7óra7

7 plusz 7

7 plusz 7

2016. február 15 – 21.

2016. 02. 11. | 7óra7

7 plusz 7 ajánlat hétfőtől hétfőig, a hét 7 napjára, budapesti és vidéki előadásokból. A 7 óra 7 heti ajánlója minden csütörtökön, este 7 óra 7 perckor.

Megújult heti ajánlónkban szeretnénk teljesebb képet adni a hazai színházi életről, ezért a vidékiek mellé minden napra ajánlunk egy budapesti előadást is.

7plusz7_logo.PNG

Február 15. (hétfő)

A székely menyecske meg az ördög / Jászai Mari Színház, Tatabánya (10 óra)

Egyszerre egyszemélyes és sokszereplős színház az, amit Fabók Mariann ebből a székely népmeséből létrehozott. Egyszemélyes, hiszen ő a mesemondó, és ő ad életet valamennyi szereplőnek: a menyecskének és férjének, az ördögnek és az ördög eszén túljáró legénynek, no meg a két királylánynak. De rajtuk kívül képes játékba vonni a közönségét is. Az előadás jó alkalmat ad arra, hogy egy sor történelmi, kultúrtörténeti, néprajzi ismerethez hozzásegíthesse a gyerekeket, ha a látottakat-hallottakat (nyelvjárásról, népviseletről, népi építészetről stb.) szüleikkel, tanáraikkal megbeszélhetik. Az alkotók 6-10 éveseknek ajánlják ezt a fergeteges és forgatagos előadást.

szekely.jpg          A székely menyecske meg az ördög

Ugyanezen a napon jó szívvel ajánljuk a Mohácsi fivérek e föld befogad avagy SZÁMODRA HELY című előadását a budapesti Örkény Színházban, este 7 órai kezdettel.

Február 16. (kedd)

Tóték / Miskolci Nemzeti Színház (19 óra)

Különleges díszletet alkotott a miskolci Tótékhoz Horesnyi Balázs. Az ország minden részéből szerezték be hozzá a fehér ingeket, ebből varrtak hátteret a háborús hátországban, egy kis mátrai faluban játszódó történethez. Béres Attila rendezése korabeli filmhíradókkal is hangsúlyozza azt a történelmi közeget, amit akkor is, ma is sokan sokféleképpen próbálnak értelmezni, megmagyarázni, újragondolni, netán tisztára mosni.

totek_eder_vera.jpg           Tóték (fotó: Éder Vera)

Amellett, hogy az előadás markánsan hozzászól mai történelemtudatunk ellentmondásaihoz, a színészi teljesítmények miatt is "ajánlott olvasmány”:
„Görög László Őrnagya valóságos remeklés: saját fizikumából és színészalkatából mesterien kiszabott szerepalak, pszichopatológiai esettanulmányként is körüljárható mokány figura. (Írjuk le sietve: Görög László nagyszerű középkorú színész lett, gazdag eszköztárú és még gazdagabb személyiségű színpadi jelenség.) Mellette-körötte csupa erős játékos”írta a színészi játékról László Ferenc.

A budapestiek számára a Száll a kakukk fészkére című előadást ajánljuk a Belvárosi Színházban, amelyet Znamenák István rendezett. Az előadás este 7 órakor kezdődik. (Kritikánk itt olvasható az előadásról.)

Február 17. (szerda)

Asszony a fronton / Hevesi Sándor Színház, Lakásszínház, Zalaegerszeg (19 óra)

Közösségi és magántraumáink kibeszélésével ma sem állunk valami jól, de 1991-ben, amikor az Asszony a fronton először megjelent, Polcz Alaine önéletrajzi regénye, amelyben fiatalasszonykorát, kudarcba fúlt első házasságát és háborús tapasztalatait elbeszélte, úttörőnek számított. Czegő Teréz egy földszinti lakás nagyszobájában, erdélyi varrottas hímzések és a polcon sorakozó kötetei között idézi meg Polcz Alaine történetét, ezt a „világtörténelem falára festett magánfreskót”.  

asszonya_fronton_prae_hu.jpgAsszony a fronton (fotó: Pezzetta Umberto)

„Egy asszony beszél az életéről, a viszonzatlan szerelméről, a háborúról, vádaskodás és keserűség nélkül, azzal a szándékkal, hogy magában is elrendezze, megértse és megértesse mindazt, ami ötven évvel ezelőtt történt. Kifejezetten női és általános, emberi traumákról, háborús tragédiákról és emberi gyengeségekről hallunk, sok rosszról és kevés jóról, emberségről. Az előadás második felében a színésznőnek sikerül a  lehető legegyszerűbben létezni a színpadon, a megrendítés bármilyen látható eszköze nélkül megrendíteni”írta az előadásról Turbuly Lilla.

Erre a napra jó szívvel ajánljuk a budapesti színházlátogatóknak Horváth Csaba rendezését, a Toldi című előadást a Thália Színházban, este fél 8 órai kezdettel.

Február 18. (csütörtök)

Heltai naplója / Bálint András estje a Weöres Sándor Színházban, Szombathelyen (19 óra)

Bálint András 30 év után, január végén köszönt el a Radnóti Színház igazgatói székétől. Színészként azonban továbbra is jelen lesz a teátrumban, és talán több ideje marad arra is, hogy Heltai-estjével – ahogy most Szombathelyre - más színházakba is eljusson.Heltai Jenőre A néma levente és sok-sok kuplé szerzőjeként emlékszünk leginkább. Az előadás azonban háborús naplójára épül.

heltai_domolky_daniel.JPGHeltai naplója (fotó: Dömölky Dániel)

„Mi is tehát ez a darab? Részletek Heltai kiadatlan háborús naplójából, Heltai-versek, kuplék – utóbbiak a napló elő- és erőterében. A szövegeket azzal a pontossággal, poentírozással, irodalmi és színpadi érzékkel szerkesztette, ragasztotta össze Bálint András, ahogyan ezt megszoktuk tőle. Pontosan tudja, mennyit képes a néző egy, azonos hangvételű megszólalásból befogadni, mikor kell váltani, hogyan kerülhet bele egy vers, egy kuplé úgy a naplójegyzetek közé, hogy abban semmi keresettség ne legyen, szervesen kapcsolódjon az előzőkhöz, magát a drámát vigye előre”írta róla Schiller Erzsébet. És még azt is hozzátette: „A tizenharmadik önálló irodalmi estje. A színházból eljövőben azt gondoltam, hogy ez a legjobb.”    

Ezen a napon a budapestiek számára A kutya különös esete az éjszakában című előadás nyújthat nomen est omen különös - és felkavaró élményt a Centrál Színházban este 7 órai kezdettel.

Február 19. (péntek)

Shirley Valentine / Csokonai Nemzeti Színház, Debrecen (19 óra)

Ezt az előadást sajnos még nem láttuk, de hiszünk Stuber Andreának, aki egy budapesti vendégszereplés alkalmával megnézte, és ez volt a véleménye Árkosi Árpád rendezéséről és a címszerepet játszó Majzik Editről: „Sokat raktak az előadásba, díszletben, kellékben, szimbólum-vetítésben és eljátszásban is, miközben nekem meggyőződésem, hogy kevesebb is elég lenne. A színésznő személyes energiája, dinamikája, az általa megformált figura kedélye, hétköznapi bölcsessége, önkaján derűje és teljesen rendben levése megoldja ezt a monokalandot. Könnyedén vállára veszi Majzik Edit az egész Marczibányi teret, több száz készséges avagy lefegyverzett, fellelkesült nézőt, és viszi, viszi, ameddig és ahová csak akarja.”

shirley_mathe_andras.JPGShirley Valentine (fotó: Máthé András)

Azoknak a budapestieknek, akik egy igazán jó Csehov-előadást szeretnének látni minden rendezői „túlkapás nélkül” jó szívvel ajánljuk Ascher Tamás Sirály-rendezését a budapesti Katonában, este 7 órai kezdettel. (Kritikánk itt olvasható az előadásról.)

Február 20. (szombat)

A nagy négyes / Az Orlai Produkció előadása a győri Vaskakas Bábszínházban (19 óra)

Ez az előadás minden értelemben színészekről szól – ide értve most az operaénekeseket is. A történet szerint négy visszavonult énekművész, az egykori „Nagy Négyes” arra készül egy nyugdíjasotthonban, hogy még egyszer előadják egykori nagy sikerüket, a Rigoletto kvartettjét. A négy szerepben négy remek színész, akik még szerencsére egyáltalán nem vonultak vissza: Benedek Miklós, Molnár Piroska, Szacsvay László és Vári Éva. (Az előadást szintén egy színész, Gálffi László rendezte.) Négyesüket díjazták is: a 2012-es Vidor Fesztiválon Pulcinella-díjat kaptak.

a_nagy_negyes_kallay_toth_anett.jpg          A nagy négyes (fotó: Kállay-Tóth Anett)

Aki szereti a kortárs táncot, és annak is a táncosabb fajtáját, ráadásul budapesti, annak azt javasoljuk, hogy ne hagyja ki Pataky Klára koreográfiáját, a Jegyzeteket a Bethlen Téri Színházban, este 7 órai kezdettel.

Február 21. (vasárnap)

Liliomfi / Budaörsi Latinovits Színház (19 óra)

Ebben az előadásban van: egy sátorszerűre alakított belső tér, stégszerű színpad, egy zenekarszerű zenekar, számos, kevéssé korszerű zsíroskenyér, de főleg sok nagyszerű fiatal (és egy kicsit kevésbé fiatal) színész.

img_8539.jpgLiliomfi (fotó: Budaörsi Latinovits Színház - Borovi Dániel)

És eszünkbe jut még róla Móricz Nyilas Misije, aki egy dolgot tudott biztosan a regény végén: hogy nem akar debreceni diák lenni. Liliomfi és barátai is egy dolgot tudnak biztosan: hogy teátristák lesznek, mert azok akarnak lenni. És ez az elszántság ott van a fiatal alkotógárda minden mozdulatában és megnyilatkozásában (r.: ifj. Vidnyánszky Attila). Mi pedig hiszünk nekik. (Kritikánk itt olvasható az előadásról.)

Ezen a napon a Vígszínházban látható Bodó Viktor rendezésében a Koldusopera, este 7 órától. A Vígszínház és az egykor volt Szputnyik Hajózási Társaság közös produkciója szerintünk jó zárása a hétvégének.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr178381656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása