7óra7

Üzlet lesz a POSzT?

Üzlet lesz a POSzT?

2016. 01. 05. | 7óra7

Magyar Attila, elsősorban a üzleti sikeresség gondolatkörére és kevéssé a színházi vonatkozásokra alapozó ügyvezetői pályázatát támogatta a bírálóbizottság.

A Pécsi Országos Színházi Találkozót (POSzT) szervező cég ügyvezetői posztjára Magyar Attila, a pécsi Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. gazdasági igazgatója mellett Kiss László rendező, valamint Göttinger Pál rendezővel és Lévai Balázs televíziós szerkesztő, rendező, műsorvezetővel közösen Komáromi György, a fővárosi Radnóti Miklós Színház gazdasági igazgatója is pályázott.     

A bírálóbizottság formai okokra hivatkozva egyhangúlag elutasította Kiss László pályázatát. Komáromi György pályázatát ugyancsak egyhangúlag nem támogatta a grémium.

poszt_pecsma_ki.jpgFotó: pecsma.hu

Magyar Attila pályázatát a Magyar Teátrumi Társaság és Pécs önkormányzata támogatta, a Magyar Színházi Társaság nem támogatta. A pécsi aspiráns vállalta, hogy a Magyar Színházi Társaság által felvetett szakmai kérdésekre és észrevételekre a színházi találkozót működtető társaság január 12-i taggyűléséig válaszol.

Magyar Attila, aki a Pécsi Janus Pannonius Múzeum gazdasági és műszaki vezetője volt, jelenleg a pécsi Zsolnay Örökségkezelő Kft. gazdasági vezetője. Szűcs Gábor rendező, a Mozaik Művészegyesület elnöke, az NKA Színház- és Táncművészeti Kollégiuma, valamint a Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanács tagja. Korábban az Echo TV kreatív igazgatójaként és a székesfehérvári Vörösmarty Színház művészeti igazgatójaként is dolgozott. Kővári Zsuzsa jelenleg a Zöld Pardon Kft. ügyvezetője.

Emellett Szűcs Gábor volt a szerzője annak a POSzF Kft. által a Mozaik Művészegyüttestől rendelt, a POSzT múltjáról és jövőjéről írt tanulmánynak, amelynek létrejöttét az NKA 5 millió forinttal támogatta.

A POSzT-ot szervező Pécsi Országos Színházi Fesztivál Közhasznú Nonprofit Kft. tulajdonosaiból álló bizottságban a Magyar Színházi Társaságot Jordán Tamás, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója, a Magyar Teátrumi Társaságot Rázga Miklós, a Pécsi Nemzeti Színház (PNSZ) igazgatója, Pécs városát pedig Őri László képviselte.

Színház, üzlet és foci

Stuber Andrea a következő megállapításokat teszi a szinhaz.net-en korábban megjelent elemző írásában a győztes pályázatról: Magyar Attila és Szűcs Gábor pályázata elsősorban arra irányul, hogy a POSzT-ot mint brandet új, változatosabb és üzletileg sikeresebb tartalommal töltse meg. (…) A tervezet nagy hangsúlyt fektet a pécsi színházi fesztivál összművészeti jellegére és turisztikai vetületére. (…) Magyar Attila pályázata a színházművészet szempontjából nem releváns, pontosabban e tárgyban a dolgozat különböző fejezetei helyenként ellentmondanak egymásnak. Nehéz felfedezni a világosan megfogalmazott szándékot: mi legyen a POSzT célkitűzése, fő vonala, meghatározó koncepciója.

A Komáromi-Göttinger páros pályázata átgondolt, koherens és színházközpontú. Abban határozott, amiben kell, és ott nyitott, ahol arra lesz szükség. Az ügyvezetői állás elnyerése után széles körű pécsi, illetve szakmai fórumon vitatnák meg a részleteket. (…) (Magyar Attila és Szűcs Gábor verziójának) megvalósítása sok érdekes elemmel és fenntartható fejlődéssel kecsegtet, valamint nagy közös munkához, megállapodáskényszerekhez, avagy végső soron az ügyvezető felelős döntéseihez vezethet – összegzi a két érvényes pályázat tanulságait a dolgozat.

„Úgy gondolom a két eltérő véleménnyel bíró szervezet, a Színházi és a Teátrumi Társaság, azonos súllyal kell, hogy érvényesítse akaratát a POSzT-on szereplő versenyelőadások kiválasztása során” – írja pályázatában Magyar Attila. Márpedig az idei POSzT egyik tanulsága éppen az volt, hogy ez a matematikai alapú leosztás nem szakmai megoldásokhoz, de még csak nem is megegyezésekhez, hanem kényszerű megállapodásokhoz, és végső soron a Teátrumi Társaság akaratának az érvényesüléséhez vezet.

simarafoto_poszt.jpg            Simon István és Jordán Tamás a POSzT jövőjéről folytatott szakmai beszélgetésen 2015-ben (fotó: Simarafotó)

A legutóbbi POSzT-on volt egy szakmai beszélgetés, amely az említett, a Mozaik Művészegyüttestől rendelt és Magyar Attila pályázatának szellemével rokon tanulmányról folyt. Ezzel kapcsolatban akkor a POSzT egyik alapítójaként Jordán Tamás azt mondta, hogy nagyon elszomorította, amit halott, mert szerinte most nem logisztikáról, turisztikáról és marketingről kellene beszélni, hanem arról, hogy miként lehetne elérni, hogy azok a művészemberek, akik most utálják egymást, ismét tudjanak egymásnak örülni, és a POSzT újra – nomen est omen – találkozó legyen. Erre akkor egyetlen lehetőséget látott – amit ő maga is naivitásnak nevezett –, hogy a politikát teljesen ki kellene szorítani a rendezvényről: olyan szakmai grémiumot kellene felállítani, amelyet politikától független művészemberek alkotnak. „Mondjuk hét ember, de ha nincs hét, akkor öt. A Színházi Társaság és a Teátrumi Társaság pedig kispályás fociban meccseljenek egymással!

A foci, úgy tűnik, marad, ha nem is kispályán és nem is egy súlycsoportban játsszák.

Kiss László pályázata itt, Komáromi Györgyé itt, Magyar Attiláé pedig itt olvasható.

Forrás: MTI / 7óra7

Kapcsolódó

Színház és politika 2015-ben - a 7 legneccesebb húzás

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr298238496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása