7óra7

Székely Csaba díjnyertes drámáját mutatják be Szombathelyen

Székely Csaba díjnyertes drámáját mutatják be Szombathelyen

2015. 01. 12. | 7óra7

A drámapályázatot névadója születésének 100. évfordulójára hirdette meg a színház. A beérkezett pályaműveket Alexa Károly, Hamvai Kornél, Molnár Piroska, Nádasdy Ádám és Valló Péter bírálta el. A 173 jeligés pályázat közül Székely Csabált találták a legjobbnak.

A díjátadóra már 2013-ban sor került, a bemutatóra azonban 2015-ig várni kellett. Most azonban már próbálják a darabot.

Székely Csaba így beszélt a mű születéséről: „Erdély története mindig is zűrös volt, de a tizenhetedik század elejére a történelem szereplőinek sikerül végzetesen összebonyolítaniuk itt az eseményeket. A Vitéz Mihály címszereplője a legismertebb román nemzeti hős, majd minden romániai városban áll szobra.A karizmatikus Mihály vajda egymás ellen fordítja a székelyeket és a magyarokat, és simán elfoglalja Erdély trónját - erről a periódusról szól a dráma.Előbb foglalkoztatni kezdtek az ide vezető események, majd egyre jobban kezdett érdekelni maga Mihály.Az a folyamat érdekelt, hogyan válik egy ismeretlen kereskedő akkora manipulátorrá, hogy könnyedén egymás ellen fordít két népet, ez ma is nagyon aktuális. Felfedeztem Mihályban a kalandvággyal megáldott karrieristát, akiben jól megfér egymás mellett a tisztesség és álnokság; akinek az élet egyszerre mulatság és taktika; aki ritkán mond igazat, a hazugságait viszont komolyan gondolja; aki attól fogva, hogy ráérez a hatalom ízére, megállíthatatlanul tör előre. Egyszóval megláttam benne a mai politikust.”

Béres Attila rendező kiemelte: "Számomra a legfontosabb és a legérdekesebb a Vitéz Mihály c. darabban az ember és a hatalom viszonya. Azt a kérdést próbáljuk körüljárni, hogy hogyan hat a hatalom az emberre, hogyan változtatja meg a személyiségét, a hitét, a gondolkodásmódját, az egész életét. És főleg azt, hogy miért? Miért deformálja már-már szükségszerűen az embert a hatalom? Mik ennek a fokozatai? Megállítható ez a folyamat? Létezi-e a barátság a hatalommal bíró ember körül? Ez a darab, végtelenül humoros nyelvezetével, egy igencsak ironikus, már-már a groteszk határát súroló kórkép a máról… Ha úgy tetszik ez is egy karikatúra.”

A darab címszerepét Bajomi Nagy György alakítja. A bemutatóra február 6-án 19 órakor kerül sor a Márkus Emília teremben.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr397993609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása