7óra7

"Senki nem presszionálta Papp Csillát a visszalépésre"

"Senki nem presszionálta Papp Csillát a visszalépésre"

2015. 01. 15. | 7óra7

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerdán azt közölte, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellári tisztségének betöltésére vonatkozó pályázatot elnyerő Papp Csilla arról tájékoztatta a tárcát, - mint a kancellári pályázat kiíróját -, hogy visszalép kancellári tisztségének betöltésétől. A közlés szerint döntése indokaként az egyetemen a személyével kapcsolatban kialakult hangulatot, a vele szemben folytatott méltatlan és jogszerűtlen eljárást, valamint a személyét és a családját ért támadásokat jelölte meg.

M. Tóth Géza rektor felidézte: a pályázatok értékelése két fordulós volt, az elsőben nem minden intézménybe találtak megfelelő jelöltet. December végén nevezték ki az érintett nyolc intézménybe, - köztük az SZFE-re is -, a kancellárokat. Az új kancellároknak január 5-én kellett a munkát elkezdeniük, náluk kis csúszás volt. Ennek hátterében az állt, hogy január 2-án ünnepelte az intézmény 150. születésnapját, és e napon szenátusi ülést is tartottak.

Ezen felszólították a rektort, addig ne létesítsen hivatalos munkaviszonyt az új kancellárral, amíg nem találkoztak vele hivatalos formában. Erről tájékoztatták a fenntartót, ugyanakkor az a válasz érkezett, hogy ez nem jogszerű. A szenátus több megbeszélés után elfogadta ezt az álláspontot, de a hétfői rendkívüli szenátusi ülésen Papp Csilla az eredetileg nyertes kancellár mégis megjelent. A többórás beszélgetés után állásfoglalást hoztak, amelyet eljuttattak a fenntartónak is. Ennek tartalmáról nem kívánt nyilatkozni. Ezután érkezett Papp Csilla visszalépéséről szóló hír, és az, hogy a szintén alkalmasnak ítélt Vonderviszt Lajost javasolta az EMMI vezetője a miniszterelnöknek, aki ezt elfogadta.

Kérdésre a rektor közölte: a szenátus kérése korábban csak annyi volt, hogy szeretne találkozni a kijelölt kancellárral, és nem fogalmaztak meg előzetes kritikát vele kapcsolatban. Az, hogy gond lenne, nem merült fel – közölte. Jelezte: a szenátus csütörtök délután összeül, és azt kérte Vonderviszt Lajostól, hogy jöjjön el és találkozzon a testület tagjaival. Az új kancellár erre igen mondott. Arról, hogy szakmai aggályok merültek fel a korábbi jelölttel kapcsolatban, hogy nem dolgozott az oktatásban és művészeti területen, illetve politikai elkötelezett lenne, azt mondta: a törvény szerint ez nem a szenátus kompetenciája.

Vonderviszt Lajos További kérdésre úgy fogalmazott: „szándékuk szerint” nem gyakoroltak rá nyomást, hogy lépjen vissza, és tudomása szerint senki nem presszionálta Papp Csillát a pályázata visszavonására. Jelezte: az egyetem szakmailag és politikailag független és a szakmai szervezetekkel – ahogy eddig, a jövőben is - tartani kívánják a kapcsolatot.

Hozzátette: felhívta Vidnyánszki Attilát, a Magyar Teátrumi Társaság elnökét, és jövő hétfőn leülnek áttekinteni az elképzeléseket. Az egyetem szakmailag és politikailag független és a szakmai szervezetekkel tartani kívánják a kapcsolatot. Solti Péter miniszteri biztos azt mondta: volt egy rövid ideig tartó jogi vita a fenntartó és az egyetem között, de ez a párbeszédnek köszönhetően lezárult. Papp Csilla a jogszabályban rögzített minden feltételnek megfelelt – jelentette ki, ugyanakkor a tárca közleményében szereplő személyes és családi okokat nem kívánta tovább részletezni.

Az új kancellár a csütörtöki napon lép hivatalosan munkába. Vonderviszt Lajos kiemelte: az intézményt szeretné támogatni a fenntartó egyetértésével, és azt szeretné elősegíteni, hogy az elképzelések stratégiai szinten is megszülessenek, megvalósulhassanak. Célként jelölte meg, hogy az egyetem vezető művészeti és oktatási intézmény legyen. Nem azzal az elképzeléssel érkezett, hogy embereket bocsásson el, de teljesen ki sem tudja ezt zárni, a racionalizálás sokféle következménnyel járhat – közölte az új kancellár. Az intézmény jelenleg működőképes, de ebből még az nem következik, hogy nagyobb fejlesztések – amelyekre szükség is lehet – megvalósulhatnának.

Kapcsolódó

Papp Csilla visszavonta kancellári pályázatát

Vitás kancellári kinevezés a Színművészetin

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr747993581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása