7óra7

7 plusz 7

7 plusz 7

(2015. október 12 -18.)

2015. 10. 11. | 7óra7

7 ajánlat hétfőtől hétfőig, a hét 7 napjára, 7 vagy több pontot kapott előadásokból. A 7 óra 7 jövő heti ajánlója a hét utolsó napján, este 7 óra 7 perckor.

Hétfő (október 12.): Tartuffe / Örkény Színház

Aligha kérdéses, hogy miért aktuális ma egy darab, mely a vak hit és a racionalitás szembenállásáról, a képmutatásról és az ájtatos szélhámosságról szól, az alkotók pedig szintén ezt a maiságot erősítették. Parti Nagy Lajos szabad fordításának könnyen érthető mondatai bármelyik családi perpatvar során elhangozhatnának, és mindennek materiális keretet adnak Bagossy Levente díszlettervező luxusbútorai, valamint az Ignjatovic Kristina tervezte modern ruhadarabok is. (...) Tartuffe álszentsége és szélhámossága tehát mindannyiunk számára egyértelmű, és nem is értjük, hogy Orgon hogy hihet neki egy pillanatig is. Mi sokkal bölcsebbek vagyunk – gondolhatjuk. De ki tudja? (Dicsuk Dániel - 8 pont)

tartuffe.jpg           Tartuffe - Pálya Pompónia, Nagy Zsolt (fotó: Toldy Miklós)

Kedd (október 13.): Nehéz / Bárka Színház / helyszín: Nemzeti Színház, Gobbi Hilda Színpad

Ez az, amikor saját magunkat rutinszerűen átvágjuk a palánkon, hogy másnap is reménykedve tudjunk felkelni, hogy van értelme. Ez az, ami mára népbetegséggé vált, és ez az, amiről csak a maga tragikomikus mivoltában lehet beszélni. (...) Végérvényesen összeegyeztethetetlenné válik az, ami van, és az, aminek lennie kellene. Népópiummá vált tökéletes biodrog, aminek okai ugyanúgy a színpadon vannak, mint a következményei. (Zsedényi Balázs - 8 pont)

Mucsi Zoltán ezzel a játékával 2011-ben a POSzT-on is elnyerte és a Színházi Kritikusok Céhétől is megkapta a legjobb férfialakításért járó díjat. 

nehez.jpg                   Nehéz - Mucsi Zoltán (fotó: Garamvári Gábor)

Szerda (október 14.): W.S.Othello / Stúdió K Színház

Zsótér Sándor rendezése felboncolja Shakespeare drámáját, de nem varrja össze. Magunkra hagy bennünket, mégpedig számtalan izgalmas kérdőjellel. Intellektuális kaland, ahol semmit nem nyújtanak át a nézőnek készen és fekete-fehéren. (Hajnal Márton - 10 pont)

otello.jpg         W.S.Othello - Nagypál Gábor (elöl), Rába Roland (fotó: Toldy Miklós)

Csütörtök (október 15.): Túl a Maszat-hegyen / Budapest Bábszínház

Hogy magát a történetet pontosan ki tudja kibogozni, az valószínűleg lényegtelen, mivel Varró Dániel költőien laza, kisgyerekpoénokkal operáló szövege minden erre irányuló kérdést megold, hiszen nem csak hogy könnyen érthető, hanem fantáziavilága miatt mindenki érteni is akarja. (...) Az alkotók, pontosan érezve a mértéket, nem ajtóstul rontottak a gyerekek fantáziájába, a cél csak az volt, hogy rögzüljön a szabadságvágyuk, ami egy embernek a döntés lehetőségében van – tudniillik a gyerekekben ez megvan, felnőttként hagyjuk el. Tisztán látjuk: kár érte. (Nyulassy Attila - 7 pont)

tul_a_maszat.jpgTúl a Maszat-hegyen (fotó: Budapest Bábszínház)

Péntek (október 16.): Ernelláék Farkaséknál / Maladype Színház

Hajdu Szabolcs új rendezésében nem kevesebbet tesz, minthogy megmutatja, hogyan kell kiszabadulni abból a Tarr Béla-filmből, amelyben, úgy hisszük, élünk. Ez pedig már éppen elég ahhoz, hogy az előadást kiemelkedőnek nevezzük. (...) Hajdu Szabolcs rendezése azonban nem földbe döngöli, hanem inkább valamiféle elnéző jóindulattal mutatja be a szereplőket: nem szánalmasak, csak esendőek, nem nevetségesek, csak mulatságosak. Ami igazán érdekes, hogy kesergésük, viaskodásuk nem céltalan, mert A-ból B-be jutnak, s ha nem is jutnak, de mindenképpen közelednek hozzá. (Soós András - 10 pont)

ernella.jpg         Ernelláék Farkaséknál - Szilágyi Ágota, Gelányi Imre (fotó: Toldy Miklós)

Szombat (október 17.): A revizor / Szputnyik Hajózási Társaság, Vígszínház / helyszín: Vígszínház

Egy szórakoztató, végtelenül kreatív, minden ízében kortárs, közéleti kvázikabarét kapunk Gogol apropóján, ami egy percig sem akar megmondani nekünk semmit, nem állítja magáról, hogy mély lenne, mégis minden ízében rólunk és nekünk szól. (...) Minden színész elszántan, alázatosan, energikusan, jó ritmusérzékkel működteti az ötleteket. (...) A fene se gondolta, hogy egy Gogol-darab képes ennyire mai lenni és ennyire szórakoztatni. Jó persze, ez már nem is annyira Gogol, ez inkább mi vagyunk. Vagy Gogol bennünk. Elvégre klasszikus. (Nyulassy Attila - 8 pont)

revizor.jpg        A revizor - Karácsonyi Zoltán, Hegedűs D. Géza, Géczi Zoltán (fotó: Mészáros Csaba)

Vasárnap (október 18.): Fame / Budapesti Operettszínház

Javarészt átlagos popdalok, teljesen elrajzolt karakterek és közhelyes dialógusok – nagyjából így lehetne jellemezni a nyolcvanas évek elejének nagysikerű filmje, a Fame nyomán írt, azonos című musicalt. És noha komolyabb erőlködés nélkül fel tudnánk sorolni soktíz tartalmasabb és komolyabban vehető zenés darabot, és a Budapesti Operettszínház aktuális változata közel sem hiba nélküli, ugyanakkor egy meghökkentően érvényes produkció, amelynek még egynémely hibája is az előnyére válik. (...) A kemény munkáról és alázatról szóló üzenet talán nem is annyira nekünk, mint inkább az előadás fiataljait játszó színészeknek szól: ha ők megértik és belátják, akkor a darab nem csak marketingszempontból teljesíti a küldetését . (Dicsuk Dániel - 7 pont)

fame.jpg         Fame (fotó: Budapesti Operettszínház)

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr67957104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása