7óra7

Alföldi Róbert Ionesco Makbettjét rendezi az Átriumban

Alföldi Róbert Ionesco Makbettjét rendezi az Átriumban

2015. 08. 24. | 7óra7

Alföldi Róbert a Makbett olvasópróbáján 1972-ben írt, utolsó jelentős színpadi műveként számon tartott darabjában Ionesco a végletekig fokozza a shakespeare-i szituációkat, de nem olyan sötét tónusban, mint például Heiner Müller Macbeth-átirata. Inkább alaposan, mélyen, de szellemes humorral az abszurditás felé tolva ábrázolja a hatalmi harcok helyzeteit, a politikai elit működési rendszerét. Szomorú, sőt tragikus, hogy amit akkor abszurdként megírt, az itt és most minden túlzás nélkül maga a valóság. De mi ebből egyáltalán nem egy tragikus előadást fogunk csinálni – mondta az olvasópróbán Alföldi Róbert a darabról, amely Magyarországon először 2011-ben, Budaörsön volt látható. A fővárosban először az Átriumban kerül színre a Makbett, szeptember 24-étől, Bognár Róbert fordításában.

A történetben az elégedetlenséget forradalom követi, amelynek leveréséért jár a hűség jutalma. A hatalom megvásárolja a lelket, de aztán úgy tűnik, mégsem fizet elég jól. A fiatalok az idősek helyére akarnak ülni, noha fogalmuk sincs, mit kéne máshogy csinálni. Karaktergyilkosságot összeesküvés, lojalitást árulás követ. A jelen nem képes legyőzni a múltat, ezért a jövő sokkal rosszabb lesz, mint bárki is gondolná... – áll a színlapon.

A negyvennél is több szerepet tizenegy színész alakítja az előadásban. A főbb szerepek közül Makbettet Orosz Ákos, Bancót – első budapesti szerepében – Bányai Kelemen Barna, Duncant, az uralkodót Hevér Gábor, Lady Duncant Kerekes Éva, a Komornát Parti Nóra, Candort Szatory Dávid, Glamisst Fábián Szabolcs, Macolt Fehér Balázs Benő játssza, illetve több alakban jelenik meg Bercsényi Péter, Krum Ádám és a Kaposvári Egyetem végzős színészhallgatója, Gelányi Bence is.

Bányai Kelemen Barna és Szatory Dávid az olvasópróbán

A készülő előadás a Vaknyugat az Igenis, miniszterelnök úr! Az Őrült Nők Ketrece és a Sirály után a Kultúrbrigád ötödik bemutatója, amelyet az Átrium Film-Színházzal közösen valósít meg.

A premierre szeptember 24-én este fél 8-kor kerül sor, további előadások: szeptember 26-án és 27-én délután 3 órakor. Jegyek az Átrium Film-Színház jegypénztárában, illetve bankkártyás vásárlással, kezelési költség nélkül az atriumfilmszinhaz.jegy.hu internetes oldalon, továbbá az ismert jegyforgalmazóknál válthatók.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr197992441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása