eredménnyel.  

(2016. február 19.)

Az előadás adatlapja itt olvasható.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr488410262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása