7óra7

Tánc- és mozgásszínházi fesztivált szervez a Figura

Tánc- és mozgásszínházi fesztivált szervez a Figura

2015. 05. 09. | 7óra7

Az esemény a XI. Hargitai Megyenapok keretében valósul meg Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Kulturális Központ támogatásával.

Az idei fesztivál meghívottai:

*Gergye Krisztián Társulata* (Magyarország), a bukaresti *Ion Luca Caragiale Nemzeti Színház- és Filmművészeti Egyetem* táncelőadása (Románia), *Berger Gyula* (Magyarország) & *Roos van Berkel*(Hollandia), *Közép-Európa Táncszínház*(Magyarország), *Constantin Enache* (Románia).

*Gergye Krisztián* a magyar kortárs táncművészet kiemelkedő alakja, művészetére leginkább a képzőművészeti gondolkodásmód jellemző. Schiele, Bacon és Freud hommázsai a magyarországi táncszcéna jelentős előadásai voltak. A fesztiválra meghívott Aukció című produkció egy olyan, önmagában is érvényes, táncként és színházi jelenlétként is értelmezhető fizikai tevékenységet helyez a figyelem középpontjába, amelynek végső célja egy festészeti alkotás megvalósítása, ami élő képzőművészeti gesztussorként értelmezi a színpadi cselekményt. Az előadás 2014-ben elnyerte a VI. Monotánc Fesztivál fődíját, a Monodíjat.

Aukció - Gergye Krisztián

A bukaresti *Ion Luca Caragiale Nemzeti Színház- és Filmművészeti Egyetem* humANimal című táncelőadása Alina Iacov koreográfiája. Az élőzenés táncszínházi produkció, mely több fiatal alkotó bemutatkozása is, olyan örökérvényű kérdésekre keresi a választ, mint amilyen az elemi ösztönök mibenléte. Az előadás már több romániai fesztiválra is meghívást kapott.

*Berger Gyula*, a magyarországi Zéró Balett elnevezésű társulat megalapítója, több alkalommal is vendége volt már a fesztiválnak. A most bemutatásra kerülő Your body – My landscape című duó, Berger Gyula első közös koreográfiai együttműködése a holland Roos van Berkellel. Az előadás egy olyan elemi érzést helyez középpontba, mint a zaklatottság, mely akár hétköznapi találkozásokból is eredhet. Felveti és vizsgálja a kérdést, hogy milyen viselkedésformákat eredményezhet ez a mindenki által megtapasztalt érzelem.

Your Body - My Landscape

A *Közép-Európa Táncszínház*, Budapest legrégebbi táncszínháza, már több előadással is bemutatkozott Gyergyószentmiklóson. A fesztivál idei kiadásán a társulat két produkciója is megtekinthető. Kun Attila koreográfiája, a Horda című előadás vendégjátékként szerepelt a Figura tavalyi évadában, nagy sikere miatt visszahívást kapott az idei fesztiválra is. A produkció legfőbb különlegessége, hogy ez az egyetlen Lajkó Félix zenéjére készült egész estés táncelőadás.

A KET második előadása, a Vándornaplók című produkció két része – Mészáros Máté és Kun Attila alkotása – külföldi társulatoknál tapasztalatot szerzett koreográfusok vallomása útkeresésről, alkalmazkodásról, az otthonon kívüli létezésről. Kun Attila, a Közép-Európa Táncszínház művészeti vezetője, a világhírű londoni Rambert Dance Company, majd később a svájci Ballet Basel szólistája volt. Mészáros Máté jelenleg a világhírű belga fizikai színház, az Ultima Vez társulat tagja.

Vándornaplók

*Constantin Enache*, fiatal táncos-koreográfus, aki film-, színház- és táncszerepek után már számos bel- és külföldi díjat tudhat magáénak. A Forces című táncszínházi szólója például a floridai Nemzetközi Balettverseny (World Ballet Competition) legjobb koreográfiáért járó díját nyerte el. Munkásságának kiemelkedő részét képezi, hogy a butoh tánc romániai úttörőjének tartják, jelenleg ő az egyetlen román nemzetiségű táncos, aki a japán táncművészeti formát gyakorolja. A fesztivál közönsége most Sacred Maze című butoh szólóját tekintheti meg.

Sacred Maze

A fesztivál részletes programja:

május 14., csütörtök, 18.00, stúdióterem
*Gergye Krisztián Társulata: Aukció*
koreográfus, előadó: Gergye Krisztián

május 14., csütörtök, 19.30, nagyterem
*Unatc I.L. Caragiale: humANimal*
koreográfus: Alina Lazar Iacov

május 15., péntek, 19.00, nagyterem
*Berger Gyula & Roos van Berkel: Your Body – My Landscape*
koreográfus: Berger Gyula & Roos van Berkel

május 16., szombat, 19.00, nagyterem
*Közép-Európa Táncszínház – Nemzeti Táncszínház: Horda*
koreográfus: Kun Attila

május 17., vasárnap, 18.00, stúdióterem
*Constantin Enache: Sacred Maze – butoh szóló*
koreográfus: Constantin Enache

május 17., vasárnap, 19.00, nagyterem
*Közép-Európa Táncszínház: Vándornaplók*
koreográfus: Kun Attila, Mészáros Máté

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr237992819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása