7óra7

Spiró György a szegedi színház művészeti vezetője

Spiró György a szegedi színház művészeti vezetője

Keszég László az új főrendező

2016. 02. 04. | 7óra7

Véget ért a Bodolay-korszak Szegeden. Az új főrendező nyugodt építkezésre készül.

A február 2-án megtartott sajtótájékoztatón Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója és Botka László polgármester együtt mutatták be az új művészeti vezetést. Spiró György, Kossuth-díjas író művészeti főtanácsadőként, Keszég László rendező, színész pedig főrendezőként szerződött a színházhoz.

spiro.jpgSpiró György (fotó: Valuska László, forrás: szinhaz.hu)

A korábbi főrendező, Bodolay Géza megbízatása az előző évad végén lejárt. Bodolay rendezései az utóbbi években erősen megosztották a közönséget és a kritikát. Főrendezősége alatt (2009-től) a színház csak egy alkalommal, 2010-ben szerepelt a POSzT versenyprogramjában, Juronics Tamás koreográfiájával, a Háztűznézővel.

A sajtótájékoztatón Botka László elmondta, hogy a város a csökkenő központi támogatások ellenére (2011-ben ez 582 millió forint volt, idén 507 millió) mindent megtesz a színház megfelelő működéséért. Idén 350 millió forinttal támogatja a színházat, ami 30 millióval több a tavalyi összegnél. Ezen kívül 9 millió forintot biztosít a homlokzat felújítására.

Gyüdi Sándor főigazgató márciusra ígérte az évadtervet és az esetleges társulati változások bejelentését. Elmondta azt is, hogy először Spiró Györgyöt kereste meg, és az író javasolta Keszég Lászlót (egykori tanítványát) a főrendezői posztra.

keszeg.jpg              Keszég László (fotó: Éder Vera)

Keszég László jelenleg a Miskolci Nemzeti Színháznál dolgozik, tagja a héttagú művészeti vezető testületnek. Ebben az évadban A nagy Romulust rendezte ott, amit beválogattak a Thália Humorfesztivál programjába. Nemrégiben megválasztották a Magyar Színházi Társaság elnökének. A sajtótájékoztatón elmondta, hogy főrendezőként a "megnézés" intézményét szeretné erősíteni, ami azt jelenti, hogy a készülő darabokat a bemutató előtt öt-hat nappal - mivel ez az utolsó pillanat, amikor még változtatni lehet - véleményezik.

Spiró György az egyik legtöbbet játszott kortárs magyar drámaíró. Többek között olyan darabok fűződnek a nevéhez, mint a Csirkefej, Az imposztor, a Vircsaft vagy a Kvartett. Korábban már több alkalommal dolgozott színházban. 1986 és 1992 között a kaposvári Csiky Gergely Színház dramaturgja, 1992 és 1995 között a szolnoki Szigligeti Színház igazgatója volt. 1990-től tanít a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

Gyüdi Sándor úgy fogalmazott, ha Spiró-ősbemutató nem is, de Spiró-bemutató várható Szegeden a jövő évadban.

Forrás: delmagyar.hu / 7óra7

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr588356722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása