7óra7

120 éves és még mindig fiatal! - A Víg évadzáró közleménye

120 éves és még mindig fiatal! - A Víg évadzáró közleménye

2015. 06. 09. | 7óra7

Budapest polgárai építtették a városnak, Budapestnek. Magánemberek a saját pénzüket adták össze, hogy a város polgárságának új, igényes színháza legyen.

És 1896-ban páratlan gyorsasággal, alig egy év alatt épült fel az a csodálatos épület, ami azóta annyi kiváló művésznek, alkotónak és sok millió nézőnek is az otthona lett.
A Vígszínház mindig is érzékenyen figyelte a világban zajló folyamatokat, mindig naprakész és korszerű volt, elsőként mutatta be a legnagyobb kortárs műveket: Csehovot, Pirandellot és Brechtet is mi ismertettük meg a magyar közönséggel.

A legkiválóbb drámaírók leltek otthonra nálunk, és aztán tőlünk indultak a világhír felé: elég csak említenünk Molnár Ferencet és Lengyel Menyhértet.

A jubileumi évadunkban számtalan meglepetéssel és izgalmas programmal készülünk, amivel méltó emléket állítunk nagy elődeinknek. Felidézünk legendás előadásokat és megemlékezünk egykori, ragyogó tehetségű színészeinkről, alkotóinkról is. És természetesen hűek maradunk hagyományainkhoz is: megünnepeljük fontosabb évfordulóinkat és nemzeti ünnepeinket.

A 2015/2016-os évadban 10 bemutatóra készülünk, 4 nagyszínpadi, 4 pesti színházi és 2 házi színpadi előadásra.

Boldog és büszke vagyok, mert már most 650-el több bérletet adtunk el, mint tavaly ilyenkor.

A 2014/2015-ös évadban összesen 617 előadást játszottunk, ebből 254-et a Vígben, 255-öt a Pestiben és 108-at a Házi Színpadon. Összesen 340.917 nézőnk volt, ebből a Vígben 221.500, a Pestiben 112.050, a Házin pedig 7367 néző. Ez összeségében 94.6%-os nézettséget jelent. 87.52%-ot a Vígben, 97.58%-ot a Pestiben, és 98.7%-ot a Házin.

Remélem, ez a szám még tovább fog emelkedni, és jövőre is sokan lesznek kíváncsiak ránk, és még többen látogatnak el hozzánk, mint idén.

Ezúton is köszönöm Budapest Főváros Önkormányzatának a bizalmát és a támogatását, és azt, hogy jubileumi évadunk megvalósulását külön is patronálja. Köszönöm az Emberi Erőforrások Minisztériumának az 1914 című koprodukciónkhoz, Robert Wilson rendező meghívásához és a Mikve szentpétervári vendégjátékához nyújtott támogatását. És köszönöm hűséges partnerünknek, a TEVA Gyógyszergyár Zrt-nek és a Groupama Garancia Biztosító Zrt-nek, hogy terveinket, művészi céljainkat támogatja.

A 2015/2016-os évad új bemutatói

*Össztánc
táncelőadás szüleink és nagyszüleink emlékének
A Théâtre du Campagnol “A bál” című előadásának ötletéből*
írta: Békés Pál
Rendező: Marton László

Bemutató: 2015. szeptember 26.

Az Össztánc születésének története valódi színháztörténeti kuriózum. Amikor 1994-ben a Víg társulata visszaköltözött a Nyugati pályaudvaron álló sátorból a régi pompájában tündöklő, felújított Vígszínház épületébe, a színház az Össztánccal nyitotta meg újra kapuit. Az előadás új műfajt teremtett Magyarországon: egyetlen szó sem hangzik el a színpadon, mindent a tánc, a mozdulatok, a gesztusok nyelvén mondanak el a szereplők. Korok változnak, évtizedek sűrűsödnek be a színpadon; és a táncterem zárt világába minduntalan betör a történelem.

Marton László rendezésében az új Össztánc produkció igazi társulat-összekovácsoló előadás lett, amelynek különlegessége, hogy ezúttal is színpadra lépnek benne az egykori darab szereplői közül néhányan és sok új színésszel, új alakításokkal is gazdagodott a produkció.

játsszák | Eszenyi Enikő, Igó Éva, Hegyi Barbara, Pápai Erika, Majsai-Nyilas Tünde, Balázsovits Edit, Bach Kata, Péter Kata, Herczeg Adrienn, Hullan Zsuzsa, Szilágyi Csenge,
 Tahi Tóth László, Hevér Gábor, Fesztbaum Béla, Csőre Gábor, Józan László, Telekes Péter, Borbiczki Ferenc, Kerekes József, Orosz Ákos, Lázár Balázs, Kembe Sorel-Arthur, Pájer Alma e.h., Csapó Attila, Medveczky Balázs e.h.

díszlet | Khell Csörsz jelmez | Jánoskúti Márta
Imre Zoltán koreográfiáját felújította | Bodor Johanna

*Fejes Endre – Presser Gábor: Jó estét nyár, jó estét szerelem*
zenés dráma két részben
Rendező: Szász János
Bemutató: 2015. szeptember 6.

Csaknem 40 évvel ezelőtt, 1977-ben a Vígszínházban volt az ősbemutatója a Fejes Endre felkavaró regénye alapján készült musicalnek, amelynek zenéjét háziszerzőnk és zenei vezetőnk, Presser Gábor szerezte.
A hatvanas években játszódó történetet Fejes Endre eredetileg regényként írta meg, egy megtörtént bűnügyet feldolgozva. Egy fiatal lakatos magát görög diplomatának kiadva, tört magyar nyelven beszélve, havi fizetését luxuséttermekben néhány nap alatt elköltve bolondította a lányokat, akik szerelemről, házasságról és fényűző külföldi életről álmodtak.

A Pesti Színházban Szász János és Presser Gábor új változaton dolgozik a színészekkel: új hangszerelésben, új dalokkal és eredeti dokumentumrészletekkel, tanúvallomásokkal, korabeli hírekkel gazdagodik az ismert történet.

Játsszák: Wunderlich József, Tornyi Ildikó, Börcsök Enikő, Járó Zsuzsa, Bata Éva, 
Kiss Diána Magdolna, Kútvölgyi Erzsébet, 
Papp Zoltán
, Gyöngy Zsuzsi
, Nagy Petra e.h.
, Valentyik Anna e.h., Karácsonyi Zoltán
, Tar Renáta, 
Gados Béla
, Dengyel Iván
, Dolmány Attila
, Ember Márk e.h.
, Furák Péter és Nagy Szabolcs

díszlet | jelmez | Vereckei Rita videó | Szöllősi Géza
koreográfus | Szent-Ivány Kinga
dalszöveg-konzultáns | Sztevanovity Dusán
zeneszerző, zenei vezető | PRESSER GÁBOR

*L. Frank Baum—Harold Arlen—E. Y. Harburg: Óz, a csodák csodája*
zenés mese felnőtteknek és gyerekeknek
Rendező: Marton László

bemutató: 2015. október 30.

Dorothyt, a bájos kansasi lányt hatalmas tornádó ragadja el, és amint ájulatából fölébred, csodás, ismeretlen helyen találja magát kutyusával, Totóval. A kislány szeretne hazajutni a családjához, ám újabb és újabb fantasztikus kalandokba csöppen; végig kell mennie a sárga úton, megismerkedik Mumpicföld és Smaragdváros furcsa lakóival, legyőzendő ellenfelekkel találkozik, hogy végül új barátaival, a Bádogemberrel,az Oroszlánnal és a Madárijesztővel megérkezzen Óz, a nagy varázsló palotájának kapujához. A varázslatos történet új értelmezésben kel életre a Víg színpadán a nemzetközi hírű tervező, Kentaur által tervezett különleges látványvilággal. A világhírű dalok és a szeretett figurák izgalmas színházi kalandra várnak minden családot! És a nagy varázsló, Óz, Lukács Sándor!
Az előadás igazi kikapcsolódás lesz az egész családnak, maradandó élmény kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Játsszák: Zsigmond Emőke, Telekes Péter, Wunderlich József, Csapó Attila, Lukács Sándor, Tahi Tóth László, Hegyi Barbara, Kútvölgyi Erzsébet

díszlet | Kentaur jelmez | Benedek Mari

koreográfus | Juronics Tamás báb | Ellinger Edina

zenei vezető | Horváth Károly

*Arthur Miller: Istenítélet (Salemi boszorkányok)*
színmű
rendező: Mohácsi János

Bemutató: 2015. december 20.

Salemben fiatal lányok egy csapata szerelmi bánattól és más érzelmektől fűtve egy tavaszi éjszakán megidézi az ördögöt. Ám ettől valósággal elszabadul a pokol. Egy csapásra a boszorkányság és az ördög elleni kíméletlen harc csatamezőjévé változik az addig békés kis település, ahol már senki sincs biztonságban az elvakult boszorkányüldözőktől. Az Istenítélet a boszorkánypereken túl az előítéletekről és egy közösség felbomlásáról szól. A politikai és egyházi bűnbakkeresésbe kiválóan simulnak bele az egyes emberek önös érdekei, a törvényes és törvénytelen eljárások pedig önjáróvá válnak, és maguk alá temetik az egész közösséget.
A Vígszínház ezzel az előadással emlékezik a 100 éve született kiváló amerikai drámaíróra, Arthur Millerre.

A főbb szerepekben: Stohl András, Herczeg Adrienn, Szilágyi Csenge, Fesztbaum Béla, Hegedűs D. Géza és Hevér Gábor

*Mike Bartlett: Földrengés Londonban*
Színmű
Rendező: Eszenyi Enikő

A főbb szerepekben: Bata Éva, Járó Zsuzsa és Szilágyi Csenge

Bemutató: 2016. március

Három lány, három nővér: Sarah, Freya és Jasmine – egy híres politikus, akit megzsarolnak, egy tanárnő, aki gyermeket vár és egy lázadó egyetemista, aki éjszakánként sztriptízbárban táncol. Apjuk, Robert Crannock, az ismert klímakutató, borúsan látja bolygónk jövőjét, és ezt a borúlátását sikerül lányaiba is átplántálnia. A három lány kitartóan küzd a szerelemért és egy boldogabb, szebb jövőért, de az életük csak egyre jobban összekuszálódik. Milyen élet vár ránk itt a Földön? Milyen jövője lesz az utódainknak? A lányok ezekre a kérdésekre is keresik a válaszokat, és mindegyikük más megoldást talál arra, hogy hogyan legyenek boldogok. Az új kortárs angol darab hihetetlen izgalmasan, fordulatokban gazdagon mutatja be néhány ember sorsát, miközben sok humorral és zenével mesél az élet nagy kérdéseiről.

A Vígszínház mindig is érzékenyen figyeli a világban zajló folyamatokat, és a 2015/2016-os évadban az Augusztus Oklahomában, a Mikve, a Punk Rock, a Billy világa és a Fátyol nélkül után újra egy fontos, társadalmi kérdéssel foglalkozó kortárs darabot tűz műsorára. A Földrengés Londonban témája egy mindannyiunkat nyomasztó globális probléma: a Föld jövője, vagyis a gyerekeink, az unokáink jövője.

*Nádas Péter: Találkozás*
Tragédia

Rendező: Eszenyi Enikő
Zene: Vidovszky László

A főszerepben: Börcsök Enikő és Király Dániel

2015. október

Nádas Péter a magyar és európai irodalom egyik legkiemelkedőbb alkotója, művészeti életünk meghatározó intellektusa. Találkozás című drámáját 1979-ben írta, és ősbemutatója 1985-ben volt a Pesti Színházban. Nádas hangja és írói stílusa utánozhatatlan, egyedülálló a magyar drámairodalomban. Sem követője, sem elődje nincs különleges drámai látásmódjának, és a kortárs színháznak feladata őt újra és újra felfedezni.

A Találkozás katartikus, múlttal szembesítő műalkotás, egy fiatalember és egy asszony szenvedéstörténete, ám a két főszereplő találkozásának célja nemcsak a múlt önkínzó felidézése, a tragédia újraélése, hanem a feloldozás és megbékélés gesztusa is.

*Friedrich Schiller: Haramiák*
dráma
Rendező: Kovács D. Dániel

A főbb szerepekben: Bach Kata, Orosz Ákos, Király Dániel, Hajduk Károly, Seress Zoltán

2015. december 19.

Schiller alig 23 éves, amikor óriási sikerrel bemutatják a Haramiákat: a közönség tombol, az előadást majdnem le kell állítani. A siker gyorsan hírnevet hozott szerzőjének, és első kritikusa máris a „német Shakespeare”-t látta benne. A két testvér örökségért és szerelemért folytatott versengésének története főként a fiatalabb generáció körében akadt rajongókra, de a mai napig mindenkit lenyűgöz az izgalmas cselekmény, amely a gonosz Ferenc és a szárnyaló lelkű Károly ellentétéből robban ki. A darab szenvedélyesen lázadó szelleme és viharzó áradása egy fiatalember gondolkodásmódjának hű lenyomata, és a Pesti Színházban ugyanezzel a fiatal hittel és lendülettel készül majd a Haramiák új színpadi változata is.

*Shakespeare: Velencei kalmár*
dráma
Fordító: Nádasdy Ádám

Rendező: Valló Péter

Bemutató: 2016. március

A fiatal Bassanio egy nagyobb összeget kér kölcsön legjobb barátjától, Antoniótól, hogy Belmontba hajózhasson, és megkérhesse a szép és gazdag Portia kezét. Antonio azonban nem tud segíteni barátján, ezért üzletet kötnek Shylockkal, a zsidó uzsorással. Neki egy feltétele van csak: ha Antonio nem tudja időben törleszteni a kölcsönt, akkor kivághat egy font húst a kalmár testéből.

A Pesti Színház előadásával új darabbal bővül a Vígszínház népszerű Shakespeare-sorozata. A Velencei kalmár előadást – ahogy az utóbbi évek klasszikus bemutatóit, új fordításban játsszuk, amit a kiváló költő és műfordító Nádasdy Ádám készít el.

A főszerepben: Kern András

*Márai Sándor: Hallgatni akartam*
Monodráma

Rendező: Marton László
Játssza: Hegedűs D. Géza

„Szeretném elmondani, mi történt a polgári műveltséggel abban a tíz évben, amelynek kezdetét önkényes időszámítás nélkül az osztrák függetlenség megszűntének, az Anschlussnak napja jelenti.“

A Hallgatni akartam című művet az Egy polgár vallomásai harmadik, befejező kötetének szánta Márai. 2013-ig azonban az író hagyatékában, kiadatlanul kallódott. A kéziraton 1950 szerepel befejezés gyanánt, vagyis ez a mű tekinthető Márai első emigrációban írt, befejezett művének. Az író maga választotta kezdődátuma az Anschluss, Ausztria 1938-ban történt hitleri megszállása, mely történelmi eseménnyel Márai szerint elveszett a klasszikus Európa. A Hallgatni akartam vallomás egy értékvesztett időszakról, egyben pontos rajza a polgári Európának és Magyarországnak.

Házi Színpad bemutatója azt a hagyományt követi, melyben az elmúlt évek során több fontos szépirodalmi mű került bemutatásra monodráma változatban. Ezek közül a három legutóbbi Camus: A pestis, Szepes Mária: Vörös oroszlán és a Csokonai Lili – Tizenhét hattyúk című Esterházy Péter mű színpadi változata volt, melyeket nagy sikerrel játszunk.

*Új társulati tagok a Vígben*

A következő évadban 11 fiatal szerződik a Vígszínház társulathoz. Mindannyian tehetséges, sokoldalú színészek, akik reményeink szerint gyorsan a társulat sokat foglalkoztatott, megbecsült tagjai lesznek, és a közönség is gyorsan a szívükbe zárja mindannyiukat.
Fogadják őket szeretettel!

*Bach Kata*
A Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett 2015-ben Marton László, Hegedűs D. Géza és Forgács Péter osztályában. Korábban a Vígszínház Téli utazás című darabjában lépett színpadra, Zsótér Sándor rendezésében. Jelenleg az Össztánc című előadásunkban játszik, és a következő évadban a Haramiák egyik főszerepében lesz látható.

*Csapó Attila*
A Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett 2015-ben Marton László, Hegedűs D. Géza és Forgács Péter osztályában. 2015-től a Vígszínház társulatának tagja, de egyetemistaként már 2014 eleje óta a színház több bemutatójában is szerepelt. Így látható volt a Vízkereszt, vagy amit akartok, a Ha majd egyszer mindenki visszajön, A Mester és Margarita, a Julius Caesar és az Össztánc című produkciókban is. Jövőre az Óz, a csodák csodájában próbál majd először, a Gyáva oroszlán szerepét.

*Hajduk Károly*
1997 és 2000 között a Bárka Színház ösztöndíjas színésze volt, majd a Színház- és Filmművészeti Egyetemen folytatta tanulmányait, ahol 2004-ben végzett Hegedűs D. Géza osztályában. A diploma megszerzése után a Katona József Színházhoz került, majd 2011-ben a Szputnyik Hajózási Társaság tagja lett. 2015-től a Vígszínház társulatának tagja. 2015-ben a Koldusoperában láthattuk Tigris Brownként és jövőre több előadásban is színpadra lép majd, köztük a Haramiákban.

*Király Dániel*
Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett 2014-ben Zsámbéki Gábor és Zsótér Sándor osztályában. A diploma megszerzése után a Szputnyik Hajózási Társasághoz szerződött, majd 2015-től a Vígszínház tagja. A 2014/2015-ös évad második felében már több előadásban is játszott a Vígszínházban: a Popfesztivál 40-ben és a Koldusoperában is. A 2015/2016-os évad első felében a Találkozásban és a Haramiákban lesz látható.

*Kovács D. Dániel*
2005 és 2010 között az Eötvös Lóránd Tudományegyetem angol szakán és színháztudomány programján tanult, majd 2011-től a Színház- és Filmművészeti Egyetem színházrendező szakán folytatta tanulmányait Székely Gábor és Bodó Viktor osztályában. 2007 és 2009 között az ELTE Egyetemi Színpadán rendezett és játszott, 2009-ben pedig saját társulatot alapított Fantommajmok címmel, ahol rendezőként dolgozott. 2010-ben egy évig a Vígszínházban volt kellékes, asszisztens, majd 2013-tól a Szputnyik Hajózási Társasághoz szerződött rendezőként. 2015-től a Vígszínház társulatának tagja. A 2015/2016-os évadban Schiller Haramiák című drámáját rendezi majd a Pesti Színházban.

*Orosz Ákos*
2008-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Zsámbéki Gábor és Zsótér Sándor osztályában, majd a Maladype Színház vezető színésze lett. 2015-ben szerződött a Vígszínház társulatához, ahol az Össztáncban szerepel. A 2015/2016-os évad első felében a Haramiák egyik főszerepe vár rá, de még sok más produkcióban is színpadra lép majd.

*Puzsa Patrícia*
A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen végzett 2014-ben Színház és Televízió Karon. 2015-től a Vígszínház tagja. A 2015/2016-os évadban Mohácsi János rendezésében, az Istenítéletben lesz látható.

*Szilágyi Csenge*
A Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett 2013-ban Novák Eszter és Selmeczi György osztályában, majd a Centrál Színház tagja lett. 2015-től a Vígszínház társulatához szerződött, ahol az Össztánc előadásban láthatja őt a közönség. A 2015/2016-os évad első felében az Istenítélet egyik főszerepét alakítja majd.

*Vecsei Miklós*
2015-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Marton László, Hegedűs D. Géza és Forgács Péter osztályában. 2015-től a Vígszínház társulatának tagja, ahol szerepel a 2014-ben bemutatott Vízkereszt, vagy amit akartok című Shakespeare-vígjátékban, és a 2015/2016-os évad második felétől új produkciókban is színpadra lép majd.

*Wunderlich József*
A Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett 2013-ban Novák Eszter és Selmeczi György osztályában. Korábban a Budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Gimnáziumba járt hegedű főtanszakra. Az egyetem elvégzése után a Pécsi Nemzeti Színház tagja lett, majd 2015-től csatlakozott a Vígszínház társulatához. 2015 tavaszán lépett először a Víg színpadára, azóta látható A padlásban Rádiósként, jelenleg pedig a Jó estét nyár, jó estét szerelem! főszerepét próbálja a Pesti Színházban. Ősszel az Óz, a csodák csodája című darabban a Bádogember szerepét fogja játszani.

*Zoltán Áron*
2015-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Marton László, Hegedűs D. Géza és Forgács Péter osztályában. 2015-től a Vígszínház társulatának tagja, de már játszik a 2014-ben bemutatott Vízkereszt, vagy amit akartok című Shakespeare-vígjátékban a Pesti Színházban, és a 2015/2016-os évad második felétől új produkciókban is színpadra lép majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr67992661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása