7óra7

„Nekem nagyon fontos az, hogy ismerjem a kortársaimat”

„Nekem nagyon fontos az, hogy ismerjem a kortársaimat”

2015. 01. 28. | 7óra7

Milyen közös jellemzőt látsz az Y generáció alkotói között?

*Czitrom Ádám:* Az Y generáció elsősorban egy demográfiai fogalom, ami egy kalap alá vesz egy konkrét generációt, függetlenül attól, hogy az alkotó éppen milyen kulturális tevékenységet folytat, ha egyáltalán folytat. Szerintem nagyon helyfüggő, hogy a kulturális szférában mit nevezünk Y-generációnak. Magyarországon a körülményeknek, meg a rendelkezésünkre álló - nemcsak pénzügyi, hanem technikai, meg a többi – forrásoknak és lehetőségeknek megfelelően dolgozunk.

Nyúzzatok meg - Dányi Viktória, Czitrom Ádám

Emiatt számomra az Y-generációnak itthon egy underground jellege van. Szerintem van Magyarországon egy koherens művészeti szcéna, amit lehet Y-generációnak, és lehet másnak is hívni. Ez csak egy név igazából. Az, hogy ki mit ért ez alatt, az már megint egy másik kérdés. Akárhány ember van ebben a generációban, mindenki mást fog mondani róla. Szerintem több időnek kell eltelni ahhoz, hogy erről egy koherensebb képet lehessen alkotni.

Maga a fesztivál mennyire jelent nektek különleges megmutatkozási lehetőséget? Segít rátok irányítani a figyelmet?

Igen, abszolút mértékben. Az mindig egy szerencsés állapot, amikor része lehetünk egy nagyobb megmozdulásnak. A Trafó már elég régóta működik, de ez az első fesztivál, amit rendezett. Ez ezért is egy nagyon jó alkalom. Másrészt meg ki tudott alakulni egy párbeszéd köztünk, alkotók és előadók közt. Nekem nagyon fontos az, hogy ismerjem a kortársaimat, esetleg új barátokat is tudjak szerezni. Tehát az Y-generációra nagyon jellemző, ahogy itt a fesztivál résztvevőiként is, nagyon sokan jóban vagyunk egymással, kialakítottunk egy olyan emberi kapcsolatot, ami mindenféleképpen nagyon hasznos a szakmai működésünkben is.

Részt vettél a fesztiválon nézőként is?

Megnéztem pár előadást, de már ismertem is közülük néhányat. Most meg fogom nézni Fekete Ádám előadását. Nem ismerem annyira a munkásságát, ezért is vagyok nagyon kíváncsi. Megnéztem a Vasi (Vass Imre – a szerk.) performanszát, ami nagyon jó volt. Aki teheti, ne hagyja ki!

(2015. január 23.)

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr177993495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása