7óra7

7 plusz 7

7 plusz 7

2016. január 11 – 17.

2016. 01. 07. | 7óra7

7 plusz 7 ajánlat hétfőtől hétfőig, a hét 7 napjára, budapesti és vidéki előadásokból. A 7 óra 7 heti ajánlója minden csütörtökön, este 7 óra 7 perckor.

Megújult heti ajánlónkban szeretnénk teljesebb képet adni a hazai színházi életről, ezért a budapestiek mellé minden napra ajánlunk egy vidéki előadást is.

 

7plusz7_logo.PNGJanuár 11. (hétfő)

Rudolf Hess tízparancsolata / Az Aradi Kamaraszínház vendégjátéka a Sanyi és Aranka Színházban (19 óra)

Időközben tudomásunkra jutott, hogy a vendégjáték technikai okok miatt elmarad!

A 2008-as bemutató óta eltelt hét évben az előadás számos nemzetközi fesztiválon szerepelt és – mind Tapasztó Ernő rendezése, mind Harsányi Attila alakítása - számos díjat nyert. Most a budapesti nézők is megtapasztalhatják azt az élményt, amiről kritikájában Zsedényi Balázs írt: „Az ember szinte beletapad a nézőtéri székbe, és megkövülten nézi, ahogy a szinte földöntúli szakmai fegyelem és megszállottság átalakul egy fegyelemben és megszállottságban leélt élet utolsó megnyilvánulásává.”   

hess.jpg           Rudolf Hess tízparancsolata

Az üveganya / Hevesi Sándor Színház, Zalaegerszeg (19 óra)

Három évvel ezelőtt, még a kamaraszínpadon láttuk Krusovszky Dénes drámáját, amelyet most a nagyszínpadon játszanak, Sztarenki Pál rendezésében. A költő első drámája meglehetősen távol áll cizellált verslabirintusától – mégis, egyik verseskötetének címével élve, azt mutatja meg, Elromlani milyen. Itt ugyanis az elrontott, félbe-szerbe hagyott (vidéki) rendszerváltás jelenik meg, egy valamikori tanár egyetlen napjában elbeszélve. Sírós-nevetős előadás, a végén egy felejthetetlen képpel.

uveganya_pezzetta_umberto.jpg          Az üveganya (fotó: Pezzetta Umberto)

Január 12. (kedd)

Toldi / Pesti Színház (19 óra)

toldi_kis_all_vag.jpgÚjra és újra fellángolnak a viták a klasszikusok és a kötelező olvasmányok körül. Adjuk fel, és adjunk a gyerekek kezébe kortárs irodalmat, vagy emellett keressünk új utakat a régiek megkedveltetésére? Hogy hozzuk közelebb a fiatalokhoz a – fiatal – Toldit? Például úgy, hogy elvisszük őket a Pesti Színházba, ahol Csőre Gábortól hallhatják (r.: Paczolay Béla). „Akit nemhogy megunni nem tudunk a másfél óra alatt, de sziporkázó, sokszínű játéka mind élvezetesebb lesz. Ha kell, rappel, ha kell, akrobata mutatványt hajt végre vagy épp egybeforr a vászonnal, máskor meg csak szépen leül velünk szembe és szavalja Arany elképesztően modern költői képeit” – írta róla Marik Noémi.    

A folyón túl Itália / Az Orlai Produkció vendégjátéka a Bartók Kamaraszínházban, Dunaújvárosban (19 óra)

„Tengo famiglia!”, vagyis „Első a család!”, és minden más csak utána következik. Ez az alapelv a darabbeli olasz-amerikai családban, igaz, az idősebb generáció az elv jegyében attól sem riad vissza, hogy egyengesse a – már felnőtt – unoka életét. Mert szeretnék, ha nem csak nagy ritkán és nem csak szkájpon láthatnák. Ismerős, ugye? Lázár Kati, Szabó Éva, Benedek Miklós és Lukáts Andor örömjátéka, ráadásként Szabó-Kimmel Tamás unokájával minden korosztálynak kellemes estét jelenthet – akár családi programként is.   

folyon_tul_dudas.jpg           A folyón túl Itália (fotó: Dudás Ernő)

Január 13. (szerda)

Bűn és bűnhődés / Szkéné Színház (19 óra)

Horváth Csaba nagyjából a lehetetlenre vállalkozott, amikor ezt a súlyos, bonyolult nagyregényt színpadra állította. És az előadás képes meggyőzni arról, hogy ez Horváth Csabának mégsem lehetetlen, mert ha az előadás egészében nem is, számos részletében sikerült a prózából drámát szikráztatni” – írta Turbuly Lilla a bemutatóról. Az azóta eltelt hónapokban talán már az egészből is sikerült. Dosztojevszkij és a Forte Társulat híveinek kötelező, de mindenki másnak is ajánlott „olvasmány”!  

bun_es_bunhodes_meszaros_csaba.jpg                  Bűn és bűnhődés (fotó: Mészáros Csaba)

Kutyafül, macskakő, egérút / A Jászai Mari Színház vendégjátéka a Budaörsi Latinovits Színházban (10 óra)

Ezt az előadást (r.: Kolozsi Angéla) ugyan 3-6 éveseknek hirdetik, de legalább annyira képes megszólítani a felnőtteket is. Három óvodába induló gyerek (Pálfi Kata, Jaskó Bálint, Szolár Tibor), hét piros szék és három hátizsák némi túlélőfelszereléssel. Félelmek és szorongások, rivalizálás, háromszögjátszmák, odafordulások és eltaszítások – életjátékok egymással és a képzeletük teremtette három legeslegjobb baráttal (egy kutyával, egy cicával és egy kisegérrel). Hiszen tudjuk: már az óvodában megtanultunk mindent, amit tudni érdemes.

kutyaful_szvatek_peter_jaszai_mari_szinhaz_nephaz.JPGKutyafül, macskakő, egérút (fotó: Szvatek Péter - Jászai Mari Színház, Népház)

Január 14. (csütörtök)

New York-i komédia / Centrál Színház (19 óra)

Woody Allen és Básti Juli. Nem is nagyon kellene mást írni a két hívónév mellé, de azért hadd idézzünk kritikánkból is: „Az este egyértelműen Básti Juli jutalomjátéka, aki éles cinizmussal és maró gúnnyal alakítja az alkoholista pszichológust, aki egyfajta Dr. House- és Szörnyella De Frász-keverékként oszt ki mindenkit és hisztizik nagy elánnal a színpadon, végig teljesen hű maradva ahhoz a közmegegyezésen alapuló elmélethez, miszerint a leginkább kezelésre szoruló páciensek maguk a pszichiáterek” – írta Ugrai István Puskás Tamás rendezéséről.

new_york.jpg           New York-i komédia

Makrancos Kata avagy a hárpia megzabolázása / Weöres Sándor Színház, Szombathely (19 óra)

Az elmúlt év 40 legjobb előadása közé is bekerült Alföldi Róbert rendezése, amely ma Magyarországon – sajnos - még annál is időszerűbb, mint a májusi bemutató idején volt, mert egyszerre remek komédia és keserű látlelet egy férfiak uralta világról. Bánfalvi Eszter és Bányai Kelemen Barna remek párosa pedig még egy komoly érv az előadás mellett.   

makrancos_toldy.jpg             Makrancos Kata (fotó: Toldy Miklós)

Január 15. (péntek)

Én a szabadságot választottam / Maladype Színház (19 óra 30 perc)

Egy újabb előadás a negyvenes listánkról ez a különleges monodráma Viktor Kravcsenko könyvéből. Hajnal Márton kollégánk így írt róla: „Kravcsenko elbeszélése a Szovjetunió és a kommunizmusba vetett feltétlen hit, majd csalódás története. (…) Balázs Zoltán pergős, játékos, E/1-es előadásmódja izgalmas kontrasztban áll a komolynak és keménynek lefestett főhőssel. (…) Az azonosulás mögött álló palástolatlan, őszinte lelkesedés pedig kétségtelenül hat a piciny hallgatóságra is. Ennél pedig talán nem is kell jobb ajánlólevél: egy értelmes és tehetséges ember hite, amely útbaigazítja a folyton kisikló világot.”

krav_3.JPGÉn a szabadságot választottam (fotó: Toldy Miklós)

Az ajtó / Csokonai Nemzeti Színház, Debrecen (19 óra)

Szabó Magda Debrecen szülötte, így műveit mindig is kiemelt figyelemmel kísérte a debreceni színház. Az ajtó azonban nem csak a debreceni és a magyar olvasók kedvence: decemberben olvashattuk, hogy meghódította Amerikát, ugyanis felkerült a New York Times éves toplistájára, az év 10 legjobb regénye közé. Most Naszlady Éva rendezésében, Kubik Anna (Emerenc) és Varga Klári (az írónő) főszereplésével lesz látható Debrecenben.

ajto_probafoto.jpgAz ajtó (fotó: Máthé András)

Január 16. (szombat)

Bankhitel / Sanyi és Aranka Színház (19 óra)

Bevált szerzőn ne változtass – gondolhatta a Neptun Brigád, amikor Jordi Galceran Grönholm-módszer című darabja után a katalán szerző egy másik művét, a Bankhitelt (r.: Cseh Judit) választotta. Igaz, ahogy a munkakeresés és az állásinterjúk világa, úgy a bankhiteles tematika is kínálja magát a hazai színpadokra. A menő bankigazgató (Lengyel Tamás) és a lúzer hitelkérő (Baksa Imre) kettőse számos fordulaton és székcserén keresztül jut el a végső leosztásig. A darab ráadásul felkínál egy, a köznapin kicsit felülemelkedő olvasatot is.

bankhitel_proba.JPGBankhitel (werkfotó)

Macska a forró bádogtetőn / Kecskeméti Katona József Színház (19 óra)

Zsótér Sándor kecskeméti rendezése szintén szerepel 40-es listánkon. A rendező nem először nyúl XX. század közepi amerikai drámához, és – a Vágyvillamoshoz hasonlóan – most is közel hozza hozzánk az egymástól és a másik megértésének hiányától szenvedő karaktereket, köszönhetően Trokán Nóra és Szemenyei János alakításának is.

macska_walter_peter_ki.JPGMacska a forró bádogtetőn (fotó: Walter Péter)

Január 17. (vasárnap)

Fame / Budapesti Operettszínház (15 és 19 óra)

Annak ellenére, hogy kritikusunknak, Dicsuk Dánielnek magával a darabbal és Somogyi Szilárd rendezésével kapcsolatban is voltak kétségei, számos értéket is talált benne, és összességében úgy értékelte, hogy „meghökkentően érvényes produkció, amelynek még egynémely hibája is az előnyére válik”. Ráadásul lehetőséget ad az Operettszínház fiatal színészeinek a megmutatkozásra, akik ezzel jól élnek.  

fame.jpg            Fame

Kenyérből kelt mese / Ciróka Bábszínház, Kecskemét (9 óra 30 és 11 óra)

A kenyérsütésben és a mesélésben vannak közös dolgok: mindkettőhöz idő és figyelem kell. És mindkettőt gyakran pótoljuk könnyebben megvehető, megszerezhető dolgokkal: kész kenyérrel, tévés mesével. Pedig egyik sem helyettesíthető. A Kenyérből kelt mese (r.:Kiszely Ágnes) mindkettőnek megadja a módját: Apró Ernő és Fülöp József sütnek és mesélnek.

kenyermese_ciroka_hu.JPGKenyérből kelt mese (fotó: ciroka.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr618245692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása