7óra7

Aki nem fél a demokráciáról beszélgetni, az jöjjön!

Aki nem fél a demokráciáról beszélgetni, az jöjjön!

2015. 10. 16. | Turbuly Lilla

Akit érdekel a legtágabb értelemben vett színház, november 5. és 8. között költözzön be az Akváriumba!

Tizenegy év után novemberben újra Budapesten tartják az IETM (Informal European Theatre Meeting) plenáris találkozóját, amelyre több mint ötszáz előadó-művészeti szakembert várnak.

A szervezet az egyik legnagyobb és legrégibb kulturális hálózat, és – nevével ellentétben – ma már egyáltalán nem informális és nem is csak európai. Jelenleg ötven országból ötszáz körüli tagszervezete van: köztük színházak, előadó-művészeti szervezetek, kulturális befogadóhelyek. Céljuk, hogy a kortárs színház- és táncművészet nagykövetei legyenek, átadják egymásnak és másoknak a náluk felhalmozódott tudást, és hogy koprodukciók, vendégszereplések jöjjenek létre a tagjaik között. (Jelenleg tíz magyar tagjuk van, köztük a találkozó szervezői: a Góbi Rita Társulat, a PanoDráma, a Pro Progressione és a Placc Fesztivál.)

luzer.jpg            Lúzer - Ördög Tamás, Schilling Árpád (fotó: Fegyverneki Sándor)

Mindezt a szervezet főtitkára, Nan van Houte mondta el a novemberi találkozót beharangozó sajtótájékoztatón. Arra, hogy mennyire fontos megmutatkozási alkalmat jelenthet a találkozó a hazai – elsősorban független - színházi és táncos szférának, jó példa, hogy Nan van Houte élete egyik meghatározó színházi élményét köszönheti a 2004-es budapesti találkozónak, akkor látta ugyanis a Krétakör Siráját (sic!). Idén is lesz művészeti program, amelyben – az ismét fellépő Krétakör (Lúzer) mellett – a Pintér Béla Társulat (Szutyok), a Hodworks (A halandóság feltételei), Fehér Ferenc (Morgan és Freeman), a Tünet Együttes (Közhely), Duda Éva Társulata (Egy csókkal kezdődött?), a Nézőművészeti Kft. (A gyáva) és a HOPPart (Válasszunk párt!) is bemutatkozik a külföldi vendégeknek. De látható lesz a Vígszínházban Bodó Viktor Revizora, a Katona József Színházban pedig az Illaberek is.

Minden találkozónak van egy kiemelt témája, ezúttal ez a demokrácia és művészet viszonya. Kérdésünkre, hogy a témaválasztást mennyiben határozta meg a magyarországi helyszín, Nan van Houte azt válaszolta, hogy ez közös döntés volt a magyar szervezőkkel, de nem tagadja, az, hogy a demokrácia kérdése Magyarországon kerül szóba, nem véletlen. Erről másfél éve döntöttek, azóta nem csak Magyarországon, de egész Európában középpontba kerültek a demokratikus alapkérdések.

szutyok.jpg        Szutyok - Thuróczy Szabolcs, Friedenthal Zoltán, Quitt László (fotó: Dusa Gábor)

Lengyel Anna, a PanoDráma vezetője mindehhez hozzátette, hogy a demokráciadeficit ma Magyarországon olyan súlyos kérdés, hogy személyes véleménye szerint már nem is beszélhetünk demokráciáról. A PanoDráma előadásai épp erre szeretnék felhívni a figyelmet. Volt róla vita, hogy a témaválasztással nem vágják-e el az esetleges támogatásoktól a találkozót, de nem valószínű, hogy ezen múlt volna, hogy alig kaptak támogatást. Míg a 2004-es találkozót az NKA, a minisztérium és a főváros is támogatta, idén az NKA-tól és a minisztériumtól semmit sem kaptak, a fővárostól 1 millió forintot. Így fő támogatójuk a Visegrad Fund 9.400 euróval. Emellett több kulturális intézettel, így a Goethe Intézettel és a British Councillal is együttműködnek. A szűkös büdzsé következménye, hogy míg korábban tisztességesen meg tudták fizetni a munkatársakat, most mindenki társadalmi munkában dolgozik.

Hogy milyen volt 2004-ben egy ilyen monstre kulturális találkozót szervezni Budapesten, arról Imely Zoltán volt IETM elnökségi tag, a 2004-es budapesti találkozó egyik szervezője beszélt.

halandosag.jpg          A halandóság feltételei - Cuhorka Emese, Márcio Canabarro, Garai Júlia, Molnár Csaba (fotó: Dömölky Dániel)

Petrányi Barna, a ProProgressione ügyvezetője elmondta, hogy a demokrácia mellett, ahhoz kapcsolódva olyan kiemelt témák is lesznek, mint az új technológiák beépülése a művészetbe, a közösségi terek, a közösségi színház és a művészeti menedzsment. Neves előadókat hívtak meg a Royal Shakespeare Company vezetőjétől a Visegrad Fund igazgatójáig. Minderről nem csak az Erzsébet téri Akvárium mint fő helyszín tereiben hallhatnak a résztvevők, de vidéki utakat is szerveznek, például Miskolc környékére, hogy – a szociális színházra példaként - megmutathassák a helyi közösségek és a velük együtt dolgozó Utcaszak Színház munkáját. De nem hallgatnak a migrációról sem, a bicskei menekülttáborba is szerveznek egy látogatást. A találkozó második felében az Open Space (Nyitott Kör) metodológiát alkalmazzák, amely a résztvevők számára arra ad lehetőséget, hogy maguk vessenek fel kérdéseket és kisebb csoportokban, saját megközelítésükben vitassák meg ezeket.

Hangsúlyozták, hogy a találkozót nem valamiféle protokolláris, unalmas konferenciának kell elképzelni, hanem hangulatos, izgalmas találkozónak. Akit érdekel a legtágabb értelemben vett színház, és nem fél a demokráciáról beszélgetni, az november 5. és 8. között költözzön be az Akváriumba!

A részletes program a találkozó honlapján olvasható, és regisztrálni is ezen az oldalon lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr667950676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása