7óra7

Ilyen volt a színjátékosok 2014-es éve - 1. rész

Ilyen volt a színjátékosok 2014-es éve - 1. rész

2015. 01. 25. | 7óra7

Mi okozta a legnagyobb nehézséget vagy csalódást?

Mi sikerült a legjobban?

Milyennek éltétek meg a 2014-es évet?

Mit vártok az Újévtől?

*Fészek Színház: Cziczó Attila*

► Nálunk - a működésünkben - egy elég nagy váltás történt nyáron, ám a tavaszi és őszi évad is a várakozásainknak megfelelően ment le. Amúgy a szokásos "független" problémákkal küzdünk/küszködünk, de csináljuk, s ez a lényeg!

► Az őszre összeállt repertoárunk jelenti a legnagyobb sikert nekünk, főleg a közönség reakciói! A színpadon most minden rendben van, legalábbis mi nagyon büszkék vagyunk rá(nk).

► Nehézség a közönség becsalogatása. Viszonylag sok előadásunk van kamaraszínházunkban, s nem mindig sikerül becsábítani azt a nézőszámot, amit szeretnénk. Az április-május és november hónap kimondottan tragikusra sikeredett. Csalódás pedig a szakma távolságtartása: 2014-ben egy szakmai újságíró sem jött el hozzánk

►Szeretnénk folytatni az elkezdett munkát, s ha már kikerültünk a támogatottak köréből, örülnénk, ha legalább az ellehetetlenítésünket megúszhatnánk! Dolgozunk a külföldi vendégjátékok megvalósításán, az amatőr-profi határfal ledöntögetésén, s egy új diákcsoportot tervezünk elindítani ősszel.

Halhatatlan (Bezerédi Zoltán, Andai Kati)

*FAQ Színház: Tóvaj Ágnes*

►Két jelentős változás történt velünk az elmúlt évben. A 2013-ban alapított egyesületünk (Fejlesztés Alatt Q Színházi Egyesület) 2014 ősze óta hivatalosan is él és működik. Továbbá. Jelenleg 6 főből áll a társulat (Árvai Péter, Barcsai Bálint, Lakatos Dorina, Orbán Borbála, Tárnoki Márk, Tóvaj Ágnes), mi vállalunk felelősséget az FAQ működésért, közösen hoznunk döntéseket, valamit próbáljuk elosztani magunk közt a feladatokat és egy átlátható tiszta belső működési rendszert teremteni.

►A MaNna Produkció támogatásával, segítségével idén három nyertes pályázatot adtunk be és ez talán a legnagyobb sikerünk, mivel így sokkal több lehetőséghez jutunk. Három előadást mutattunk be: a Papucsszaggató királykisasszonyokat, a Tabut, illetve a Mezsgyét (Kerekasztal Társulás, RÉV Színházi Nevelési Társulat és FAQ Színház koprodukció). Megkezdődött a Gáton című előadásunk felújítása és a 2012-ben bemutatott Dominó is támogatást nyert.

Dominó

►Sok nehézséggel is járt a pályázattal kapcsolatos feladatok megoldása, megvalósítása. Ezek a nehézségek leginkább abból adódtak, hogy még sok mindenben nem vagyunk jártasak, bele kell tanulnunk egy társulat, (egy egyesület) működtetésébe.

►Márciusban mutatjuk be a MU Színházban Tabu című előadásunkat és szintén márciusban a Marczibányi téren, a Gáton (színházi nevelési foglalkozás, Kerekasztal Társulás-FAQ koprodukció) felújított változatát. Szeretnénk nyáron új előadást létrehozni, reméljük (ahogy 2014-ben) jövőre is lehetőséget teremtenek nekünk erre, az Ördögkatlan Fesztivál szervezői. Célunk, hogy részt tudjunk venni azokon a fesztiválokon is, melyeken már visszajáró vendégek vagyunk (Inárcs, Színkavalkád; Pápa, Őszi Dionüszi; Wroclaw, Europe Live Game) és bekapcsolódhassunk olyan fesztiválokba, workshopokba, koprodukciókba melyekre eddig nem volt lehetőségünk és megismerhessünk új embereket, társulatokat. Szeretnénk, ha 2015 még mozgalmasabb lenne, mint az elmúlt év!

*RÉV Színházi és Nevelési Társulat: Balla Richárd*

►Szerencsére nagyon sűrű évünk volt az idei. Az első felében 3 színházi nevelési előadásunkat (Zakkant , Rebellis, Azért a víz az úr) játszottuk, összesen 75 alkalommal. A nyár - tél időszak pedig egy színházi nevelési (Mezsgye - Kerekasztallal és az FAQ-val koprodukcióban) és egy színházi előadás (Liliom) megszületését hozta, illetve jó pár szakmai fesztiválon, konferencián megfordultunk. Szóval azt gondolom, hogy nagyon tevékeny időszak után vagyunk.

RÉV Színházi és Nevelési Társulat, Győr

►A RÉV idei szakmai éve az - Együttműködések éve - nevet viseli, ezért mindenképpen a Fejlesztés Alatt Q Színházi Társulattal és a Kerekasztal Színházi Nevelési Központtal való közös együttgondolkodást, munkálkodást mondanám. Jövőre is vár ránk ilyen kaliberű munka.

►Hát a finanszírozás nyilván nekünk is nehéz, gondolom ezzel nem vagyunk egyedül. Van sok elutasított pályázatunk, de szerencsére néhány nyertes pályázat is jutott az évre.

►Minimum azt, hogy olyan legyen, mint az idei év. De amilyen kilátásban lévő lehetőségeink vannak, azt jelzik, hogy ennél jobb és sűrűbb is lesz! Szóval nagy bizakodással indulunk neki a 2015-ös évnek.

*Apró Színház: Tarján Veronika*

►Elképesztően nehéznek. Kevés volt a "színpadon " töltött idő.

►Minden új produkciónk és projektünk bemutatása sikeres volt, az volt a nehéz, hogy teret, méltó helyet találjunk új projektjeink bemutatásához. Kiemelném a MÜPA gyermeknapon elhangzó Apró Színházas dalokat egy csokorba fogó nagy koncertünket kiegészülve professzionális zenészekkel, és az új előadásunkat, a Zöld csónakot, ami kelta mondavilág nyomán kelt életre.

Apró Színház

►Sokan átmentek más munkahelyre idén, mert senkinek sem nyújtott anyagi biztonságot a színház, jelenleg 3-an maradtunk állandó társulati tagok, a többiek vendégjátszóként maradtak a régebbi előadásokban.

►Idén társultunk egy képzőművészettel elég magasan szinten foglalkozó közhasznú egyesülettel kötött szoros együttműködést, a velük való együttműködésben hiszek és bízom....

*Soltis Lajos Színház: B. Péter Pál*

►Rengeteg előadás. Sok-sok újdonság, siker. Szóval elégedettek lehetünk.

►Heten a társulatból drámapedagógusként végeztek, elkészült a Kerekasztallal együttműködésben, Kaposi László rendezésében a Varjak, amit főleg nevelőintézetekben játszottunk mindenfelé. Rengeteget tanultunk, fejlődtünk, életre szóló élményeket szereztünk.

Varjak

►Nem tudnék ilyet mondani. Mikor láttuk, hogy valaminek a megvalósítása felé megszűnni látszik az út, módosítottuk a terveinket, hogy az adott helyzetből a lehető legjobban jöjjünk ki. De nagyrészt velünk volt a szerencse és minden összejött.

►Szeretnénk elkészíteni az első saját TIE-t, meg egy új mozgásszínházi előadást. Másrészt közösségi helynek kialakítani a tetőterünket, hogy jobban tudjunk nyitni a város felé. Ha ezek összejönnek, már nagyon elégedettek leszünk.

*KB35 Inárcs: Szivák-Tóth Viktor*

►Sűrű, örömteli újdonságokban és teltházakban gazdag év volt 2014 a KB35 számára: sok új embert ismertünk és szerettünk meg, népes közönség látogatta előadásainkat.

►A Titanic vízirevü előadásai okozták a legnagyobb örömöket számunkra: a Balassagyarmati telet, a kapolcsi nyarat, az őszi MU Színházat és az egész éves inárcsi 110-130 fős teltházakat.

Tasnádi István: Titanic vízirevü

►A legnagyobb kihívást a több, párhuzamos színházi projekt összehangolása jelentette: idén először tartottunk repertoáron előadást úgy, hogy közben két új produkciót is útjára indítottunk.

►Reméljük, sikerül tovább szélesíteni a közönségünket, és sikerül megtartanunk az új működési struktúránkat, mellyel az előadásaink száma is jelentősen gyarapszik.

*DESZ (Debreceni Egyetemi Színház)*

►Örülünk, mert a kéthavonta megjelenő plakátjainkon rengeteg program szerepel: színházi előadások mellett felolvasások, műhelymunkák, nyílt tréningek, improvizációs alkalmak, decemberben egy fuvola estet is meg lehetett hallgatni a DESZ termében. Különleges eseményekben nincs hiány, részt veszünk az Okuláré Projektben, a Debrecenbe érkezett Pál Hunor többször is fellépett nálunk az osztálytermi színházával, a Klamm háborújával. A változatos programok miatt szerencsére olyanok is eljöttek hozzánk az idén, akik eddig nem – messzebb lakó középiskolások és az épületben dolgozó oktatók egyaránt. Nagy öröm, hogy a Debreceni Egyetemi Színházi Találkozó II-t is meg tudtuk tartani a MODEM-ben, reméljük, hogy jövőre is lesz helyünk és némi pénzünk arra, hogy az idén elért színvonalat tartani tudjuk.

►Nehéz megmondani. Annyiféle programunk van, hogy egyikünk sem tud mindegyiken megjelenni, így nehéz felmérni a sikerességet vagy a sikerültséget. Belépőt nem szedünk, vagyis anyagi sikerességről szó sincs. Egy-két eseményt azonban mindenképp ki lehet emelni: a DESZTII-t, a Balassagyarmati Diákszínjátszó Találkozón való sikeres szereplést a Weöres-esttel, az adventi fuvola estet és a Víg Karma Nyilas Misi Eksztázisát.

►Nehézséget a DESZ termének felújítása, az újabb eszközök beszerzése okozza. Csalódni - ha lehet így mondani - talán önmagunkban csalódtunk. A DESZTII-n próbáltunk összehozni egy blogot, vagy bloghoz hasonlító felületet a honlapunkon, ahol a fesztiválról, és az azt követően a DESZ-ben sorra került programokról, előadásokról írunk. Sajnos nem született elég poszt, nem találunk megfelelő rendszert ahhoz, hogy érdekes és minőségi szövegek szülessenek folyamatosan. Ezen még dolgoznunk kell.

Víg karma

►Óriási terv, hogy az egyetem parkjában lévő amfiteátrumot felújítjuk, így szabadtéri játszóhelyünk is lesz: már van is egy műsortervünk Debreceni Egyetemi Nyári Színházi néven. Emellett azt várjuk, hogy 2015-ben több egyetemista jön majd el a programjainkra. 2014-ben érezhetően nőtt a nézőszám, de furcsa módon nem az egyetemisták, hanem a még nem, illetve a már nem egyetemre járók tiszteltek meg a figyelmükkel. Reméljük, hogy elérünk néhány olyan kommunikációs csatornát, ami több egyetemistát is kíváncsivá tesz.

*SZESZ (Szegedi Egyetemi Színház)*

► Nagyon pörgős év volt, talán így visszanézve extrémen pörgős. Megszűnt a játszóhelyünk, újat kellett keresni, ugyanakkor telve voltunk energiákkal és tervekkel. Ez a játszóhely kérdés nálunk itt Szegeden amúgy nálunk rendszeres probléma, ezt reméljük kinőttük, most a Szent-Györgyi Albert Agóra ad otthont Nekünk. Nyáron Civil Piacon vettünk részt, gólyáknak mondtuk hogy vagyunk és a Szegedi Ifjúsági Napokon improvizációs színházat csináltunk. Három darabot mutattunk be ebben az évben Örkény István tollából a Borék című vígjátékot még áprilisban, a közönség kérésére is októberben ennek 2. felvonásaként az Egypercesek-et, szintén ebben a hónapban az SZTE és a Szegedi Nemzeti Színház közös produkciójában vettünk részt négyen a társulatból. Ez a három dolog sűrűsége ellenére is nagyon jó élmény volt meg siker és sokan jöttek el ezekre az előadásokra.

►Gondolatilag, formanyelvileg, rendezésileg az Örkény: Egypercesek. A 12 dühös ember üzenete, tartalma, és ahogyan az elérte a közönséget, illetve az együtt lélegzés a színpadon és tanulás egymástól szintén nagyon jó volt. Az pedig hogy az akrosztichon pályázat okán ismét dalokat írtunk és zenéltünk, szintén nagyon építő és fontos helyzet volt. A Szegedi Egyetemi Színházért Egyesületünk fejlődik, tudtunk pályázni, kaptunk támogatást a várostól, s még többet az egyetemtől. Reményeink szerint, ha utaznunk kell, mert másfele is hívnak bennünket játszani, nem lesz probléma az anyagiakkal.

► A játszóhely keresése. Ez az a probléma, ami időről időre felüti a fejét, jó lenne, ha többet nem ütné fel. Főként azért nem , mert ilyenkor szembesülünk, azzal, hogy ha valahová jó céllal és szándékkal is indulunk el, hogy ha lehetne, mi oda szívesen mennénk játszani és fiatalokról szól a dolog, akkor sem biztos hogy a jó szándékunk s az eddigi tapasztalataink, munkáink fontosak lennének ott.

► Az újévben hátra van még egy új bemutató és egy felújítás s a továbbjátszásaink és a vendégszereplések. Az Egyesületünk meg fejlődjön és erősödjön, ezt kívánjuk. Szeretnénk a zenei vonalat sem elhanyagolni, ezeket a verses-zenés esteket is szeretnénk folytatni, gyakrabban próbálni rá. Szóval az újév is legyen pörgős, picit kevésbé extrém pörgős. Azt is szeretnénk, ha a Szent-Györgyi Albert Agóra maradna a játszóhelyünk a következő évadra is. A nyári játszóhely keresgélés kimerítő és fárasztó. Jöhet mindenhez a sok energia az univerzumból.

A cikk holnap folytatódik

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr697993513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása