7óra7

A feljelentésekre fórummal válaszol a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház

A feljelentésekre fórummal válaszol a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház

2015. 10. 27. | 7óra7

A Közellenség című bemutató ellen anno több civil szervezet tett bejelentést a polgármesternél, most egy szülő a Kövek című ifjúsági előadást panaszolta be.

Sztarenki Pál rendezése, a Közellenség idén elnyerte a Vidéki Színházak Fesztiválján a legjobb előadásnak járó elismerést. Ezt megelőzően több civil szervezet (a POFOSZ, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége helyi szervezete, a Mindszenty Alapítvány és mások) a zalaegerszegi polgármesterhez tett feljelentésükben „gusztustalan, ocsmány és erkölcstelen” előadásként tiltakoztak ellene. Az általános iskolás bérletben játszott Kövek című előadást az egyik szülő jelentette fel a polgármesternél és a város országgyűlési képviselőjénél, mondván, hogy az alkotók „mérgezik és szennyezik a kultúrára szomjazó gyerekeket”.

kovek_kis_1.JPGKövek - Barsi Márton, Mihály Péter (fotó: Pezzetta Umberto)

Mindezt abban a városban, ahol az előző igazgatói ciklusban a közgyűlés határozatban írta elő a színháznak, hogy minden évben játszania kell egy operettet.

Szerkesztőségünk véleménye szerint a vízió, hogy a Rend fenntartásában felelős résztvevővé lehet tenni a Népet azáltal, hogy feljelentésekre (finomabban szólva: bejelentésekre) biztatjuk, mintha nem jó irányba vinné közös dolgainkat. Emellett az is kényes téma, hogy egy (ön)kormányzat milyen szabadságfokot enged saját művészeti intézményeinek, és mennyit magának a művészetnek. Az önmagában nem lehet kérdés, hogy a közösségnek kell, hogy legyen beleszólása az őt szolgáló intézmény működésébe; ahogy a nézőnek is abba, mit szeretne vagy nem szeretne látni. Meglehet, ennek a beleszólásnak nem a feljelentés és nem is a közgyűlési határozat a legjobb módja.

A Hevesi Sándor Színház egy másik módszert ajánl fel: november 4-én, a 15 órakor kezdődő Kövek után (az előadás kb. fél 5-ig tart) egy fórumot szerveznek, amelyre meghívják a levelet író szülőt, a város vezetőit, drámapedagógiában jártas szakértőket (Bethlenfalvy Ádámot, Cziboly Ádámot, Gyevi-Bíró Esztert – aki az előadás szakértője és mozgástervezője volt), a Kolibri Színház igazgatóját, Novák Jánost, a városi rendőrség ifjúságvédelmi osztályának képviselőjét és minden érdeklődő szülőt, pedagógust.

Mi ott leszünk.

Hamarosan interjút közlünk Sztarenki Pállal, amelyben erről az ügyről is kérdezzük.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr868026872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása