7óra7

Szappanopera az otthontalanság házában

Szappanopera az otthontalanság házában

Tantermi ötletek a Sirályhoz

2015. 10. 09. | 7óra7

Ez egy igazi felnőtt (vagy felnőtté válási) program mindazok számára, akik be szeretnék építeni saját világ- és emberismeretükbe az orosz szerző műveiben közvetített tudást.

Csehov világ- és emberismerete, mély reménytelensége és különleges humora a művével való minden találkozásnál újabb felfedezésekre, felismerésekre: a megértés elmélyítésére indítja a befogadót.

Színház és iskola: fontosak egymásnak
Egy lehetséges összekötő kapocs: a magyartanár
A Magyartanárok Egyesületének tagjai tanítási segédleteket készítenek olyan előadásokhoz, amelyekre biztosan érdemes elmenni a diákokkal.

siraly.jpg        Sirály - László Zsolt, Porogi Ádám (fotó: Mészáros Csaba)

A Csehov-darabra felkészítő anyag számol azzal a – tanárok számára jól ismert – realitással, hogy egy osztályszintű színházlátogatás esetében a diákok jelentős része éppen a színházi este nyomán szeretne megismerkedni a „kötelezőként” feladott drámai művel, és nem áll szándékában azt papíron, könyvformátumban is elolvasni. Csehovra mégis készülni kell, mert nagyon sokrétű, nagyon mély, nagyon gazdag. A felkészüléshez olyan – lehetőleg szórakoztató, figyelemfelkeltő, az érdeklődés irányát jól terelő – feladatokra van szükség, amelyeket a darab szövegét nem ismerő diákokkal is el lehet végezni. Mivel Csehovnál nincs szakadék a fő- és mellékszereplők között, hanem minden figura leheletfinom kidolgozottsággal kapcsolódik a központi problémahalmazhoz, ezért jól jön, hogy a feladatok végiggondolása során valamelyest előre meg lehet ismerkedni a szereplők – olykor elég bonyolult – rendszerével.

Aki rá tud csodálkozni arra a csehovi huncutságra, amely szappanoperai mennyiségben tömte tele a drámát szerelmi szenvedéllyel, aki felidézi kicsit (a műbe nem kevésbé huncut módon bedolgozott) Hamlet-szituációt, és aki előre elmélyül az ifjú és lánglelkű Trepljov korszakosnak szánt, különös-költői drámaszövegében, az jó eséllyel venni fogja a lapot, és élvezni fogja a hol inkább stilizáló, hol inkább realisztikus irányba hintázó, fiatalos előadást.

Az előadás utáni közös gondolkozásra ismét a tanteremben kerül sor. A ráhangoló, bemelegítő játékot követően rengeteg elemző, értelmező szempontból válogathat a tanár az osztály érdeklődése szerint. Téma bőven van, csak idő is legyen rá…

A Kultúrbrigád Sirály előadásához (Átrium Film-Színház) kapcsolódó tanári segédanyag innen tölthető le.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr897952232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása