7óra7

Elkezdődött a 8. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle

Elkezdődött a 8. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle

2015. 10. 16. | 7óra7

A szemle konferenciával indult, és előadásokkal, szakmai programokkal folytatódik november 9. és 15. között.

Ma délelőtt 10 órakor a Gyerek-Színház-Nevelés Konferencián Szakall Judit diákszínjátszó rendező, Kaposi László rendező, drámatanár, Réczei Tamás rendező és Sándor L. István kritikus, a Szemletanács tagjai tartottak előadást arról, hogy a benevezett előadások kapcsán milyen szakmai kérdések merültek fel a válogatás során. Így szó esett a színházi nevelés aktuális kérdéseiről, a gyerekek „nézővé” válásának esélyeiről, a színházak gyerekekkel kapcsolatos attitűdjéről, valamint a színházfenntartók és az előadásokat befogadó intézmények felelősségéről.

gyerek.JPGRéczei Tamás, Dolhai István, Vasvári Csaba, Stuber Andrea és Sándor L. István a sajtótájékoztatón

Délután 3 órakor, hagyományosan egy kiselőadással indult a Szemlenyitó sajtótájékoztató. Kovács Katalin bábszínész segítségével Baltazár, egy kedves, öreg „krumpi” nyitotta meg a november 9-től 15-ig tartó fesztivált. Dolhai István, a Marczibányi Téri Művelődési Központ igazgatója köszöntötte a társulatok és a sajtó képviselőit. Megköszönte a Szemletanács és a programot előkészítő marczis kollégák munkáját, majd köszönetét fejezte ki a rendezvényt támogató II. Kerületi Önkormányzatnak, az Emberi Erőforrások Minisztériumának, a Nemzetgazdasági Minisztériumnak és a Nemzeti Kulturális Alapnak is.

Juszcák Zsuzsa, a rendezvény koordinátora is kifejtette, hogy ezek nélkül a támogatások nélkül nem valósulhatna meg immár 8. alkalommal ez a rangos seregszemle. Fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a fesztivál az indulásakor kialakított és a mai napig helytálló szakmai értékek mentén működik. Ezek az értékek határozták meg a válogatók munkáját is.

gyerek_2.JPGKovács Katalin bábművész és a kedves, öreg "krumpli" a sajtótájékoztatón

Sándor L. István elmondta, hogy - az idei évben először 4 tagúra bővült - Szemletanács a válogatás során szinte vita nélkül hozott döntéseket a beválogatott és az ajánlott előadásokról. Különböző ízlések és szemléletek találkoztak, mégis sikerült egy közös listát összeállítaniuk – tette hozzá Réczei Tamás.

A lapunkhoz eljuttatott közlemény szerint a beválogatott 14 előadás a magyar színházi szakma gyermekszínházi területének erősségeit vonultatja fel. A 14 beválogatott és a 36 ajánlott előadás mindenki számára alapot jelenthet, aki gyermekszínházi előadást keres vagy kíván bemutatni. Ezek az előadások megtalálhatók a Fidelio most megjelent különszámában.

A zsűri részéről Stuber Andrea és Vasvári Csaba vett részt a sajtótájékoztatón, mindketten örömüknek és várakozásuknak adtak hangot a várható változatos és ígéretes programmal kapcsolatban.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr287974549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása