7óra7

Sepsiszentgyörgyi előadások a budapesti Katonában

Sepsiszentgyörgyi előadások a budapesti Katonában

2015. 11. 13. | 7óra7

November 26-án és 27-én a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely vendégjátékát láthatják a nézők a Katona József Színházban.

Az Ahogyan a víz tükrözi az arcot című előadás dokumentarista jellegű, amelyben az alkotók a fiatalokat érintő társadalmi-szociális problémákat kutatják, így az alkotók a saját történeteik mellett magányos gyerekek, tehetetlen szülők és kiszolgáltatott fiatalok történeteit szőtték színházi eseménnyé, folyamatosan keresve a magukkal, nézőikkel és az Istennel való találkozás lehetőségét.

Az előadás november 26-án, este fél 8-kor látható a Sufniban.

ahogyan.jpg          Ahogyan a víz tükrözi az arcot - Korodi Janka, Daragics Bernadette, Vadász Bernadett (fotó: Osonó Színházműhely)

Az Ismeretlen barátok társasága, avagy Piknik egy japán szőnyegen című produkció elutasítja, hogy meghatározható műfajú legyen. Nem dokumentumszínház és nem is fórumszínház, bár a magyar és román fiatalok vallomásai megbolygatják a nézőket, arra ösztönözve őket, hogy saját történeteikkel vegyenek részt a játékban. Aki belép az előadás játékterébe, utána kitépi a tankönyvekből a románok és magyarok viszonyáról szóló, közhelyektől és előítéletektől hemzsegő lapokat. Ennek következtében az előadás azt a törekvést erősíti, hogy az etnikumok együttélésének problémáit nem megkerülni kell, hanem dokumentálni és megvitatni, a színházművészet és a színházi kultúra játékos szellemében.

Az előadást november 27-én, este fél 8-tól nézhetik meg az érdeklődők.

A sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely egy olyan független, alternatív színház, amely szellemi műhelyként teret ad a fiatal alkotók kortárs színházi kísérleteinek. A létrejövő előadásokon túl a társulat oktatási és szociális projekteket hoz létre fiatalok és felnőttek számára annak érdekében, hogy felelős emberként keressék meg helyüket a társadalomban.

Előadásaikat a világ nagyvárosaiban, Bangkoktól Hamburgig, valamint Erdély számos településén is bemutatták már, különös tekintettel a szórványtelepülésekre. Társulatuk 30 hazai és nemzetközi díjat tudhat magáénak. Az egyik legutóbbi a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Csokonai Vitéz Mihály Közösségi Díja, amelyet az elmúlt évek kimagasló kulturális tevékenységéért kapott meg az Osonó.

A független társulat állandó tagjai mellett ebben a színházműhelyben próbálhatják ki magukat a Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatagozatának és a Művészeti Népiskola színészosztályának diákjai is. Az Osonó Színházműhely alapítója és vezetője 1993-1999 között: Salamon András volt, 1999-től pedig Fazakas Misi vezeti.

Forrás: Budapesti Katona József Színház

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr68076228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása