7óra7

IRAM az Örkény Színházban

IRAM az Örkény Színházban

2015. 09. 21. | 7óra7

Az emberi létnek nincs más orvossága, mint az emberismeret” - mondja Örkény István. Az IRAM egy biztonságos játszótér, fiataloknak. Játék helyzetekkel, történetekkel, csoportokkal és a társadalommal.

Már a harmadik évadot kíséri végig az Örkény IRAM, a színház egyik legfontosabb új vállalkozása. Eddig több mint 3500 fiatal vett részt a foglalkozásainkon. Az ifjúsági program célja a színház mint társadalmi és művészeti jelenség mélyebb megismertetése, a színházi élmény befogadásának tanítása, a » nézni tudás« színházi értelmű fejlesztése.

IRAM az Örkény Színházban

A programok mindig az előadásainkhoz kapcsolódnak. Hozadékuk a színházi érzékenység, a világra való fogékonyság, a kommunikációs jártasság, az élet minden terén aktív részvételre való hajlam, kedv, képesség fejlesztése. Feladatunknak tekintjük a fiatalok kreativitásának erősítését, önálló gondolkodásra, véleményformálásra és alkotómunkára ösztönzését.

Ha egy színház teret ad közönségének aktív részvételt kínál, vagy alkotófolyamatokba vonja be őket, akkor alapvető társadalmi funkcióinak körét szélesíti; közösségi térként működik, ahol a néző életének lényeges kérdései kerülnek vizsgálat alá.

Programok

FLESS osztályoknak és csoportoknak

Színházi játékokból és beszélgetésekből felépülő 3 órás képzelettorna a színház próbatermében, az előadást megelőző héten. A FLESS-en olyan élményanyag kerül a résztvevők fejébe, amelyet majd az előadás működtet tovább, amely asszociációkat kapcsol a színházi élményhez. Ez a foglalkozásfajta színházat nézni és figyelni tanít, miközben feltérképezzük, mi közünk lehet a választott előadáshoz.

IRAM az Örkény Színházban

Imprós FLESSBACK mindenkinek

Áprilistól egyes előadások után színészeink improvizálnak. Merész vállalkozás az írott szöveg biztonságos terepéről a meg nem született pillanatok ingoványos talajára lépni, de különleges élménnyel kecsegtet: színész, néző és szerep együtt lesz tanúja és irányítója egy történet születésének. A látott előadás konfliktusaitól, problematikájától inspirálva jelöljük ki a közös játék alapját. Asszociációk, párhuzamok és a közönség ötletei irányítják a rögtönzött történeteket.

Az improvizáció közösségi játék és tanulás, kreatív szellemi és fizikai torna. Az ilyen élmény megvilágítja, hogy a színházban saját történeteink tükröződnek, a felvetett problémák a jelenünkhöz szólnak; az előadások élő társadalmi és emberi kérdéseket helyeznek vizsgálat alá, és így a saját életünkben hasznosuló tudást és tapasztalatokat adhatnak. A program az Örkény Színház és a Momentán Társulat együttműködésében valósul meg.

Akadálymentes FLESS látás- és hallássérülteknek

A civil kezdeményezésű 90 decibel Project közreműködésével narrált és jelnyelven tolmácsolt előadásokat, beszélgetéseket és akadálymentes foglalkozásokat szervezünk.

Kaptár alkotócsoportok

A Kaptár fiatalokból álló alkotócsoport, amely egy évadon át végigkíséri a színház életét, próbafolyamatait. Az előadásokból inspirálódva színházi kísérleteket végeznek saját élményeikkel, interjúkkal és képzeletükkel.

IRAM az Örkény Színházban

Idén az elmúlt két évben együtt dolgozó csapatok közösen fogtak új projektbe: a Madách tér 6. számú ház múltjával, jelenével és elképzelt jövőjével játszanak. A műhelymunka eredménye tavasztól lesz megtekinthető.

Háttéranyagok és műhelyek pedagógusoknak

Az előadásokhoz kapcsolódó tanítási segédleteket és tanári háttéranyagokat tölthetnek le a honlapunkról. Az évad során pedagógusnapokat tartunk, ahol bepillantást nyerhetnek a foglalkozásainkba, módszereinkbe és a színház próbafolyamataiba. A pedagógusoknak szóló részletes tájékoztatónkat szintén a honlapról tölthetik le; itt tanári ajánlókat és jelentkezési útmutatót is találnak az osztályoknak kínált FLESS programokhoz.

Az Örkény István Színház ifjúsági programja, az IRAM részletei innen érhetők el.

A ravasz tanár és a ravasz rendező – tantermi ötletek A viharhoz

Különös tárgyak a színpadon - tantermi feladatok a Meggyeskerthez

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr377993437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása