7óra7

Vidéki opera- és tánctársulatokat lát vendégül az Erkel Színház

Vidéki opera- és tánctársulatokat lát vendégül az Erkel Színház

2015. 03. 23. | 7óra7

Az eseményeket felvezető hétfői budapesti sajtótájékoztatón Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója úgy fogalmazott: az Operaház a programokkal "kinyújtja kezét" a hazai opera- és táncélet más társulatai felé, akikre természetes partnerként tekint.

Erkel Színház

A Primavera-sorozatra a Győri Nemzeti Színház új Varázsfuvola produkciójával érkezik, a Debreceni Csokonai Színház és a Pécsi Nemzeti Színház saját Don Giovanni-előadásait hozza el a budapesti közönségnek, a Miskolci Nemzeti Színház a Rigolettót a Szegedi Nemzeti Színház a Hoffmann meséit mutatja be, míg a Kolozsvári Magyar Opera Selmeczi György új operájával, a Bizánccal készül a fővárosba - ismertették a programot a teátrumok vezetői az Erkel Színházban tartott sajtótájékoztatón.

Selmeczi György Az április 21-én induló sorozatot a program egyetlen határon túli társulata, a Kolozsvári Magyar Opera nyitja, amely a Bartók+ Operafesztivállal koprodukcióban létrejött Selmeczi György-operával, a Bizánccal érkezik a fesztiválra; előadásukat Jankó Zsolt vezényli, rendezője Zakariás Zalán. Selmeczi György kiemelte, hogy az Erkel közönsége a darabban hallhatja Kele Brigittát, akit a New York-i Metropolitan is meghívott már énekelni.

Április 22-én a Győri Nemzeti Színház mutatkozik be új Varázsfuvolájával, Szűcs Gábor rendezését Medveczky Ádám vezényli Budapesten, a darabban fellép a friss Kossuth-díjas Bede-Fazekas Csaba is.

Az idei Primavera érdekessége, hogy két társulat ugyanazt az operát hozza el: április 23-án a Debreceni Csokonai Színház társulata mutatja be a Don Giovannit, majd 26-án ugyancsak Mozart klasszikusa lesz látható a Pécsi Nemzeti Színház társulatának előadásában, Gulyás Dénes rendezésében. Mint Ókovács Szilveszter megjegyezte, az Erkelben futó Don Giovannival együtt az "operák operáját" néhány héten belül három különböző színrevitelben láthatja a közönség.

A Miskolci Nemzeti Színház előadásában Verdi Rigolettója csendül fel Szőcs Artúr rendezésében, Cser Ádám vezényletével április 24-én. Másnap mutatkozik be a Szegedi Nemzeti Színház Offenbach Hoffmann meséi című produkciójával, amelyet Juronics Tamás rendezésében játszanak.

Juronics Tamás együttesével, a Szegedi Kortárs Balettel is az Erkel vendége lesz, immár a Pas de Quatre-esten, ahol a neves kortárs komponista, Arvo Pärt Stabat Mater című művére készített koreográfiáját mutatják be a budapesti közönségnek.

A Magyar Nemzeti Balett idén harmadik alkalommal rendezi meg nagyszabású táncestjét, a Pas de Quatre-t, amelyre az Erkel Színházba invitálják Magyarország legnevesebb balettegyütteseit.

A március 29-i, vasárnapi esten a házigazda társulat a Trójai játékok című egyfelvonásos férfi balettparódiát mutatja be, a Pécsi Balett a Bach zenéjére készült Beszélj hozzám című McMillan-koreográfiával érkezik, míg a Győri Balett művészei a fiatal koreográfus, Lukács András Bolero című koreográfiájával látogatnak az Erkelbe.

Egy másik táncos esemény, a TáncTrend-est március 30-án várja a közönséget az alternatív táncműfajok képviselőivel. A három fellépő formáció a Frenák Pál Társulat, amely a 2004-ben készült Fiúk című produkciót hozza el az Erkelbe, Fodor Zoltán társulata, az Inversdance, amely 2012-ben bemutatott Eszter című előadásával készül, valamint a Magyar Nemzeti Balett nyolc táncosa, akik Andrea Paolini Merlo Metamorphosis Nocturnes (Éjjeli Metamorfózis) című koreográfiáját mutatják be.

Fiúk Az Erkel Színház áprilist az Énekkari Művészek Minifesztiváljának két különleges produkciójával búcsúztatja, amelyekben az Opera énekkarának tagjai szólószerepekben is bemutatkoznak. Umberto Giordano Fedora című vígoperáját április 26-án és 28-án az Erkel Színház büféjében adja elő tizenkét ifjú énekkari művész, míg Nino Rota A florentin kalap című művét tizenhárom kórustag tolmácsolja ugyanitt április 30-án és május 2-án. Az Operaház gyermekkarának templomi hangversenye is a sorozat részét képezi: a gyermekkar április 26-án a Szent István-bazilikában ad hangversenyt Gupcsó Gyöngyvérnek, a kórus vezetőjének vezényletével.

A hétfői sajtótájékoztatón szó esett arról is, hogy hamarosan két sztárénekes érkezik az Operaházba saját estjével.
A világ zenei színpadain Wagner szerepeinek egyik leghitelesebb tolmácsolójaként számon tartott Evelyn Herlitzius április 11-én mutatkozik be először a budapesti Operaházban. Wagner-estjén többek közt a Lohengrin, A walkür és Az istenek alkonya részletei hangzanak el Jonas Alber vezényletével. Az esten közreműködik Fekete Attila, Kálmándi Mihály és a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara.

Június 2-án a világhírű perui tenor, Juan Diego Flórez tér vissza Budapestre 2011 novembere után, amikor először énekelt Magyarországon. Az Ybl-palotában tartandó áriaestjének első felében Delibes, Gounod, Bizet és Massenet műveiből ad elő részleteket, a másodikban Donizetti, Berlioz és Offenbach dallamai is felcsendülnek. Az est karmestere az amerikai Christopher Franklin.

Kapcsolódó

Az Operaház és a Nemzeti Színház a jövő évi színházi költségvetés nyertese

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr557993081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása