7óra7

Az önbizalom lesz a témája a II. Bábos Drámaíró Versenynek

Az önbizalom lesz a témája a II. Bábos Drámaíró Versenynek

2015. 03. 27. | 7óra7

Idén is három szerzőt kértek fel arra, hogy egyetlen éjszaka alatt írjanak darabot a kisorsolt hírből.

Bertóti Johanna Kolozsváron élő író, zenész, saját és mások verseinek megzenésítője, előadója, valamint a Váróterem Projekt nevű független színházi társulat dramaturgja.

Kolozsi Angéla bábművész, rendező, aki nem csak bábdarabokat ír és adaptál, de nemrégiben meseregénye is megjelent Emília, és az angyal, akit Körmöczi Györgynek hívnak címmel.

Szabó Attila író, rendező, dramaturg, aki főként gyermek- és független színházakban rendez. Tíz éve dolgozik bohócdoktorként.

Kisorsolták azt is, hogy melyik színészcsapat, melyik rendezővel, melyik író munkája alapján kezd el dolgozni. Bertóti Johanna írását Kovács Petra rendező, Kolozsi Angéla művét Antal Attila, Szabó Attila egyfelvonásos, gyerekeknek szóló drámáját pedig Csató Kata állítja színpadra.

Kolozsi Angéla, Bertóti Johanna, Szabó Attila

Idén a fennállásának tizedik évfordulóját ünneplő Békéscsabai Napsugár Bábszínház, a debreceni Vojtina Bábszínház, valamint a szegedi Kövér Béla Bábszínház művészei versenyeznek egymással, a csapatokat vegyesen állították össze e teátrumok művészeiből, és mindegyik "társulat" kiegészül a Békéscsabai Jókai Színház egy-egy művészével is.

A kész produkciókat vasárnap 15 órától tekintheti meg a közönség a békéscsabai Ibsen Stúdiószínház színpadán. Ezután a rangos szakmai zsűri - melynek elnöke Tarján Tamás irodalomtörténész, kritikus, dramaturg lesz - átadja a legjobb írónak járó 2015-ös szakmai díjat. Emellett elismerik a legjobb színészt, a legjobb színésznőt, a legjobb karakterszínészt és a legjobb rendezőt. A legjobb előadásról a közönség szavazatai döntenek.

A hagyományos színházi drámaíró versenyhez képest a mostani megmérettetés annyiban tér el, hogy egy nappal tovább tartanak a próbák. Erről Lenkefi Zoltán, a rendező Békéscsabai Napsugár Bábszínház igazgatója korábban úgy nyilatkozott az MTI-nek: bár nagyjából háromszáz báb rendelkezésre áll a békéscsabai teátrumban, elképzelhető, hogy új bábokat vagy kellékeket kell gyártani a művekhez, ami időbe telik.

Az érdeklődők a teljes próbafolyamatot végigkövethetik.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr117993053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása