7óra7

Magyar független kortárs előadóművészeti szemle

Magyar független kortárs előadóművészeti szemle

2015. 03. 06. | 7óra7

2015. március 2-4. között az amerikai és egyéb tengerentúli szakemberek számára szervezett programban külön figyelmet szentelnek annak a kérdésnek, hogy milyen szerepet töltenek be a női alkotók a magyar előadóművészetben, majd március 5-től 8-ig az európai programszervezőkkel, fesztiváligazgatókkal, menedzserekkel és kritikusokkal kiegészült nemzetközi szakértő gárda az intenzív program keretében a kortárs színházi és táncelőadásokat néz meg, délelőttönként pedig szakmai progamokon, beszélgetéseken, találkozókon vesz részt.

Elfeledett ének

A rendezvény fő célja megmutatni a hét napra Magyarországra látogató neves szakembereknek az elmúlt évek legjobb magyar előadásainak legjavát: 14 színházi- és 13 táncelőadást. A szakmai kuratórium javaslatai alapján a három szervező, a lehető leggazdagabb programot igyekezett összeállítani.

A kilenc helyszínen (Trafó Kortárs Művészetek Háza, MU Színház, Jurányi Inkubátorház, Szkéné Színház, Stúdió K, Artus Stúdió valamint Örkény Színház, Vígszínház, Katona József Színház) bemutatandó előadások nem csak az idelátogató külföldi szakembereknek szólnak, az angol felirat és a szinkrontolmácsolás a Magyarországon élő külföldieknek is elérhetővé és érthetővé teszi az előadásokat, de az egy hetes, intenzív programsorozat kiváló alkalmat kínál a budapestieknek és a fővároson kívül élőknek egyaránt, hogy pótolják mindazt, amiről eddig lemaradtak.

Paralell

A 27 előadás a hazai szcéna számtalan oldalát mutatja be: lesz tantermi előadás (Szociopoly) és köztéren zajló produkció (Promenád) kamaraelőadás (Otthon) de sok olyan is, amelyek már több nemzetközi fesztiválon jelentős sikert arattak. Látható lesz, többek közt a Demencia (Proton Színház), a Lúzer (Krétakör), a Titkaink (Pintér Béla és Társulata), A nagy füzet (Forte Társulat – Szkéné), de a határon túlról is érkezik produkció, a kolozsvári Parallel (GroundFloor). A tánc szekcióban bemutatkozik a HODWORKS, Gergye Krisztián Társulata, valamint sok fiatal és tehetséges alkotó, mint például a Nyúzzatok meg Dányi Viktória, Molnár Csaba és Vadas Zsófia Tamara produkciója.

A közönség aktuális lenyomatot kap a mai független előadóművészeti szcénáról, a szakma magyar és nemzetközi képviselői a beszélgetések, találkozók és esti programok alkalmával pedig új, hosszú távú kapcsolatokat építhetnek ki a fellépő művészekkel, a hazai szervezőkkel, a befogadó színházak képviselőivel.

Egotrip

A showcase szervezői további, nem kevésbé fontos célja a programmal az, hogy megmutassák, felhívják a magyar döntéshozók figyelmét arra, hogy a kőszínházi kereteken kívül alkotó független színházi és tánc társulatok is szerves részei a magyar és a nemzetközi művészeti életnek, egy olyan szelete kultúránknak, amit támogatni kell, s nem szabad veszni hagyni.

Kapcsolódó

Katolikusok és protestánsok – Beszélgetés a kortárs magyar kultúráról

Hungarian Showcase – magyar színházi szemle külföldieknek

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr47993271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása